醫護健康

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ming11 的帖子

沒有聽過.
大家有沒有給雲芝爸爸食 ?

大宅

回覆 BOBO128 的帖子

請問你爸爸幾多歲?是否沒有什麼長期病所以可以做手術?我前天見的只是外科醫生,話我媽媽已經76歲兼有糖尿病,可能未必幫她做手術,令我好擔心,家人更加擔心她承受不了先做化療

大宅

阿樂出過幾本書,網上也有講

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我爸爸 74,也有輕微糖尿病,但不算嚴重!
如果只是腸,可以做微創手術,我爸爸因為胰臟也有,所以開肚,反而腸沒有想像中嚴重,胰臟比較急切!

而化療方面,醫生話現在D藥好好,不會脫髮(但我爸爸差不多已經是光頭),反應比較少 !好輕描淡寫講兩句!仲叫我老豆,放心⋯他們會安排⋯跟本沒有機會俾家人商量,我老豆就答應做化療!

你為何不去私家看看?看看可否安排手術!

大宅

我媽媽是糖尿病較重的,約了仁安明天睇,希望聽下意見先

公爵府

Ming11 發表於 18-11-16 12:25

我媽媽是糖尿病較重的,約了仁安明天睇,希望聽下意見先 ...

希望你媽媽可以順利做手術,早日康復!

大宅

謝謝!希望大家都可以每天平安度過!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

Ming11 發表於 18-11-16 19:58

謝謝!希望大家都可以每天平安度過!

是!最想他唔好痛 ,唔辛苦!

大宅

回覆 yitaihop 的帖子

請問政府醫院不包標靶藥物?收費是怎樣?

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

Ming11 發表於 18-11-18 12:43

請問政府醫院不包標靶藥物?收費是怎樣?

我爸不是公務員,標靶藥唔包要自費。

大宅

請問標靶藥物每個月幾錢?我媽媽12月先有得睇政府專科,唔知怎預算。

男爵府

Ming11 發表於 18-11-18 17:14

請問標靶藥物每個月幾錢?我媽媽12月先有得睇政府專科,唔知怎預算。 ...

每種藥唔同價錢,要check dna才知咩藥岩用.
我果時每月1萬7千一針, 申請聖雅各資助一半,我俾$8500。後來有得申請關愛基金,可全費豁免,但現在藥看似沒有用,因為指數升了。
有咩資助要問問醫生。

大宅

唔好意思好多問題!請問你爸爸打了幾個月標靶開始冇效?因為唔想等到12月,已決定同媽媽先在私家做化療同標靶,但長遠負擔唔起

複式洋房

BOBO128 發表於 18-11-12 20:24
回覆 Chonghwa00 的帖子

有沒有中醫介紹?

我會介紹我朋友爸爸睇開既中醫,響中環萬邦行11樓,吳裕城中醫師。我好朋友爸爸係大腸癌手術後係佢度睇,睇左幾年。雖然好生醫生,不過好細心,中西醫都認識,又係名醫傳人。我朋友爸爸一開始都驚轉移,不過睇左已經幾年依家都幾好,由屯門跟佢到中環。之前好鬼瘦,依家肥返。我自己就唔係癌症,不過會去調理下,我覺得幾好。可以去試下。

男爵府

Ming11 發表於 18-11-18 22:08

唔好意思好多問題!請問你爸爸打了幾個月標靶開始冇效?因為唔想等到12月,已決定同 ...

我爸第一次做化療, 已經好有效, 之後加埋標靶藥, 癌指數降了很多....一共打左6次標靶藥....

公爵府

yitaihop 發表於 18-11-19 13:26
我爸第一次做化療, 已經好有效, 之後加埋標靶藥, 癌指數降了很多....一共打左6次標靶藥....
...

我爸爸確定胰臟+ 腸癌 3 期,星期四開始化療 (emoji)

大宅

聽落好令人鼓舞!希望你爸爸繼續加油好下去!請問開始做完是否一段日子作嘔作悶?幾時開始甩頭髮?一

男爵府

Ming11 發表於 18-11-19 20:09

聽落好令人鼓舞!希望你爸爸繼續加油好下去!請問開始做完是否一段日子作嘔作悶?幾 ...

開頭大家見到數字降低,真的很開心,但呢幾次治療後,我爸指數又升了,醫生說是對藥物有抗藥性。

我爸現在沒有做治療,1月才回去覆診,我自己都好擔心,怕沒有藥可用。

男爵府

BOBO128 發表於 18-11-19 17:46
我爸爸確定胰臟+ 腸癌 3 期,星期四開始化療 (emoji)

醫生說化療可治癒嗎?

公爵府

yitaihop 發表於 18-11-19 21:43
醫生說化療可治癒嗎?

明天又要見腫(emoji)科醫生再講解⋯⋯!
但我醫生朋友指,化療成功可能可以多 1-2 年,不會完全康復 !

首頁

尾頁

跳至