少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實幾多歲可以自己返學呢?我見囝囝個同學三年級,行落樓下坐巴士,大約20分鐘車程,落車後要行10分鐘,要過兩條馬路到學校,我老公話咁細,如果返學途中有咩意外,佢屋企人會比人告,是真的嗎?我見好多小學生都是自己上學的,咁其實有無講明幾多歲先可以唔比人告呢?因為我都想比個囝試下自己返

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個仔試過自己放學去我公司搵我 (小二), 但好短途, 只係2個巴士站,同埋我係巴士站接佢, 我小二開始train佢, 打算小三開始有機會會比佢自己放學
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

vickymok717 發表於 18-4-11 12:02
我個仔試過自己放學去我公司搵我 (小二), 但好短途, 只係2個巴士站,同埋我係巴士站接佢, 我小二開始train佢 ...

我都想試,我個囝更想,但我老公唔比,話費事有咩意外,阿媽會比人告疏忽照顧兒童喎

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

tracy499 發表於 18-4-11 12:12
我都想試,我個囝更想,但我老公唔比,話費事有咩意外,阿媽會比人告疏忽照顧兒童喎
...
係㗎, 佢哋會好想試, 因為會有成功感,同埋得到你認同,覺得佢自己handle到!
初初可以試落樓下買面包先, 可以吊住佢尾, 確保安全, 慢慢再extend個距離, 咁當然, 要睇返你個小朋友平時係咪會小心過馬路, 性格係咪一個小心嘅人啦! 我個小朋友就係小心嘅人,所以我都會放心嘅!

但我唔知係咪會比人告

每日望住佢哋就充滿力量啦!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔知有無法例規定?如果一程車,我覺得小五開始自己返都可以

伯爵府

0-4 高危
5-9 中危
10以上... 低危
如果有咩事, 都會告疏忽照顧的, 不過會睇返個年齡黎做一個參考...
事件的程度都會有影響到, 因父母或監護人的疏忽照顧而發生意外及傷亡..

根據法例212章「侵害人身罪行條例」第27條的「對所看管兒童或少年虐待或忽略」條例規定,任何未滿16歲兒童的照顧者(即父母或監護人),如故意忽略被照顧人士,令其受不必要苦楚損害,即屬違法,父母或監護人會被控「疏忽照顧兒童」罪名。若循公訴程序起訴,最高刑罰監禁10年,若用簡易治罪條例起訴,則可被判監3年。
「疏忽照顧兒童」最高監10年

我記得盲俠有集咪講佪10歲自己返學發燒, 父母都會被人告, 電視唔知幾多真偽.....

大宅

貓山公主 發表於 18-4-13 09:44
0-4 高危
5-9 中危
10以上... 低危

我老公就係睇左盲俠果集,所以驚

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主

我小朋友果間小一二規定要接送/保母車/校車,小三開始可以自行放學。
我每朝搭巴士經屯門公路,都在屯公轉車站見到有個小學女生自己搭巴士返學,我估只有小三四左右。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主:

阿仔小3,自己返學放學,
不過唔洗搭車唔洗過馬路,大概12分鐘,
所以放心啲。。。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至