懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

micwife 發表於 18-4-12 10:07
我第一次做IVF, 自然周期, bingo左, 亦剛照到閃閃, 但胎既發展比醫生計嘅日子慢左1星期, 所以呢個月都要每 ...

建議盡量放假休息,我呢次成功係訓出嚟既,由放入雪胎到足12週,都返唔到4星期工。呢段期間中西醫一齊睇,有飲中藥,另外每朝蟲草煲水飲,終於成功養到。
無論中西醫都係話訓先長胎,所以休息真係好好好重要!

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-12 14:27
回覆 TwinsBunny 的帖子

我現在每天維持用藥,每天塞兩次gel,每星期打一次油針,大家加油呀!

PWH俾藥俾到第10週,私家就俾多2週,塞到足12週

複式洋房

kellypp70 發表於 18-4-12 21:57
多謝丫,希望各位jm都順順利利,bb足月出世。
你地會唔會搵返自己個ivf醫生接生或照結構?

垃圾食物食一啖半啖過吓口癮好啦,真係唔好食咁多,你食有營養既嘢先俾到bb。
我食蒸豬肉同烚菜心食足三個月,足三個月後先敢食其他嘢

複式洋房

Sam0613 發表於 18-4-15 17:24
咁大家會揀開刀定順產??

中西醫(私家)都叫我開刀,話我盤腔啲血管較差,建議我開刀生

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-12 14:21
回覆 micwife 的帖子

我在6wks時BB的size也比正常自然懐孕的小,醫生話大部分IVF bb在初期時會小一點,但 ...

我也是ivf 上星期五 約 6 week 去照仍未照到心跳 只有胎襄 醫生話ivf B.B. 通常唔會計錯B.B. 週數 6星期應照到心跳 說可能BB停止發育 情況不樂觀 叫我隔星期再去照 因為我太擔心 我隔二三天即昨天我去私家診所再照 就照到B.B. 心跳 但醫生話size 比6週小
同心跳不太快 請問有ivf 媽媽試過嗎?是否ivf B.B. 最初size 真的較小?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆 woodlate 的帖子

IVF BB初時個Size係細少少,我醫生說是正常啊!雖然初時係咁,但之後會追返^_^

我上星期10週多照,個size只是爭幾天,醫生話如果擔心的話就吃阿士匹靈,供血好D會令胎兒吸收D。

放鬆心情,休息多一點,會長胎D!

下次產檢不妨向醫生說妳的擔憂,醫生會幫助妳^.^

大家加油!

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 18:28
因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

我抽左一次卵 即月放鮮胎
但中左HOSs 肺同腹部成肚水入院
訓左兩個幾星期醫院 出出入入醫院成個月
好彩bb聽話 無乜事
宜家32w啦
幾辛苦都抵番

複式洋房

dando2003 發表於 18-4-24 23:00
回覆 woodlate 的帖子

IVF BB初時個Size係細少少,我醫生說是正常啊!雖然初時係咁,但之後會追返^_^

謝謝^ ^

大宅

回覆 ncfamily 的帖子

恭喜妳啊!
祝妳一切順利!BB足月出世!^.^

別墅

Bbbtcy 發表於 18-4-12 09:04
你誤會了,我第一之植入無做PGS,是兩年前的事了,之後第2-5次都植入失敗,醫師先叫我做PGS,打算用最後3 ...
想問做左PGS 成功機會是否大點,我之前冇做,試過冇左心跳,今次醫生有建議我做,但我現在10週已沒有嘔,個肚有冇點大得個肚腩,好似冇乜感覺有點擔心,要等多2星期做唐氏

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-11 23:51
我都係IVF最近成功,係apps 計今日應該6w 3d,仲未去見醫生照閃閃(因之前試過6wk都未有閃閃),所以約8wk ...

請問咩係油針?可以喺邊度買?
我都係第一次ivf, 19/5 放咗day 3鮮胎兩個,請問bingo前會有咩徵症嗎?

大宅

woodlate 發表於 18-4-24 07:01
我也是ivf 上星期五 約 6 week 去照仍未照到心跳 只有胎襄 醫生話ivf B.B. 通常唔會計錯B.B. 週數 6星期應 ...

我都想知啊!我剛照完醫生話size 得6wk, 心跳好慢,現在應該係7w4 days, 情況吾樂觀,下星期三再照睇下有無長大(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

micwife 發表於 18-4-12 16:06
多謝你鼓勵先~唔知我既情況同你之前經歷既係咪類似呢? 醫生計返排卵期(佢話做得IVF唔會點計錯)推算而家應該 ...

請問你8w照時情況點啊?size 有多大?

我都係IVF 放两粒day 5中一粒,諗住質素吾錯啦,點知剛照完醫生話size 得6wk, 0.37Cm , 心跳好慢,現在應該係7w4 days, 情況吾樂觀,叫我臥床一星期,下星期三再照睇下有無長大

大宅

Manmanman12345 發表於 18-7-26 12:38
請問你8w照時情況點啊?size 有多大?

我都係IVF 放两粒day 5中一粒,諗住質素吾錯啦,點知剛照完醫生話s ...

唔成功呀, 6wk有過心跳, 7wk又無左, 仲細粒左, 抖返一排再試~

大宅

micwife 發表於 18-7-26 13:05
唔成功呀, 6wk有過心跳, 7wk又無左, 仲細粒左, 抖返一排再試~

休息一下先再努力!BB 好快再來

複式洋房

回覆樓主

我差不多用了兩年時間做ivf ,經歷了數次失敗,期間的心情,真的現正也不敢相信,我竟然捱過了。現在已經12w, 希望一切順利,感恩中。

民房

woodlate 發表於 18-4-11 22:00
我都是ivf ,放一年前抽嘅雪胎,而家大約 5 week, 醫院話自己驗到bingo 就唔洗返去,等到約6 week 才返去照 ...

我4week,尋日驗左血,等緊6week 返去check心跳,其實驗血前一日晚我 左出黎,因為有m come 肚痛既feel,結果第二日抽血結果好理想,但仲覺得好唔真實,因為仲未check 到心跳,好擔心

複式洋房

Cakiki 發表於 18-7-26 15:40
我4week,尋日驗左血,等緊6week 返去check心跳,其實驗血前一日晚我 左出黎,因為有m come 肚痛既f ...

現在有嗎?

複式洋房

micwife 發表於 18-7-26 13:05

我想問下要不要做手術?用藥?我也是8周無了心跳還要一對孖

複式洋房

回覆樓主

Hello. 我都係啱啱放左day5雪胎,宜家5week+,照到有胎囊,等緊7week照閃閃,心情真係超緊張!15年果時就係7week咩都照唔到,最後無左,之後IVF第一次放day 2鮮胎,又無左。個個月都要抽血,睇指數,D壓力大到曾經想放棄,不過係睇到有胎囊的果刻,真係開心到唔識點形容。希望今次可以一路過關,bb可以健健康康出世!
祝各位準媽咪都順順利利,bb健健康康!!
一個不知所措的jm

首頁
23456...7

尾頁

跳至