醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BOBO128 發表於 18-11-27 19:01

營養奶是醫院營養師提議的,我主動要求給我父親飲,由確診 ...

Thx

大宅

請問花生衣水有咩好處呀?怎樣煲?

大宅

回覆 Jeffrey802 的帖子

感謝!!希望大家有咩好嘅繼續係度分享,互相支持!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Ming11 發表於 18-11-27 19:59
回覆 Jeffrey802 的帖子

感謝!!希望大家有咩好嘅繼續係度分享,互相支持! ...

提升血小板 !

我見我奶奶和 2-3 個做過化療的朋友指她們都有飲。

大宅

回覆 BOBO128 的帖子

謝謝分享!

洋房

回覆 Kristytracy 的帖子

take care!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

yitaihop 發表於 18-11-27 09:16
我爸化療是第一天早上到醫院吊化療藥, 好像吊鹽水咁, 大概吊9個字, 我爸有標靶藥, 佢吊完化療藥就接住標靶 ...

爸爸食了去水丸都沒大改善,又就呼吸困難,肚,腳都腫了。入了醫院, 醫生說今日會替他抽水, 不知抽完,會否好快又積返?

肚脹好影響佢食野。

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

yitaihop 發表於 18-11-28 06:18
爸爸食了去水丸都沒大改善,又就呼吸困難,肚,腳都腫了。入了醫院, 醫生說今日會替他抽水, 不知抽完,會 ...

沒原因,氣促找不到原因。現在要等做好多唔同既來查。

爸爸又現在無做化療,但胃口極差,一天都無米落肚,非常擔心!再唔食野,唔訓教係唔得架。

佢之前報左既旅行都話唔去, 怕連累人,個人無晒心機。。。

家人幫唔到,只有看著他。

大宅

yitaihop 發表於 18-12-2 05:43
沒原因,氣促找不到原因。現在要等做好多唔同既來查。

爸爸又現在無做化療,但胃口極差,一天都無米落肚 ...

好明白,睇住家人病, 自己都會好無助,但又要用積極態度去照顧佢,心痛同徬徨感覺,令人好難過。

醫生有無抽肚水?抽佐有無好D? 幾時先知檢查結果? 你爸爸唔想食飯,奶,粥,流質0個D 肯唔肯食呀?

祝你爸爸快D有返胃口 ~

男爵府

回覆 MuiC 的帖子

真的難過, 肉赤....去探佢時要笑晒, 要像沒事一樣.

今天爸爸呼吸困難, 要聞氧氣了. 佢話舒服好多.

願 主 平安賜俾爸爸, 唔好讓佢受苦, 醫生要有智慧, 用合適既方法舒緩爸爸既不適.

大宅

回覆 yitaihop 的帖子

聞氧氣的時候喉嚨、嘴唇會好乾的,家人盡量陪伴間中俾少少水潤下。加油!

男爵府

回覆 Ming11 的帖子

okok, 謝謝你提醒.

洋房

Kristytracy 發表於 18-4-11 22:38
我爸有肺癌,知道應該已經未期,可能知得遲,三個星期就走了,所以咩都冇做過,真係好快
...

我爸爸都係咁,第4期,擴散到骨,淋巴,不足半個月走左!超級心痛,傷心

大宅

yitaihop 發表於 18-12-4 16:25
回覆 Ming11 的帖子

okok, 謝謝你提醒.

不是嚇你,情況和我媽臨走前一個月相似,而我另一朋友個老爺臨走前一個月又係咁,你要有心理準備,呢段時間陪佢多啲

男爵府

hyngok 發表於 18-12-6 18:03
不是嚇你,情況和我媽臨走前一個月相似,而我另一朋友個老爺臨走前一個月又係咁,你要有心理準備,呢段時 ...

知道,我見到他現在情況都覺得不太好。
現在爸爸肚脹,嗜睡,氣促。。。

男爵府

yitaihop 發表於 18-12-6 18:30
...

我只希望爸爸舒服地走。睡走了就好了。

大宅

yitaihop 發表於 18-12-6 18:32
我只希望爸爸舒服地走。睡走了就好了。

保重。最希望都係家人舒服。

大宅

yitaihop 發表於 18-12-6 18:30
...

我媽冇肚脹氣促,但臨走前一個月嗜睡得好緊要,到臨走前一星期,突然好精神但語無論次,食得,我已l 心知不妙,最後我媽是肺炎加突發性心臟病走

男爵府

hyngok 發表於 18-12-7 01:19
我媽冇肚脹氣促,但臨走前一個月嗜睡得好緊要,到臨走前一星期,突然好精神但語無論次,食得,我已l 心知不 ...

想問, 你媽是否在政府醫院?
醫生會說就到時候嗎?

我爸就無語無論次, 但講野"Lu"晒利, 唔係好清楚

大宅

yitaihop 發表於 18-12-7 09:08
想問, 你媽是否在政府醫院?
醫生會說就到時候嗎?

係老人院,入到院時已昏迷,醫生唔會話你知仲有幾耐,但當話可隨時探就知咩事

首頁

尾頁

跳至