用緊lumix GF9覺得麻麻

JulieMay
|
用左一年 買左3個鏡頭 發覺追焦慢 防震唔係咁好依家糾結緊upgrade GX9好定賣晒佢轉fujifilm pro2 好

Upgrade 可以用返舊鏡頭 賣晒佢又好蝕啊 真係好煩
HaRo2
|
轉 olympus pen 或 om-d 啦
可以用返哂D鏡
Tony_Lam
|
我都有部銀黑色 GF9 + Kit 鏡,主要係便攜隨身街拍,我覺得部機俾我好大驚喜喎!

我自己有玩單反及無反多年,GF9 係 M43 篇幅類型,你唔可以用佢同無反或單反比,但我覺得佢可換鏡,已經比一般 DC 仔好! 當然 DC 都有貴機及靚機,但一分錢一分貨,我就覺得滿意。

同埋想問下你本身三支係咩鏡? 你自己之前有冇影開相? 可唔可以 POST 張由 GF9 影,你自己認為較滿意作品睇下?

以下我用 Kit 12-32mm 影,我個人覺得滿意了!

kakatiger11    發表於 18-6-11 23:28
Tony_Lam
|
我嚟緊考慮緊買多支鏡

(1) PANASONIC LEICE 25mm
(2) PANASONIC LUMIX 25mm
(3) OYLMPUS 12mm
JulieMay
|

以下我影靜態還好 但小朋友 貓狗 就追焦慢

Tony_Lam
|
JulieMay 發表於 18-4-12 14:15
你用咩鏡?追焦呢類機唔適合,買A7III 啦。
JulieMay
|
Tony_Lam 發表於 18-4-12 13:51
我嚟緊考慮緊買多支鏡

(1) PANASONIC LEICE 25mm
P記鏡頭焦距下下都X2 14mm都唔夠wide
比我會買7-14mm

JulieMay
|
Tony_Lam 發表於 18-4-12 14:51
你用咩鏡?追焦呢類機唔適合,買A7III 啦。
好傷啊無錢
Tony_Lam
|
樓主你用支咩鏡影? 未答我喎!!!
JulieMay
|
Tony_Lam 發表於 18-4-12 15:55
樓主你用支咩鏡影? 未答我喎!!!
20mm f1.7 / 45mm f2.8
JulieMay
|
HaRo2 發表於 18-4-10 13:18
轉 olympus pen 或 om-d 啦
可以用返哂D鏡
我想轉pen f, 佢個kit鏡17mm 好吸引 但我想買12mm

admiral2525
|
JulieMay 發表於 18-4-12 17:01
20mm f1.7 / 45mm f2.8
Panasonic 支 20mm/f1.7 對焦速度出名是超慢,支45mm/f2.8 亦不是快,兩支都是屬於很舊的設計,用任何的機身對焦都唔會好快,追焦絕對不適合,就是換其他的機身也不能改變的。要對焦快要用較新設計的鏡,例如 Olympus 支 12-40mm 會快得多。

至於 GF9,亦可以作適量的調較,令對焦更快,可以參考下面的:
https://m.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gx850-gx800-gf9/2

panda361
|
Tony_Lam 發表於 18-4-12 13:49
我都有部銀黑色 GF9 + Kit 鏡,主要係便攜隨身街拍,我覺得部機俾我好大驚喜喎!

我自己有玩單反及無反多年 ...
好奇問,你部GF9顔色好好多
Tony_Lam
|
panda361 發表於 18-5-28 07:58
好奇問,你部GF9顔色好好多
其實我覺得係樓主部機、或閣下部機內色彩設定錯誤,可能自己 set 過某啲設定,但自己又唔清楚,所以先會影得唔好囉! 以上我都係用 kit 鏡 12-32mm f/3.5 影。
Tony_Lam
|

以下係我用另一支 Panasonic Lumix G 25mm F/1.7 影,呢支鏡對焦好快,比 Leica 果支 25mm F/1.4 更快,但相比下色就淡 Leica 果支少少,但可後製令色彩濃一啲,感覺比原來 kit 更好令我好滿意! 亦覺得 Panasonic 呢部機,隨身用同我平時玩開 CANON 單反色彩上,都較近似所以都幾喜歡!

Tony_Lam
|
JulieMay 發表於 18-4-12 14:15
睇到樓主之後兩幅好似元州邨公園影? 我都 post 一幅由 12-32 kit 影。

JulieMay
|
Tony_Lam 發表於 18-5-28 12:06
以下係我用另一支 Panasonic Lumix G 25mm F/1.7 影,呢支鏡對焦好快,比 Leica 果支 25mm F/1.4 更快,但 ...
顏色可以點set?
Tony_Lam
|
JulieMay 發表於 18-5-28 14:46
顏色可以點set?

如果你有玩開攝影,來來去去都係設定白平衡 / 對比 / 飽和 / 光亮 / 銳利 ... 等等,如果唔熟就唔好亂搞,重設出廠模式,用 P Mode 或焦點色彩影就 ok 了!
JulieMay
|
Tony_Lam 發表於 18-5-28 15:49
如果你有玩開攝影,來來去去都係設定白平衡 / 對比 / 飽和 / 光亮 / 銳利 ... 等等,如果唔熟就唔好亂搞 ...
我用開m mode 睇測光錶 白平衡 自動
Tony_Lam
|
JulieMay 發表於 18-5-28 19:13
我用開m mode 睇測光錶 白平衡 自動

以前我玩菲林機就會時常玩 M mode,之後電子菲林機就多數玩 A 或 S mode,現在數碼細機街拍就 P mode 多,再加個特別情景模式!

如果自己唔太熟光學,現場又難用肉眼判斷,咁點解唔相信部相機測光呢? 最多都係用 A / S 就算,M mode 失敗率太高了!