自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

gracelam 發表於 18-4-9 09:05
其實侵侵出口術jei, 真係貿易戰展開, 美國佬一定叫捱唔住叫救命。
短期一定有影響啦 , 長遠對美國都應該係好事既 .
講真 , 中國點會驚佢呢招

子爵府

要先了解何為貿易,再解利益所在,再解什麼是保護,再了解WTO,再用WTO層面去睇,再用出入口數據分析,你就明,現在大家根本就有貿易戰,不是無啦啦出現。

caryfox    發表於 18-8-6 00:28

子爵府

Glau 發表於 18-4-9 09:21
我覺得宜家係出口術, 貿易戰最終打吾成, 中國吾使靠老美, 有歐亞, 俄羅斯通貿, 侵侵係生意人, 佢好清楚形勢 ...
美國衰落緊 , 同中國既距離愈黎愈近 , 搞貿易戰只係想短暫拉開一下大家距離 , 即係假設你俾隻狗追緊 , 你又想拉開下距離就突然發一下力 , 最終會唔會俾隻狗追到 , 就睇大家能力了

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

貿易戰一直存在, 美國志在搵多D著數。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

樓主只係想解釋比個仔知(可能係通識、常識科問題),
大家將個話題提升到時政級別, 會唔會誇張

子爵府

secretrose 發表於 18-4-9 08:45
侵侵話大陸明明巳經不是發展中的國家但又享有呢類國家的政策優惠,大家點睇?
...
人口多, GDP低

侯爵府

畀面勳章

tintinlam 發表於 18-4-9 09:48
人口多, GDP低

(emoji)
Nice to meet you!

珍珠宮

LedTV 發表於 18-4-9 00:15
咁稅提高左。美國人係咪相對要用多d錢先買
到同一種貨品 ?

到時候「美國製造」是一種愛國情懷,又可以說是質量的提升云云,傳統基層白人喜歡這一套。白人優越感無價。

珍珠宮

54heima 發表於 18-4-8 21:33
習大修憲,特郎普炒左美國人心目中德高望重國務卿得罪左人加上又黎中期選舉,大家都需要障眼法轉移視線
...

特朗普剛上任的時候,有些知識份子還真不願意任職,畢竟特的形象太差。

之前還有一些代表傳統共和黨和財團利益的內閣成員,對於作風偏激的特有制衡作用。左手左腳的現在都給特換走了,剩下的都是鷹派的偏激份子,造成特的政權更有利於順著特的性格走。

珍珠宮

goat 發表於 18-4-8 21:30
美方係貿易逆差, 唔需要講太複雜,
以前讀中史, 都係"英方因貿易逆差, 以致大量白銀外流清朝" ...

三十年前,日本冒起成為全球第二大經濟體,當時美國也曾經拿過美日貿易逆差說事,日本屈服於美國的壓力,結果是日本迷失二十年,經濟半死不活。但是今天美日依然有貿易逆差。

今天,中國也是冒升成為全球第二大經濟體,前車可鑑。

珍珠宮

secretrose 發表於 18-4-9 08:45
侵侵話大陸明明巳經不是發展中的國家但又享有呢類國家的政策優惠,大家點睇?
...

特朗普是個商人,他的「交易藝術」,根本就是仗勢欺人、得寸進尺、欺善怕惡的訛詐手段。

如果對照今日特朗普在軍費、關稅、貿易等事上,對歐盟、對亞洲盟友、對北美、南美的「分而治之」、「各個擊破」的手法,就會發現這一手法幾乎如出一轍,只不過對象從具體的人變成了國家。

詳情請參看他1987年出版的書,「The Art Of The Deal」。

珍珠宮

secretrose 發表於 18-4-9 08:43
我唔太識但好明顯係美國怕若干年後美元會被人民幣取代,宜家想先發制人!怕中國真是變強國!(emoji)
...

是的。

美國對華301調查徵稅產品建議清單,主要是針對從「中國製造2025」計劃中受益的領域。

「中國製造2025」旨在推動中國從製造業大國向製造業強國邁進。

子爵府

因此post長知識, 多謝!!
:wave:  :wave:

大宅

回覆樓主

特由提出貿易戰開始,一時強硬(說要加碼到1000億),一時軟化(指美國不會與中國貿易戰),昨天更說與習是永遠的朋友!
我見唔到佢在貿易戰中的方向、部署,只知美股因他的言論而大上大落!
從特郎普用人唯親、順我者留、逆我者炒的行為看來,我有理由懷疑他以貿易戰為自己謀私利!
另方面,中国對特完全不放眼內,擺出一副「放馬過來」的姿態!看來中国是已經作好準備了!

伯爵府

回覆樓主:

好勁呀呢度啲jms。我淨係擔心打貿易戰我好唔好繼續keep人仔或等低加碼。C9仔思維。

男爵府

singwin 發表於 18-4-8 21:22
想解釋给個仔知點解中美爆發貿易戰,我都想不起最初原因。誰發起先?為什麼一直冇事現在才發生?謝謝。
...

我公司國內出口美國製衣,唔知幾時殺到黎?!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

平平常常 發表於 18-4-8 22:42
因為以前全球化,美國很多大企業把工廠搬曬去低成本的發展中國家作為生產基地(當中以中國人工低廉而且質 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

侵侵口痕,佢噏完,經濟股市震兩震,宜家又話放軟口,好似唔打lu。

水晶宮

cinda72. 發表於 18-4-10 01:01
鴉片戰爭都係貿易戰產生出黎既結果

早兩日見到篇中文文章,話當年中國賣絲綢茶葉瓷器去英國賺太多,英國冇嘢好傾銷去中國平衡返,於是賣鴉片,即刻逆差變順差,清政府見勢不對,於是不顧合約精神派林則徐銷煙,所以活該英國打鴉片戰爭,係中國毀約在先。總之呢刻貿易戰又是中國種種不是種種未打已是敗相⋯⋯所以,網絡輿論戰已打了好多年,同中國未必硬碰硬,美國一直在尋求代理人戰爭未間斷過
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁
12345...8

尾頁

跳至