醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

yitaihop 發表於 18-12-7 09:08
想問, 你媽是否在政府醫院?
醫生會說就到時候嗎?

我媽最後都有lu 痢

大宅

yitaihop 發表於 18-4-17 14:16
我好擔心, 好驚.

樓主第四期啫係末期乜都吾洗做?佢要食乜做乜也可以?最緊要佢開心我想法係咁!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hyngok 發表於 18-12-8 17:28
係老人院,入到院時已昏迷,醫生唔會話你知仲有幾耐,但當話可隨時探就知咩事
...

唔該...
我爸氣促, 用緊貓鬆俾氧氣讓佢呼吸順點, 醫生話最好照下CT睇下咩事再醫, 政府個期是2019年2月, 我本想照等, 但醫院護士同醫生分左好幾次打了電話來, 問我地會否去私家照CT, 原因係想快點照, 知道點醫....

對我來說, 如今爸爸咁既病情, 我點樣可以帶他出去?? 中途有咩事, 我如何處理到?

另外, 他已經咁辛苦, 仲要打顯影劑落身體再照CT??

我百搬兩難, 我說了我的CONCERN, 醫生護士叫找私家醫院照, 因為有醫生護士在場會安全回點....
唉, 都是政府俾不到早期我, 如果俾到, 我唔駛咁擔心.

有時我真係好驚替爸爸揸錯主意.

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

stella^^ 發表於 18-12-9 15:32
樓主第四期啫係末期乜都吾洗做?佢要食乜做乜也可以?最緊要佢開心我想法係咁!
...

都不是, 按病情可做治療. 我爸若不是氣促, 醫生想佢做返化療....

我現在由得他, 佢話我知想食咩我就整....只要食到就得

大宅

yitaihop 發表於 18-12-10 09:21
唔該...
我爸氣促, 用緊貓鬆俾氧氣讓佢呼吸順點, 醫生話最好照下CT睇下咩事再醫, 政府個期是2019年2月, 我 ...

有啲陪診服務的,你搵下

大宅

yitaihop 發表於 18-12-10 09:21
唔該...
我爸氣促, 用緊貓鬆俾氧氣讓佢呼吸順點, 醫生話最好照下CT睇下咩事再醫, 政府個期是2019年2月, 我 ...

西醫角度就話顯影劑冇問題,但我媽就是照完一次後情況急轉直下,我唔知關唔關事

男爵府

hyngok 發表於 18-12-10 10:38
西醫角度就話顯影劑冇問題,但我媽就是照完一次後情況急轉直下,我唔知關唔關事
...

我都有同醫生講, 我怕顯影劑打左入身之後, 發熱情況不知爸爸受唔受到....佢話搵有醫院的地方做是暇可靠

大宅

回覆 yitaihop 的帖子

好明白jm你怕落錯決定的心情!盡力了也只能睇天意了💪。不明白政府醫院為什麼不能對一個咁重症的病人作靈活安排,還要周圍去搵地方檢查!!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

大家都要努力, 加油 ! 我爸爸剛完第一次化療, 明天第2 次開始.

第一次只是不願食, 無氣力, 常常訓 .無心情. 咳嗽 ... 大約7-10 日開始回復正常. 精神好返

好多, 但始終不願離開房間.

朋友教把果汁製成冰粒給他食. 雪榚, 冰棒給他食. 他想食什麼也馬上去煮或買.

打仗一樣過了兩星期.

男爵府

BOBO128 發表於 18-12-10 22:09
大家都要努力, 加油 ! 我爸爸剛完第一次化療, 明天第2 次開始.

第一次只是不願食, 無氣力, 常常訓 .無心情 ...

開始了療程, 對病情一定有幫助, 你與你爸都要加油.

讀熟副作用同預防方法, 方便自己觀察爸爸同立即處理.

記得那時, 我提爸爸食飽野要用鹽水溂口, 佢真的沒有喉嚨爛.....做定預防比較好....

大宅

yitaihop 發表於 18-12-10 12:32
我都有同醫生講, 我怕顯影劑打左入身之後, 發熱情況不知爸爸受唔受到....佢話搵有醫院的地方做是暇可靠
...

我媽係屯門醫院做

男爵府

hyngok 發表於 18-12-11 09:33
我媽係屯門醫院做

昨日周圍找私家醫院排期照CT, 政府突然間有後備位照CT, 太感恩了....
照了說是肺積水, 今日要抽水.....

唯有見一步行一步啦.....

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

yitaihop 發表於 18-12-11 09:41
昨日周圍找私家醫院排期照CT, 政府突然間有後備位照CT, 太感恩了....
照了說是肺積水, 今日要抽水.....

現階段要好好照顧他,珍惜相處時間!

大宅

家人做大腸鏡時發現腸癌,做了CT, 等出報告...好驚好無助...4x 歳(emoji)

依家要開始飲營養奶嗎?

希望算是早期(emoji)(emoji)

禁止訪問

公爵府

回覆 esuperbaby 的帖子

我爸爸因為短短幾個月瘦左好多30 磅左右, 立即去照腸鏡話有事起, 我就迫佢1 日飲2支營養奶, 打打底準備隨時要做手術.現在已經差不多 3 個, 沒有停飲, 已做左手術, 化療第2 次進行中.

大宅

moerror404 發表於 18-12-13 02:35
sorry to ask 但你有買保險嗎?

有,但唔知夠唔夠....

大宅

BOBO128 發表於 18-12-13 03:08
回覆 esuperbaby 的帖子

我爸爸因為短短幾個月瘦左好多30 磅左右, 立即去照腸鏡話有事起, 我就迫佢1 日飲2 ...

謝謝回覆

等待今日下午報告,訓唔好....

男爵府

esuperbaby 發表於 18-12-13 00:32
家人做大腸鏡時發現腸癌,做了CT, 等出報告...好驚好無助...4x 歳(emoji)

依家要開始飲營養奶嗎?

願是早期, 4x 歳好後生

大宅

回覆 BOBO128 的帖子

請問營養奶邊度買?怎樣㗎?

首頁

尾頁

跳至