懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

上週小便時有幾滴血,嚇到我差D立即去醫院...
覆診時醫生話可以子宮開始脤大,觸碰到微絲血管,所以小小出血, 只要Ultrasound見到BB有心跳,一切正常便可

有沒有同路人? 歡迎大家分享自己的經驗,互相支持打打氣^ _ ^

大宅

回覆樓主

我係自然周期,初期都有流啡,瞓床休息了一個星期,幸好挨過了,現已34weeks,等放產假
jm加油

大宅

回覆 lolonorna 的帖子

lolonorna, 多謝妳的分享!
其實未有行過IVF這條路的人,只認為IVF是一件簡單的事,首先是諗起錢,然後放柸胎...某某明星都放,好似好簡單和平常啫!當中的苦,只有自己知......
我們過完一關又一關,由開針...抽卵...放胎.....食藥打針塞gel....終於挨過了!

祝大家孕期平安,BB順利出世^.^

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 19:16

唔使客氣
真係行過ivf 呢條路先會明白當中辛酸
我其實算係比較幸運,起碼第一次ivf已成功,大仔已就6歲今次係放返六年前啲雪胎,不過都放左兩次先成功陀到細B,感恩身邊有朋友都做在二次ivf ,但仲未成功,繼續努力中所以有時唔係肯俾錢,肯行呢步就一定得當中有好多不明因素

大宅

無錯呀,條路真難行。好彩我都捱過了,我現在16週了!希望之後一切順利!生產順利!

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 18:28
因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

我自然週期放的,雖然無見紅,早期成日肚餓又眼訓,肚又扯扯痛,而宜少左呢d反應又成日擔心會小天使突然無左心跳。
叫天不應

大宅

同意,ivf呢 條路真係好漫長, 過完一關又一關。
成日都諗如果突然失敗,又要再放胎,日日塞藥,打針,真係好難挨, 唔知自己仲有無勇氣再做過ivf.
叫天不應

複式洋房

回覆樓主

我也是IVF , 現在已經31wk !! 我依家見住自己個肚一天比一天大,果幾十針係值得ga !!
過左三個月穩定左,其實同自然懷孕一樣ga la!!! 加油啊!

複式洋房

回覆樓主:

我當時12w流血流啡,瞓床瞓左2個月,好怕流走因為無哂雪胎,最後35w6出世,又小脹氣2個月時做左手術,當時一check 到有心跳即刻去龍母點燈,亞仔現在4歲,現在笫二胎自然懷孕10w, 希望一路平安到出世,諗返ivf條路好辛苦,喊過好多次。

大宅

諗返起以前,一見到針就怕怕!
開針果刻,自己晚晚定時定候打針,真係勇敢呢!

複式洋房

回覆樓主

我都是ivf ,放一年前抽嘅雪胎,而家大約 5 week, 醫院話自己驗到bingo 就唔洗返去,等到約6 week 才返去照超昇波,所以其實暫時未有醫院證實我懷孕,但自己驗左幾次都bingo 了,而家成日下腹陰d痛,骨痛,胸脹同胸痛

大宅

雖然未必一次成功,但大家都會盡最大努力,不斷嘗試!每一位媽媽為了自己的下一代,都勇敢行出第一歩,十分之偉大 ^.*

希望各位姊妹心想事成!

大宅

回覆 魚蛋仔 的帖子

尚有二十幾週,祝妳一切順利!

大宅

回覆 kellypp70 的帖子

Hello Kellypp70!
不要太擔心,這些是懷孕徵兆,比D信心,相信BB一定癡實自己!

祝一切順利!

大宅

Hello Cherma!
祝妳一切順利!

Hello BC2018!
我們的週數差不多呢!祝福妳一切順利!

Hello Woodlate!
我的胚胎也是兩年前抽的^·^ 妳現在是初期的懷孕徵兆啊!我一放胎後便腰骨疼痛,我靠敷暖包舒緩痛楚咋!妳下週照ultrasound, 待妳上來報喜!祝妳看到閃閃^.^

別墅

回覆樓主

其實人工週期是否指自己不黎M,要食通經藥才黎M黎做IVF.
因為我M期不定,有時唔食藥唔黎。
上次IVF失敗了,現等M來,但個幾月了還沒來。(emoji)

大宅

回覆 LWS_93 的帖子

Hello LWS_93!
人工週期是由M嚟第二曰開始食藥,令這週期不能自然排卵,用藥物令子宮環境適合放胚胎。
如果M期不準,有機會是壓力問題、荷爾蒙問題等,不妨同婦產科醫生傾傾。

其實中醫針灸及中藥調理也唔錯,我放胎前有針灸和服藥,對於我來說是work.

祝妳心想事成!

子爵府

各位你哋要加油呀,我好感恩IVF 一次bingo,上年平安夜我囡囡出世了。
整個孕期我都係戰戰兢兢,由一開始驗到,到六週有閃閃,好感動,因為自己之前失去過一次,嗰時未到十二週,個心情好忐忑,到八週有少少血,仲更加驚,好怕會再失去,到十週時又怕自己高齡過唔到T21。十二週前我都係食咩嘔咩,個陣心情好矛盾,個人嘔到無晒心機,但又好怕孕吐少咗,BB有事,即使嘔到癲,我都寧願有得嘔。以為過咗十二週好穩陣,但自己係廿二週前都因為啲小問題出入醫院好幾次觀察,到咗廿二週,我第一次擔心到喊,產檢時發現宮頸突然縮短,呢個我真係無預計過,於是就瞓床瞓咗兩個星期,塞藥,食抗宮縮藥,好慶幸宮頸長返。最後都捱到三十八週放產假,到三十九週六突然穿水,緊急開刀生咗。

依家睇返自己成個孕期雖然唔順暢,亦緊張到不得了,但我依家見到大肚婆,都好懷念大肚的日子。當然BB出世後,又會有另一番樂趣,所以大家要好好享受懷孕嘅時間。

水晶宮

回覆樓主

加油。
我ivf生左孖女,而家7個月大
果d針係超值得。

複式洋房

我第一次 IVF , 到現在說也不多是5 個多星期
因仲未有心跳,未可以擰到醫生証明
好記得打針,每天好大壓力 較好鬧鐘打
到抽卵,好記得好鬼痛
抽完嗰一刻,真的無信心成功
到二日後放胎,至 11日後流啡 及 血