醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家有私家醫生介紹嗎?媽媽明天取CT報告但下星期二才見政府醫生,已作壞的打算,心理難過又不知怎做

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

yitaihop 發表於 18-11-8 10:22
謝謝你
感恩爸爸尋日已退燒。

你和你爸爸要小心身體,免受感染 !

拖長擴散期,只食食素 + 魚 + 豆製品

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yitaihop 的帖子

今日報告正式出左, 胰臟 + 腸 4 期惡性, 已擴散去肝. 星期五見腫瘤科醫生.
原本做完手術都有點希望, 現在覺得好灰 ...

公爵府

回覆 Chonghwa00 的帖子

有沒有中醫介紹?

公爵府

回覆 Ming11 的帖子

我沒有西醫介紹

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

BOBO128 發表於 18-11-8 14:01
你和你爸爸要小心身體,免受感染 !

拖長擴散期,只食食素 + 魚 + 豆製品

爸爸喉嚨痛, 自己話入急証。
醫生即同佢打抗生素。
住左三晚醫院。

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

BOBO128 發表於 18-11-12 20:21

今日報告正式出左, 胰臟 + 腸 4 期惡性, 已擴散去肝. 星期五見腫瘤科醫生.

你爸爸情緒怎樣?
我爸唔出聲, 成日嫌我同媽煩。佢唔願表達, 其實我好擔心佢。

希望你爸爸有岩用的藥治療。

大宅

回覆 BOBO128 的帖子

謝謝你!希望大家都保重身體!

公爵府

我爸爸明天先出院回家, 他應該未知道情況麻麻, 但因為有造口, 已經覺得吾開心. 幸好我媽媽和工人姐姐都願意幫手處理. 而病情真的不樂觀, 我想星期五見醫生了解多D , 再考慮一下做不做化療.

公爵府

大家都要好好保重身體.

男爵府

BOBO128 發表於 18-11-12 23:55

我爸爸明天先出院回家, 他應該未知道情況麻麻, 但因為有造口, 已經覺得吾開心. 幸好 ...

要佢看開點,真係好難,呢個病影響正常生活,待你爸安定些都要同佢講病情。
最辛苦除了病人,還有照顧者。 我媽受了唔少。
大家努力,家人有事,成家人都牽連。

男爵府

BOBO128 發表於 18-11-12 23:55

我爸爸明天先出院回家, 他應該未知道情況麻麻, 但因為有造口, 已經覺得吾開心. 幸好 ...

我初頭都唔想爸爸做化療,怕副作用。但問了幾位醫生話,雖然不能根治,但可以保持生活質素,延長存活率。最後爸爸都選了做。

公爵府

yitaihop 發表於 18-11-13 06:21
我初頭都唔想爸爸做化療,怕副作用。但問了幾位醫生話,雖然不能根治,但可以保持生活質素,延長存活率。 ...

保持生活質素 ,原來也不容易!

大宅

媽媽剛確疹腸癌四期,聯合醫院要排到7/12先有腫瘤醫生見。請問你們其他醫院也要排咁耐嗎?在這期間有d咩可以做?

男爵府

Ming11 發表於 18-11-13 17:58
媽媽剛確疹腸癌四期,聯合醫院要排到7/12先有腫瘤醫生見。請問你們其他醫院也要排咁耐嗎?在這期間有d咩可 ...

我爸在屯門醫院,第一次就等兩星期就有醫生睇。我果時都係同佢睇下食咩好。

男爵府

BOBO128 發表於 18-11-13 09:22
保持生活質素 ,原來也不容易!

係,好基本既野原來得來不易。
我爸出院後無胃口食野,唉,好肉赤,成叫我地唔好擔心。

大宅

請問你爸爸是否確診時已是四期?公立醫院直接做了手術還是先化療?

大宅

另外,想問問有沒有人試過阿樂的抗癌十味方?今日想去問下,藥房話有人抓了三年之久,即是有效!?

公爵府

我爸爸確診到開刀一個月左右, 之後化驗是第四期, 腸已經切, 問題不大, 嚴重是胰臟, 會馬上安排化療.

公爵府

我爸爸仍在醫院, 醫生話留院休養, 下星期開始化療....

首頁

尾頁

跳至