護眼藍梅素邊隻好?

vadoo
|
每日食一粒果D,大家有冇用緊?用邊隻?用後會有明顯改善嗎?
Poyau
|
vadoo 發表於 18-4-11 01:33

都想知
cbeyond
|
黑杞子好d, 食埋手上個樽眼supplement, 唔再買了。
計起數來,黑杞子仲平及更有效。
dvbb
|
點解唔食新鮮藍莓呢?天然又冇加工
cbeyond
|
dvbb 發表於 18-4-11 09:50
點解唔食新鮮藍莓呢?天然又冇加工

香港賣的新鮮藍莓, 英文係blueberry, 健康食品講緊的藍莓係bilberry, 2隻有分別, 香港亦無新鮮的出售。
shun282
|
cbeyond 發表於 18-4-11 09:25
黑杞子好d, 食埋手上個樽眼supplement, 唔再買了。
計起數來,黑杞子仲平及更有效。
...

請問黑杞子係健康食品店定藥材鋪買
緣份的天空
|
我都想知呀.
cbeyond
|
shun282 發表於 18-4-11 10:05
請問黑杞子係健康食品店定藥材鋪買

2種店都有賣, 我自己係藥材舖買。
100蚊半磅, 食左6個月都係食左1/3左右, 好抵食。
小心選擇, 現在市面都多假貨。
PANCO
|
cbeyond 發表於 18-4-11 10:14
小心選擇, 現在市面都 ...

請問點樣食法?
Protea
|
我眼科醫生叫我每日浸一浸軟廿粒杞子食就得啦! 紅色嗰d已ok。
cbeyond
|
PANCO 發表於 18-4-11 10:16
請問點樣食法?

沖水食埋已經可以, 黑杞子含水溶性花青素, 沖水食更易吸收, 每日幾粒已經可以。
cbeyond
|
Protea 發表於 18-4-11 10:20
我眼科醫生叫我每日浸一浸軟廿粒杞子食就得啦! 紅色嗰d已ok。

紅色可以, 黑杞子更好, 上網check吓成分。
試過眼好攰, 飲完十分鐘已經無事了。
PANCO
|
cbeyond 發表於 18-4-11 10:26
沖水食埋已經可以, 黑杞子含水溶性花青素, 沖水食更易吸收, 每日幾粒已經可以。
...

fionlei88
|
自然良坊幾有效,c6之前隻眼有啲問題,食佢有改善,萬寧有得賣
koko2000
|
我記得有一篇報導, 芥蘭及粟米的藍梅素比藍梅仲要多.
所以都係食真食物好D....
shun282
|
cbeyond 發表於 18-4-11 10:14
小心選擇, 現在市面都 ...
thanks
CheungKeeKee
|
聽電台節目,中西醫生都講藍莓沒證據對眼睛好,當水果食就可以。護眼可多食杞子。
Onlok
|
vadoo 發表於 18-4-11 01:33

其實食乜都唔夠睇少啲手機,放多啲綠色植物,做下眼球操
dvbb
|
cbeyond 發表於 18-4-11 09:59
香港賣的新鮮藍莓, 英文係blueberry, 健康食品講緊的藍莓係bilberry, 2隻有分別, 香港亦無新鮮的出售。
...

冇研究過,原來有分別
cbeyond
|
CheungKeeKee 發表於 18-4-11 11:01
聽電台節目,中西醫生都講藍莓沒證據對眼睛好,當水果食就可以。護眼可多食杞子。 ...

曾經問過眼科醫生, 佢話有2派意見, 有醫生信, 有醫生唔信。
親身食過未? 有效果, 見得到, 就係證據。