醫護健康

跳至

首頁
45678...17

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

hahaannie_kwan 發表於 18-10-1 00:32
都好呀有姐姐幫輕下,飲食都係好大課題,驚家人抵抗力同營養唔夠岩岩上網做功課,希望係手術前打好d個底
...

剛剛小朋友升中,姐姐無甘忙,可以幫手睇住他,好彩我爸爸聽話,一日三餐食足,再加 2 餐營養奶+蛋。

因有朋友提醒,一確診馬上谷肥老豆,希望加強他的戰鬥力!飲了一星期,明顯精神和肥了少少.

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hahaannie_kwan 發表於 18-10-1 00:32
都好呀有姐姐幫輕下,飲食都係好大課題,驚家人抵抗力同營養唔夠岩岩上網做功課,希望係手術前打好d個底
...

係呀!剛得知, 狂上網搵有咩食療幫助。

大宅

BOBO128 發表於 18-10-1 00:36

剛剛小朋友升中,姐姐無甘忙,可以幫手睇住他,好彩我爸爸 ...

Uncle 好乖 營養奶即係果d乜乜加營素嗎

大宅

yitaihop 發表於 18-10-1 09:49
係呀!剛得知, 狂上網搵有咩食療幫助。

我老公叫我輕鬆d 但我心態能力有限做到咩就做咩,可能男女思想有別

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hahaannie_kwan 發表於 18-10-1 13:11
我老公叫我輕鬆d 但我心態能力有限做到咩就做咩,可能男女思想有別

照顧者同家人真係幫唔到太多。
我爸做左7次治療,今日覆診, 癌指數升左,醫生仲話可能因為抗藥性,化療藥可能無效, 更加無適合的標靶藥可以用。

大宅

yitaihop 發表於 18-10-2 13:36
照顧者同家人真係幫唔到太多。
我爸做左7次治療,今日覆診, 癌指數升左,醫生仲話可能因為抗藥性,化療藥 ...

你同爸爸都要樂觀d,心情都好緊要架,加油

男爵府

BOBO128 發表於 18-10-1 00:36

剛剛小朋友升中,姐姐無甘忙,可以幫手睇住他,好彩我爸爸 ...

你爸爸咩情況?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yitaihop 的帖子

多謝關心.
你都吾好太擔心. 希望有轉機.

我老豆表面正常, 但瘦左好多..... 剛剛星期六再照多一次 胰臟 CT, 下星期三取報告, 之後星期五睇醫生. BOOK 左22 號做手術.希望一切順利, 安全.
其實我超級擔心. 姑姐 3 年前都係因為腸癌走左.... 今年中亞叔就發現早期肺癌, 剛 8 月做完手術. 不用做電療化療.

公爵府

回覆 hahaannie_kwan 的帖子

係 ! 雅培

男爵府

BOBO128 發表於 18-10-8 00:27

多謝關心.

見到佢地瘦晒, 好肉赤。如果肯飲奶粉,買高蛋白的,可以有助增磅, 有助對付癌症。

大家要堅持, 要正面。

公爵府

yitaihop 發表於 18-10-9 19:09
見到佢地瘦晒, 好肉赤。如果肯飲奶粉,買高蛋白的,可以有助增磅, 有助對付癌症。

大家要堅持, 要正面 ...

對!我是買專為癌症病人的奶粉!食左精神好一點,好像肥返少少

子爵府

BOBO128 發表於 18-10-8 00:27

多謝關心.

你自己都要检查一下,近亲有中的机会率高些。我家人最近也发现了前期肠癌。
保重。
心盲最可怕。

公爵府

fwp 發表於 18-10-10 13:13
你自己都要检查一下,近亲有中的机会率高些。我家人最近也发现了前期肠癌。
保重。
...

多謝関心!我同老公上年已經去照腸胃鏡 !無事 !

複式洋房

WongWongSS 發表於 18-7-16 14:35
朋友太太之前都係咁, 4X歲,轉移癌症, 原本係乳癌, 切咗一年後翻發, 變咗肺和淋巴, 醫生話得返三個月命, 但 ...

請問天熱酵素邊度賣?

洋房

確實有效!https://youtu.be/CDth8S0lBaU

公爵府

心情緊張, 今日爸爸入院檢查, 要留院觀察, 因為麻醉師指爸爸心臟可能負荷吾到個手術. .....

大宅

BOBO128 發表於 18-10-16 00:04
心情緊張, 今日爸爸入院檢查, 要留院觀察, 因為麻醉師指爸爸心臟可能負荷吾到個手術. ..... ...

好明白嗰種無奈嘅心情。我爸爸有唔同複習嘅病,病情變化我地真係控制唔到、無從預計,只好見步行步。我都諗點樣另自己同家人易接受同正面去面對⋯你都要加油。

公爵府

回覆 MuiC 的帖子

你都要加油, 我同家人都好努力為老豆周圍準備. 昨日媽媽到眼科醫院覆診... 點知道安排左同日同一時間做白內障手術.....不可改期, 我真的顛 ! 好彩我的工人姐姐肯陪, 照顧我媽媽. 我同細佬睇老豆, 老公放假照顧小朋友....

大宅

BOBO128 發表於 18-10-17 09:42
回覆 MuiC 的帖子

你都要加油, 我同家人都好努力為老豆周圍準備. 昨日媽媽到眼科醫院覆診... 點知道安排左 ...

大家盡力啦。我爸都食唔好,瘦佐好多,見到都心痛。而家好簡單,只要佢食得好d訓得好d嗰日,已經好感恩。希望你爸爸日日精神好^_^

公爵府

MuiC 發表於 18-10-17 23:02
大家盡力啦。我爸都食唔好,瘦佐好多,見到都心痛。而家好簡單,只要佢食得好d訓得好d嗰日,已經好感恩。希 ...

對!肯食肯訓已經好好!今日醫生指可如期下星期做手術!感恩!祈求手術順利,平安,健康!

你也要好好保重身體!

首頁
45678...17

尾頁

跳至