隱青 是如何鍊成?

sisbro
|
一定係父母

而且身邊,都總會識幾個!

sisbro
|
個案一
父母住公屋 40歲人 中日無所事事攬住隻狗
sisbro
|
個案二
身在美國 父母有20幾30間屋 ,唔使供,等收租
中學畢業到而家30幾歳,冇拍拖,冇做嘢,冇返學,冇出街
二世龜
|
sisbro 發表於 18-4-9 12:44
個案二
中學畢業到而家30幾歳,冇拍拖,冇做嘢,冇返學,冇 ...

This one is really okay
Angel_Rose
|
sisbro 發表於 18-4-9 12:41
個案一
父母住公屋 40歲人 中日無所事事攬住隻狗
咁嘅年紀,隱青都變隱中
Angel_Rose
|
今日咁岩有兩個帖都講隱青,咁岩我無耐之前覆左另一個隱青帖 ,我有舊同學做左隱青
wantaima
|
個案二

就算有$,性格咁怪
sisbro
|
個案三
中國親戚
大學畢業,做咗兩年野,之後就神隱左啦! 因為眼高手低,自信心高能力低! 冇返工,冇搵工,冇出門口!
一杯凍奶茶
|
個案二

嘩,發達
333s
|

隱青。。。

主原因是 有錢"開飯"+本身懶。

好肚餓,冇錢食飯-  會做咩? 

隱蔽在家長達11年,每天在家打電玩和睡覺,冇社交生活。

怎過日子? 

KK20010609
|
回覆 sisbro 的帖子

我都想有這樣的父母
小ice
|
個案二

呢個情況我都唔會做嘢等收租 做下自己鐘意嘅嘢
tsung
|
二世龜 發表於 18-4-9 12:45

Poyau
|
個案二

唔怪得有8萬5點數卡
Poyau
|
二世龜 發表於 18-4-9 12:45

筍盤
NatalieTY
|
sisbro 發表於 18-4-9 13:36
個案三
中國親戚
大學畢業,做咗兩年野,之後就神隱左啦! 因為眼高手低,自信心高能力低! 冇返工,冇搵工 ...

我朋友個家姐都差唔多

大學畢業,無做過野(pt都無),唔識同人溝通,唔講野,唔出街,唔打機,無拍過拖,無朋友,淨係係屋企hea,連落樓買個面包都唔去,會叫我朋友買。父母縱容,太好照顧,屋企又有d錢,無野愁。佢媽媽幫佢搵埋工去見,人地問佢咩都唔答,佢話佢要做管理層,唔做低職位...差唔多30歲人...完全唔知個世界發生咩事
lalang02
|
回覆 NatalieTY 的帖子

睇完...笑左.............好正.....
sisbro
|
Poyau 發表於 18-4-9 14:11
筍盤

呢一個係女仔嚟㗎!
sisbro
|
所以隱青,一定係有父母鍊成
mayuenhk
|
個案二

例子二
比我都會做隱青

唔好話單身
其實有啲兩公婆四十幾歲就無返工
響屋企做投資股票同管理名下物業
我又真係覺得ok喎