懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我都係做ivf第一次放胎成功,做人工週期,依家9weeks,希望一切順順利利!ivf依條路真係唔易行。

別墅

回覆樓主:

我都係IVF最近成功,係apps 計今日應該6w 3d,仲未去見醫生照閃閃(因之前試過6wk都未有閃閃),所以約8wk先去照自己無咁擔心先,我今次係第六次放PGS雪胎,我第一次其實都成功了在兩年前,但係都係6w3d 時大量出血流產了~最近lee幾日都有流啡,自己打油針安住胎好好多,希望可以盡快捱到12wk 會放心d

複式洋房

我係做IUI,所以都明白做媽媽感受,我而家20w3,係孖B!大家一齊加油💪

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-11 22:18
Hello Cherma!
祝妳一切順利!

謝謝你 我仲成日半夜起身起廁所

別墅

回覆樓主

經歷過第四次放胎,最後兩個雪胎先成功,期間一次又一次嘅失望、受了無數枝針藥的痛、係見到兩個閃閃嘅時候,一切都值了!宜家7w,仲有好多關要過,因為人工週期,仲要每日三次塞藥,瞓得唔好成日醒,又成日好快餓,但好開心自己體驗緊第一次懷孕嘅症狀。希望各位JM都順利生產。

男爵府

回覆樓主:

我抽過三次卵,而家3x weeks.希望寶寶平安出世
好在當初無放棄,雖然ivf真系ㄧ個無底深譚甘,會覺得看不到終點。

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-11 23:51
我都係IVF最近成功,係apps 計今日應該6w 3d,仲未去見醫生照閃閃(因之前試過6wk都未有閃閃),所以約8wk ...

我以為PGS雪胎好大機會成功⋯⋯原來都會流左架?咁你第二至五次係點架?
祝成功!!

別墅

Pkytbb 發表於 18-4-12 08:58
我以為PGS雪胎好大機會成功⋯⋯原來都會流左架?咁你第二至五次係點架?
祝成功!!
...

你誤會了,我第一之植入無做PGS,是兩年前的事了,之後第2-5次都植入失敗,醫師先叫我做PGS,打算用最後3個雪胎做PGS,其中一個切片時已唔ok,最後只有兩個胚胎做PGS,其中一個胚胎正常,令一個胚胎有染色體問題~所以今次植入了正常個個胚胎,就bingo了

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-12 09:04
你誤會了,我第一之植入無做PGS,是兩年前的事了,之後第2-5次都植入失敗,醫師先叫我做PGS,打算用最後3 ...

原來係咁,我都岩岩放左粒PGS雪胎,7week 啦,照到閃閃~好緊張
希望大家都順利!

大宅

我第一次做IVF, 自然周期, bingo左, 亦剛照到閃閃, 但胎既發展比醫生計嘅日子慢左1星期, 所以呢個月都要每星期返去keep住check, 繼續觀察, 仲未可以出正式懷孕證明, 希望bb努力追返進度啦~
IVF真係有好多變數, 心理負擔比自然懷孕嘅更重, 一邊提自己放鬆D, 一邊又要提自己小心D, 真係唔易, 希望IVF準媽媽們都撐得過去, 足月生個健康寶寶啦~

大宅

回覆 micwife 的帖子

我在6wks時BB的size也比正常自然懐孕的小,醫生話大部分IVF bb在初期時會小一點,但慢慢會追返,托賴我bb現在已經追上,所以放鬆心情,好好爭取時間休息。妳BB一定會追上的,加油!

大宅

回覆 yuki2431 的帖子

係呀!最難行的都挨過....往後是美好的!有時有口難言,好在這裡有一個平台讓我們互相分享,互相支持和打氣...

希望大家孕期順利!

大宅

回覆 TwinsBunny 的帖子

我現在每天維持用藥,每天塞兩次gel,每星期打一次油針,大家加油呀!
妳用藥至多少週?

大宅

Bbbtcy & Pkytbb,

祝妳們一切順利!BB足月出世!

大宅

dando2003 發表於 18-4-12 14:27
回覆 TwinsBunny 的帖子

我現在每天維持用藥,每天塞兩次gel,每星期打一次油針,大家加油呀!

我而加早晚塞一次,唔使打針啦~

大宅

dando2003 發表於 18-4-12 14:21

我在6wks時BB的size也比正常自然懐孕的小,醫生話大部分IVF bb在初期時會小一點,但 ...
多謝你鼓勵先~唔知我既情況同你之前經歷既係咪類似呢? 醫生計返排卵期(佢話做得IVF唔會點計錯)推算而家應該係7W2D, 但我果日照閃閃胎既生長程度只去到6W2D, 所以有D擔心~

大宅

情況類似啊!我個醫生仲話如果普通婦科醫生(沒有ivf經驗)驗睇我的BB ,他們可能也說我的胎兒生長速度慢呢!所以不要太過擔心!

大宅

大女同二女都係ivf一次攪掂, 細女而家20w喇, ivf路係好難行, 心理同身理都係, 要加油呀

別墅

回覆樓主

大家好,我都係好幸運第一次IVF bingo, 係自然周期,起初7wk時都有試過流啡,成日都會好擔心,自放胎後無再工作,現在22wk, 待產中,希望往後都一切順利。 絕對認同無行過IVF呢條路嘅人唔會明白當中嘅辛酸!

大宅

dando2003 發表於 18-4-12 16:15

情況類似啊!我個醫生仲話如果普通婦科醫生(沒有ivf經驗)驗睇我的BB ,他們可能也說 ...
多謝你, 咁我對阿B都要多D信心先~!

首頁
12345...7

尾頁

跳至