母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女22M全埋身,準備生多個,要幫佢戒奶先嗎?
c6想戒左先,同埋醫生話餵人奶比較難有
但我又好希望佢自然離乳
點好?

複式洋房

我地你情況相似,而家想要第二個,想戒人奶,仔仔13M(emoji)

大宅

其實無關係,我一直餵人奶,大 B 17M 時再自然有咗。

問過醫生,只要無見紅無流啡,即使有咗都可以繼續餵,醫生建議唔駛特別逼大 B 戒人奶,只要肚裡面果個健康,媽媽都無唔舒服,餵到生都得,由佢自然離乳。

子爵府

回覆樓主:

餵人奶同有bb應該冇咩關係,生完第1胎好快有第2胎就聽過,我餵大仔到8個月就有第2胎,後來奶量下降先轉奶粉,冇唔舒服可以一直餵到離乳

大宅

hontari 發表於 18-4-9 23:51
但我又好希望佢自然 ...

我兩胎都係餵到三歲, 餵到生 無突登戒奶 因為佢都食慣左幫佢戒又有排煩 係會難少少中

大宅

我是有咗,先戒大果個。唔戒唔得,我會流啡、肚痛。

複式洋房

回覆樓主:

女女11個月大 發現有二胎 不嬲都全人奶 之前諗住就餵到1歲就幫佢戒轉奶粉 但家下未戒成功就有二胎仲飲唔飲得回奶茶或者回奶等食物呢?

大宅

mon135 發表於 18-10-29 15:53
女女11個月大 發現有二胎 不嬲都全人奶 之前諗住就餵到1歲就幫佢戒轉奶粉 但家下未戒成功就有二胎仲飲唔飲 ...

睇下食咩回努食物,人參嗰啲有咗當然唔食得,豬潤、乳鴿就應該可以

大宅

會難啲中,生個女出院時護士都話,全人奶係一種有醫學根據的避孕方法,因無/減少排卵,雖然未必可靠,所以有jm全人奶都有咗,因人而異。btw, 你全人奶緊有無嚟過m?

大宅

connie.chungkp 發表於 18-11-17 20:54
會難啲中,生個女出院時護士都話,全人奶係一種有醫學根據的避孕方法,因無/減少排卵,雖然未必可靠,所以 ...

終於喺阿女28個月,我去睇次演唱會就戒左
戒完之後嗰個月就剛好中了第二胎了

我全埋身全人奶,但生完3個月已經嚟M了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊