醫護健康

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

yitaihop 發表於 18-7-17 08:45
回覆 WongWongSS 的帖子

謝謝!

還好嗎?我媽已擴散,肝腫瘤愈嚟愈大,愈來愈多,不能做任何治療了,而家仲捱緊,又食唔到,又易嘔,又行唔到,長期卧床,呢一刻雖然唔捨得,但都唔想佢咁辛苦,寧願佢早啲走

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hyngok 發表於 18-7-23 17:38
還好嗎?我媽已擴散,肝腫瘤愈嚟愈大,愈來愈多,不能做任何治療了,而家仲捱緊,又食唔到,又易嘔,又行 ...

你和你一家加媽媽一定好辛苦。 要支持住, 我爸現在用標靶加化療, 暫時都可以。

大宅

yitaihop 發表於 18-4-8 22:01
我爸大腸癌第四期, 已擴散到肝同腹部。
下月會做化療同標靶藥,想問下這裡有沒有人可講下開頭做左化療同標 ...
我想問下…化療同標靶藥貴嗎?

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

亞豬媽媽 發表於 18-7-23 23:59
我想問下…化療同標靶藥貴嗎?

化療是普通門診費用, 標靶藥是自費, 一針要萬7,可以問醫生寫紙申請資助。

翡翠宮

回覆樓主:

加油!

男爵府

回覆 wong8sister 的帖子

請問政府中醫即係邊度呀? 難唔難約?
想幫屋企人問, 4期前列線,極擔心

男爵府

回覆 hyngok 的帖子

保重,加油!

男爵府

回覆 yitaihop 的帖子

保重,加油!

大宅

yitaihop 發表於 18-7-23 17:41
你和你一家加媽媽一定好辛苦。 要支持住, 我爸現在用標靶加化療, 暫時都可以。
...

我媽已於上星期走了

大宅

hyngok 發表於 18-9-8 12:05
我媽已於上星期走了

Take Care

男爵府

我媽已於上星期走了

節哀。
爸爸今日覆診,醫生說癌指數都高了。現在都是見一步行一步。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我爸爸上星期照腸, 有癌細胞, 已再照CT SCAN , 下星期覆診, 極擔心.

想問大家去私家做手術要多少錢 ?

男爵府

回覆 BOBO128 的帖子

你是指切大腸腫瘤嗎?我爸爸在私家做了大概用了17萬

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

yitaihop 發表於 18-9-24 14:09
回覆 BOBO128 的帖子

你是指切大腸腫瘤嗎?我爸爸在私家做了大概用了17萬

請問你爸爸之後是否反政府醫院跟進

男爵府

BOBO128 發表於 18-9-24 17:37
請問你爸爸之後是否反政府醫院跟進

係呀, 私家醫生寫紙去政府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我媽已於上星期走了

take care
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

我而家又擔心又煩惱... 老豆想係政府做手術, 佢話夠全面, 而且吾想洗我甘多錢. 事實我有預算既錢去應付.
而我就想快D 做手術, 係私家醫院做媽咪可以陪伴多D, 環境好D, 等老豆個心會無甘擔心.

因為仲無出 CT SCAN 報告, 原本約左星期五見政府醫生, 但昨天醫院打電話俾老豆話醫生有事要改下星期五.

想去睇私家又沒有報告係手.....

男爵府

BOBO128 發表於 18-9-26 01:17

我而家又擔心又煩惱... 老豆想係政府做手術, 佢話夠全面, 而且吾想洗我甘多錢. 事實 ...

ct在政府照?應該政府會轉介在私家照但有優惠價錢。你可以打去私家追報告。

另外,你爸有開醫健通嗎?如有, 所有報告都可在醫健通看到,就算你去睇私家醫生,他們都可以看到你爸在政府的各樣檢驗報告。

想問政府醫生已說會幫你爸做手術嗎?我上次就是政府醫生說不用急做手術,但在照腸報告上已寫明我爸腫瘤已大到塞住條腸,找多一兩個私家醫生看看並睇下有咩意見。私家醫生就不快做是有危險的。
因此,我們決定了在私家做手術。有時政府都好慢,你唔係危急佢都唔同你做手術, 我爸就是其中的例子。

公爵府

yitaihop 發表於 18-9-26 06:34
ct在政府照?應該政府會轉介在私家照但有優惠價錢。你可以打去私家追報告。

另外,你爸有開醫健通嗎?如 ...

我地係用優惠價去私家做,我地照左,但未覆診,所以不知情情況如何⋯⋯,醫健通:我要了解一下,因上星期才發生,所以好迷茫!謝謝你!

男爵府

BOBO128 發表於 18-9-26 09:37
我地係用優惠價去私家做,我地照左,但未覆診,所以不知情情況如何⋯⋯,醫健通:我要了解一下,因上星期 ...

明架, 我果時知是超突然, 仲要係要決定過年時間做手術.....

有咩可以交流下, 聽多個意見都好....

首頁
23456...17

尾頁

跳至