點解無啦啦有貿易戰?

singwin
|
想解釋给個仔知點解中美爆發貿易戰,我都想不起最初原因。誰發起先?為什麼一直冇事現在才發生?謝謝。
ValerieBaBa
|
中國賺美金太多,美國咪加稅囉,中國又加稅報復。
不過現階段美國吹水多。
goat
|
美方係貿易逆差, 唔需要講太複雜,
以前讀中史, 都係"英方因貿易逆差, 以致大量白銀外流清朝"
54heima
|
習大修憲,特郎普炒左美國人心目中德高望重國務卿得罪左人加上又黎中期選舉,大家都需要障眼法轉移視線
yumui61    發表於 18-4-8 23:17
平平常常
|
singwin 發表於 18-4-8 21:22
想解釋给個仔知點解中美爆發貿易戰,我都想不起最初原因。誰發起先?為什麼一直冇事現在才發生?謝謝。
...

因為以前全球化,美國很多大企業把工廠搬曬去低成本的發展中國家作為生產基地(當中以中國人工低廉而且質素好),最後導致美國製造業萎縮,很多製造業工人失業。

特朗普當選美國總統,他的票源很多來自基層製造業工人,為了今年的中期選舉以及未來連任鋪路,特朗普高呼要重建美國製造業,創造更多就業職位。問題是,美國物價水平不低,產品怎麼跟其他國家競爭?只要他們把外國入口貨物的關稅顯著提高,美國本土的產品就會相對有競爭力,否則無法跟人競爭。這是損人利己的做法。

其實中國幾年前已經出現產能過剩的問題,他們的做法是,提倡一帶一路計劃,協助發展中國家做基建項目,屬於半賣半送,這樣既可以解決國內工程不足、相關企業員工失業的問題,同時也可以跟其他國家建立更好的合作關係。
mandy952
|
平平常常 發表於 18-4-8 22:42
因為以前全球化,美國很多大企業把工廠搬曬去低成本的發展中國家作為生產基地(當中以中國人工低廉而且質 ...

美國就係冇咁嘅胸襟
Fion710
|
因為以前全球化,美國很多大企業把工廠搬曬去低成本的發展中國家作為生產基地(當中以中國人工低廉而且質 ...

你真係好叻,bk 媽咪超勢勵
Poyau
|

LedTV
|

LedTV
|

咁稅提高左。美國人係咪相對要用多d錢先買
到同一種貨品 ?
cattz288
|

mami42
|

jollyma
|

正呀!你可以開通識班,我成日比啲細路問到口啞啞
secretrose
|
singwin 發表於 18-4-8 21:22
...

我唔太識但好明顯係美國怕若干年後美元會被人民幣取代,宜家想先發制人!怕中國真是變強國!(emoji)
secretrose
|

侵侵話大陸明明巳經不是發展中的國家但又享有呢類國家的政策優惠,大家點睇?
十五樓師奶
|
LedTV 發表於 18-4-9 00:15
咁稅提高左。美國人係咪相對要用多d錢先買
到同一種貨品 ?

想美國人見中國貨貴,轉買美國貨
|
54heima 發表於 18-4-8 21:33
習大修憲,特郎普炒左美國人心目中德高望重國務卿得罪左人加上又黎中期選舉,大家都需要障眼法轉移視線
...

一語中的
gracelam
|
其實侵侵出口術jei, 真係貿易戰展開, 美國佬一定叫捱唔住叫救命。
hebesiu
|
Fion710 發表於 18-4-8 23:15
你真係好叻,bk 媽咪超勢勵

其實稍為睇下報紙都知 , 如果連中國近年既經濟都唔知 , 相信出到去同朋友交流都難 ..

中國做所有動作都有佢原因 , 都以經濟為大前題 , 只要想下點解中國要做出呢 d 舉動 , 就會知中國係國際地位 , 民生 , 走既路線係點

中國宜家係國際既地位舉足輕重 , 一言一行都影響國際 , 所以要多了解 .

Glau
|
我覺得宜家係出口術, 貿易戰最終打吾成, 中國吾使靠老美, 有歐亞, 俄羅斯通貿, 侵侵係生意人, 佢好清楚形勢, 佢話同習習好朋友喎, 留條後路比自己.