自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

greenpea 發表於 18-4-9 19:16
我新租住的單位,唔知道業主之前搞過啲咩,條線應該好耐冇換過,所以擔心係條線舊,咁我買咩放大器,數 ...

我都係搬左屋睇收得唔好,好多台都無

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

淘寶 發表於 18-4-9 20:37
我娘家都試過搵人上來整,但一再接受唔到又要再搵人,一次收費成$500

因為唔係好多人肯上來做,逼於無奈 ...

我打算明天去買個放大器試下,得就慳返幾百唔洗叫師傅上門睇

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-4-9 21:33
電視天線試吓改插隔離FM個頭

剛剛試過 FM 果邊都係冇畫面,TV 果邊今晚反而有信號

家下電視唔係想睇就有得睇,還要看看信號給不給力

珍珠宮

greenpea 發表於 18-4-9 18:57
我剛剛搬屋,依家 房間 和 客廳 分別兩個天線位都係收得差

我都頭痕緊到底係壞了兩部電視,還是單位天 ...

應該天線,我都有咁情況,問左樓上樓下,都係話收得唔好

珊瑚宮

iamiam 發表於 18-4-10 00:30
應該天線,我都有咁情況,問左樓上樓下,都係話收得唔好

我大廈管理處話得我一伙人講收得唔好

珍珠宮

greenpea 發表於 18-4-10 00:31

佢逐戶問過,佢又知?

寶石宮

2023年兔年勳章

greenpea 發表於 18-4-10 00:23
剛剛試過 FM 果邊都係冇畫面,TV 果邊今晚反而有信號

家下電視唔係想睇就有得睇,還要看看信號給不給力 : ...

咁可能係訊號干擾

公爵府

2023年兔年勳章

greenpea 發表於 18-4-10 00:31

呢啲咪 叫做卸膊囉。今時今日咁嘅態度,應該炒咗佢。

如果係公共天線嘅問題,裝乜放大器都無用。
如果係舊樓,可能牆上面個插座已經老化,要搵人換。

珍珠宮

greenpea 發表於 18-4-9 18:53
1. now 電視

2. 電視已經係直接插牆身天線位,冇經過收費電視盒

now就唔關事啦,因為now係用lan線唔係大廈天線,我覺得你搵水電師傅睇下好過買放大器,因為如果係天線板或者線路問題,佢本身個訊號根本係好弱,俾你放大十倍都係無補於事,你不如將個問題話俾你業主聽睇下佢會唔會肯負責啦

珊瑚宮

iamiam 發表於 18-4-10 00:35
佢逐戶問過,佢又知?

管理處話,電視睇唔到,家家戶戶都會call去管理處投訴,依家得我一戶call去問所以應該唔係大廈天線問題

珊瑚宮

Amy1974 發表於 18-4-10 00:40
呢啲咪 叫做卸膊囉。今時今日咁嘅態度,應該炒咗佢。

如果係公共天線嘅問題,裝乜放大器都無用。

我唔係住豪宅有專業管理公司果啲,管理處得個叔叔,係咁上下架啦⋯⋯當然係冇咩幫到忙,但至少我知道不是大廈天線問題

珊瑚宮

whyyou 發表於 18-4-10 00:43
now就唔關事啦,因為now係用lan線唔係大廈天線,我覺得你搵水電師傅睇下好過買放大器,因為如果係天線板或 ...

你都講得有道理,或許咁會最直接

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 greenpea 的帖子

其實搵人整,分分鐘貴過買條室內天線。

珊瑚宮

Amy1974 發表於 18-4-10 08:44
回覆 greenpea 的帖子

其實搵人整,分分鐘貴過買條室內天線。

都係架,但依家兩個位(房和客廳)都接收信號有問題,搵師傅睇就最直接,因為我擔心問題其實係個牆身制,咁樣我換幾多其他野都於事無補

珍珠宮

greenpea 發表於 18-4-10 08:33
管理處話,電視睇唔到,家家戶戶都會call去管理處投訴,依家得我一戶call去問所以應該唔係大廈天線問題
...

因為唔係全部台睇唔到,,又未必個個打喎

珍珠宮

greenpea 發表於 18-4-10 08:33
...

況且用 my tv 睇唔會有呢個情況

珊瑚宮

iamiam 發表於 18-4-10 10:21
因為唔係全部台睇唔到,,又未必個個打喎

客廳係全部都收唔到㗎
房就次次開電視都叫我追過哂啲台

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我娘家住在唐樓三樓, 四面高樓大廈, 20+年都未睇過清電視, 試過揾師傳嚟追台, 換放大器, 換機頂盒, 好咗一排, 又唔得了.

結果早排部LG電視坏咗, 諗住平平哋在實惠買部大陸牌內置高清機頂盒電視玩玩, 點知出奇咁好, 收晒所有免費電視, 而且高清, 仲可以追大陸, 日本, 韓剧(如有上网的話).

換電視啦, 不用太貴!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珊瑚宮

emt1314 發表於 18-4-10 11:56
我娘家住在唐樓三樓, 四面高樓大廈, 20+年都未睇過清電視, 試過揾師傳嚟追台, 換放大器, 換機頂盒, 好咗一 ...

嘩,咩牌子咁抵玩?

我今天去了轉深水埗,買了條高清線和放大器,剛剛接上了,叫做搞掂咗,依家睇到冇問題了

不過都要觀察多幾日睇睇先

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

greenpea 發表於 18-4-10 14:20
嘩,咩牌子咁抵玩?

我今天去了轉深水埗,買了條高清線和放大器,剛剛接上了,叫做搞掂咗,依家睇到冇問 ...
實X創X LED-55G6 55吋4K 內置超高清LED電視55吋4K HKD4,2xx, 55吋無4K HKD3,9xx
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至