懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

回覆樓主

加油呀,咁多位ivf 準媽媽
可以去啲媽媽group 到傾下計
日子快過啲!間中行街睇下bb 野
好快又過一日!唔好太擔心同緊張
相信bb 會痴到實,順利出世

好好享受大肚的日子,女皇式服侍呀
十個月後就有排你受了

別墅

dando2003 發表於 18-4-11 18:28
因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

好慶幸第2次放胎成功,兩粒中一粒,今日岩22w,ivf漫漫長路只有我們經歷過先知當中苦楚。終於走過了頭3個月,我一直嘔到4個月先食到野。BB pass佐結構,等緊飲糖水,健健康康最緊要
祝福媽咪們&寶寶們

洋房

因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我都是自然週期放雪胎有10天啦,驗血后成功懷孕但有小腹小小脹痛同抽筋感覺,請問下各位姐妹這個情況要點樣處理?

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-11 23:51
我都係IVF最近成功,係apps 計今日應該6w 3d,仲未去見醫生照閃閃(因之前試過6wk都未有閃閃),所以約8wk ...

你自己打油針,係咪打屁股?
我要返診所打,只可以醫生或一位專業d既姑娘打,一星期返去兩次,好攰。

叫天不應

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 22:08
回覆 kellypp70 的帖子

Hello Kellypp70!

多謝丫,希望各位jm都順順利利,bb足月出世。

叫天不應

別墅

kellypp70 發表於 18-4-12 21:54
你自己打油針,係咪打屁股?
我要返診所打,只可以醫生或一位專業d既姑娘打,一星期返去兩次,好攰。
...

我係自己打架~係打pat pat,我係台灣做IVF的,所以佢地會比定長效油針我,以便流啡及出血時馬上打,因為我有之前流產經驗,同埋上次流產去急症,政府跟本沒有任何安胎藥/安胎針可以比我,所以叫朋友在台灣藥房幫忙買定油針返來備用(有咩事只有自己幫自己)

大宅

回覆 羅漢果 的帖子

印象中我都有少少扯住痛,可能同剛著床有關。放鬆心情,盡量爭取時間休息吧!

大宅

回覆 kellypp70 的帖子

初期我會兩邊一起跟進,計劃中期找相熟醫生跟進返和接生。

別墅

回覆樓主:

我都係ivf放day5胎成功,阿仔5個月啦,呢條路唔容易,我放兩次兩次都成功,不過第一次9週小產,第2次就成功生左阿仔,陀住時就冇咩唔舒服,不過初期有出血好似來m咁,後期都簡唔中有出血,好彩最後順利開刀生左,大家加油呀!(emoji)

大宅

回覆樓主

Ivf的辛酸絕對係我地過來人才會明白~不停抽血打針食葯塞葯抽卵放胎,錢已經係小問題,心理壓力先係煎熬,仲要面對一次又一次的失敗。。。實在得來不易,而家差唔多19w了,希望孕期繼續順順利利,bb 健健康康出世

各位ivf 媽媽,大家要加油(emoji)

別墅

dando2003 發表於 18-4-12 14:27
回覆 TwinsBunny 的帖子

我現在每天維持用藥,每天塞兩次gel,每星期打一次油針,大家加油呀!

醫生話用到12週,身體就識自己製造所需hormone同黃體,仲要塞多四週,希望之後可以瞓得好d,唔洗成日起身塞藥

別墅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

Hi hi咁多位,我係36yrs準媽媽,而家15w6d,今年年初第一次做IVF成功咗,好似發咗場夢一樣,開始時冇諗過成功,但好難得一次成功咗,暫時孕期中都冇咩唔舒服,基本嘅身體變化同胃口改變比起IVF日日打針,算得係咩吖,希望咁多位經歷過IVF嘅媽媽同bb都一切安好!

複式洋房

回覆樓主

Hello,各位媽媽。我由2016年中開始睇不育科,做了3次IUI 失敗,中間打了無數咁多支針,由手騰腳震打第支,到後期一日3支針,覺得做過ivf jm便能明白過中不唯人知的辛酸。今次第1次試IVF,人工周期放2個雪胎成功,現在7W,剛照到2個閃閃。現在都是固定每隔3日回診所打安胎針,每日塞藥和食藥各3次,早期懷孕的徵兆都有,作嘔作悶、頭暈,子宮抽抽痛、尿頻等等,希望BB健康成長,一切都值得的。各位ivf jm加油(emoji)(emoji)

複式洋房

我7w都係咁,當時仲係生日前夕,結果生日果日我就無去玩,去咗睇醫生,打咗安胎針。

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-11 19:16
回覆 lolonorna 的帖子

lolonorna, 多謝妳的分享!

我係自然週期放完,驗完血第一次ok,過一星期經期嚟,即係化學懷孕。
放第二粒時我係用人工週期,今日剛足19w。

複式洋房

kellypp70 發表於 18-4-11 20:57
我自然週期放的,宜家7週了,雖然無見紅,早期成日肚餓又眼訓,肚又扯扯痛,而宜少左呢d反應又成日擔心會 ...

我而家19w都仲會驚,本身失敗咗n次,而家42先成功。

複式洋房

咁大家會揀開刀定順產??

別墅

smoonc 發表於 18-4-15 12:32
我7w都係咁,當時仲係生日前夕,結果生日果日我就無去玩,去咗睇醫生,打咗安胎針。
...

我係兩年前生日正日做抽卵手術,都真係個難忘的生日,嚟緊今年嘅生日,就可以同兩個bb一齊慶祝喇!

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-11 22:18
Hello Cherma!
祝妳一切順利!

有朋友同我講,呢個時間腰痛都唔可以捽,亦最好唔好敷熱水袋,搞到我果陣只有死忍,或者係咁易choa幾下

首頁
12345...7

尾頁

跳至