懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello各位準媽媽!

妳們好嗎? 只有過來人才明白每一關都唔易過! 我現在過了31週了,好感恩可以挨過了頭兩個戰戰兢兢的階段,大家加油呀!

祝福大家放胎後和懷孕過程一切順利 !

大宅

mojojoshum 發表於 18-9-15 14:17
Hello. 我都係啱啱放左day5雪胎,宜家5week+,照到有胎囊,等緊7week照閃閃,心情真係超緊張!15年果時就係 ...

放心。BB 今次一定會黏實媽咪。打風都打唔甩。
好好休息。加油呀。

複式洋房

pkh0207 發表於 18-9-16 13:54
放心。BB 今次一定會黏實媽咪。打風都打唔甩。
好好休息。加油呀。

多謝啊!我會加油噶!
一個不知所措的jm

別墅

我bingo左,等緊24/9返醫院照,你地知唔知,23/8放胎,宜家即是幾多週左右呀

大宅

回覆樓主:

大家媽媽好吖
我都係ivf媽媽, 用app計今日7wk5
放左兩粒day 3,上星期見到有一粒閃閃
今日再去檢查,希望一切順順利利

一切得來不易
大家要繼續加油

別墅

LSPLUI 發表於 18-9-17 00:39
我bingo左,等緊24/9返醫院照,你地知唔知,23/8放胎,宜家即是幾多週左右呀
...

我28/8 放day 5胎,今日 week 5 day 4

別墅

cookingmama111 發表於 18-9-17 10:54
我28/8 放day 5胎,今日 week 5 day 4

你係邊度做?幾時照閃閃
我23/8放左,7/9就驗有線,約左24/9第一次返醫院照,但之前有婦科醫生一直跟住,佢14/9果日照就話有一點好細,唔理定係唔係(emoji),叫我去抽血,c+醫生又話我有6週左右,但果日又咩都睇唔到(emoji)

別墅

LSPLUI 發表於 18-9-17 22:18
你係邊度做?幾時照閃閃
我23/8放左,7/9就驗有線,約左24/9第一次返醫院照,但之前有婦科醫生一直跟住, ...

我係寶徳搵何靖醫生做,做完7/9 屋企驗到再返去抽血 hcg 4xx 要keep 住打針,吃藥,塞藥,每星期都要覆診,上星期就照到胎囊,醫生話星期四可返去照心跳。您有無食藥同打針安胎?

洋房

我也是ivf,Bingo,而家十四週啦

別墅

cookingmama111 發表於 18-9-17 22:21
我係寶徳搵何靖醫生做,做完7/9 屋企驗到再返去抽血 hcg 4xx 要keep 住打針,吃藥,塞藥,每星期都要覆診 ...

我係政府度做架,放雪胎,醫院冇藥塞呀,但c+醫生就有比藥我塞同打針

洋房

回覆樓主:

我都是ivf,5月時放胎的,day 3鮮胎,現在19週5了,放胎後8日就驗到2條線,一深一淺,14日抽血,hcg 547,已懷孕,當時計已4週,但咩都照唔到,到6週2時陰超就照到閃閃,中途還要不停塞藥,暫時一路順利,希望大家都一齊努力,見證大家那得來不易的小生命嘅出生,加油,各位!

別墅

舒力奇 發表於 18-9-18 13:49
我都是ivf,5月時放胎的,day 3鮮胎,現在19週5了,放胎後8日就驗到2條線,一深一淺,14日抽血,hcg 547,已 ...

加油呀

別墅

好開心見到呢嗰group 呀!

真係要做過Ivf先知箇中嘅辛酸血淚史(一提打針就驚) ⋯⋯同埋我哋開頭做嘅checking,食藥都比自然bingo多

我7月尾放,而家約10week!!

希望大家樣樣順利,BB健康痴實成長

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 18:28
因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

由打針,食藥到驗血,每一關都唔敢鬆懈。驚一出錯就完了。還記得用粗針抽藥水放回藥粉內,忘記換回幼針, 就用枝粗針桔入皮膚嗰刻即標血,當時已經打到麻木了,乜感覺都無。到而家10w 都仲擔心驗T21, 照結構等問題!感恩自己整個過程都好顺利,係壓力大D!但只要BB一切正常健康就開心

侯爵府

dando2003 發表於 18-4-11 18:28
因見此論壇很少有JM提及IVF Bingo後的情況,所以建立此post.

我是用人工週期放胎,現在差不多10週了。

我鮮胎同雪胎都放過

其實著咗床後,就同自然bingo嘅情況一樣,無分別

加油

別墅

Hi, 我前年放左胎,上年就生左囡囡
而家岩岩9月14日放多次,5day 雪胎,而家等bingo

大宅

祝大家一切順利啊!

大宅

dando2003 發表於 18-4-11 21:53
諗返起以前,一見到針就怕怕!
開針果刻,自己晚晚定時定候打針,真係勇敢呢! ...

係架,我4月份開針果時打針都打到滿頭大汗,要好大勇氣

大宅

cookingmama111 發表於 18-9-17 22:21
我係寶徳搵何靖醫生做,做完7/9 屋企驗到再返去抽血 hcg 4xx 要keep 住打針,吃藥,塞藥,每星期都要覆診 ...

我想問下係打咩針同塞咩藥? 我政府做佢淨係俾我塞黃體14日....

別墅

saver_red 發表於 18-9-22 10:10
我想問下係打咩針同塞咩藥? 我政府做佢淨係俾我塞黃體14日....

我現在week 6,每三日要打安胎針,食黃體素藥,同食aspire ,塞藥都仲有係夜晚

首頁

尾頁

跳至