類固醇副作用

teddy923
|
最近眼有啲事,要用類固醇,醫生俾我㨂打或食,但因係眼,打的風險會大些少,所以我應該㨂食。

醫生話食要半年,想問各位有食開類固醇既,係咪真係會生好多瘡,甩好多頭髮,肥好多?唔食要幾耐先去返正常?醫生話唔食啲都唔會變返好似之前咁既身材,我好擔心啊,我仲要靠個樣揾食
sochui
|
teddy923 發表於 18-4-11 19:51
最近眼有啲事,要用類固醇,醫生俾我㨂打或食,但因係眼,打的風險會大些少,所以我應該㨂食。

醫生話食要 ...

數年前眼有事,吃類固醇(已頗高劑量)不太有效,轉另一醫生話要直接打入眼才有效,好像打了三次就好返
lilysun123
|

醫生話食要 ...

試過打係耳仔2針, 勁影響扺抗力, 身體好似阿婆咁, 無氣無力。
一家要食vitamin c, 半年後身體先好番。
winifredwin
|

個人經驗(食高劑量)會勁甩頭髮&勁水腫,停藥半年後先回復正常
musiccisum
|

醫生話食要 ...

停藥後會瘦番
teddy923
|
sochui 發表於 18-4-11 19:57
數年前眼有事,吃類固醇(已頗高劑量)不太有效,轉另一醫生話要直接打入眼才有效,好像打了三次就好返
...

咁大鑊,我唔想食左先話要打,因為打都幾恐怖下,仲要有青光眼同白內障
teddy923
|
winifredwin 發表於 18-4-11 20:03
個人經驗(食高劑量)會勁甩頭髮&勁水腫,停藥半年後先回復正常

唉,點先叫高劑量
tszchungmama
|

醫生話食要 ...

會腫。。。
sochui
|
teddy923 發表於 18-4-11 20:46
咁大鑊,我唔想食左先話要打,因為打都幾恐怖下,仲要有青光眼同白內障
...

我因吃和滴類固醇藥水都不太收效(只是短暫減輕,減小小藥已立刻打回原形),別無選擇下,只好打針,幸好,即時見效。
c.vieri
|
親戚食過一段時間,個咀唇成個黑邊,同埋如果要生小朋友要停藥二年。

其他副作用就唔係好覺佢有
|
虎背熊腰大餅面!
fionakong2008
|
701003 發表於 18-4-11 21:00
虎背熊腰大餅面!

我就係,停咗半年藥食緊中藥,又話會瘦返嘅,呃人嘅昨天又比人笑肥大肉厚身體差
teddy923
|
sochui 發表於 18-4-11 20:58
我因吃和滴類固醇藥水都不太收效(只是短暫減輕,減小小藥已立刻打回原形),別無選擇下,只好打針,幸好, ...

咁驚啊,我醫生話食好過打,因為打要打二隻,第一次會打眼邊zip落去,但啲藥未必直接落到眼底,如果唔得會直接打眼球落眼深深處,二隻打法都會有少少白內障同青光眼
winner128
|
我個病要長期食類固醇, 病情嚴重時食高劑量令到全身水腫好嚴重, 塊面好似麵包超人, 失眠, 便秘, 爛面....等
kiko_mami
|
我食/打高劑量類固醇,幾日唔洗訓,嚴重失眠精神亢奮 勁大食,一個人食3個烏冬加餸,不過停左之後因為食大左個胃想瘦都難,慢慢減返食量就會瘦得返
sochui
|
teddy923 發表於 18-4-11 21:21
咁驚啊,我醫生話食好過打,因為打要打二隻,第一次會打眼邊zip落去,但啲藥未必直接落到眼底,如果唔得會 ...

我當時好像醫生無你咁詳細解釋,只説吃和滴都不收效,只有打眼針,當時聽到都驚,平時有東西掂到眼也很不舒服及流眼水,何況是打針。打了第一次後,第二次再打時,醫生都話很少人仍肯再來打。
當時第一針也不太收效,醫生話換枝強效的試,好彩兩次已好返。
teddy923
|
kiko_mami 發表於 18-4-11 21:31
我食/打高劑量類固醇,幾日唔洗訓,嚴重失眠精神亢奮 勁大食,一個人食3個烏冬加餸,不過停左之 ...

咁都好啲,食得是福
teddy923
|
sochui 發表於 18-4-11 21:32
我當時好像醫生無你咁詳細解釋,只説吃和滴都不收效,只有打眼針,當時聽到都驚,平時有東西掂到眼也很不 ...

你咁勁打二次,係咪二次都眼邊,定係眼珠?我聽到打落眼都嚇死,佢話有止痛藥食左先,不過都有感覺,我見佢都面口麻麻,我估實好痛啦⋯⋯佢仲要揾姑娘禁住你打,怕你亂郁,諗落都係博唔過
sochui
|
teddy923 發表於 18-4-11 22:20
你咁勁打二次,係咪二次都眼邊,定係眼珠?我聽到打落眼都嚇死,佢話有止痛藥食左先,不過都有感覺,我見 ...

是打了三枝,第一枝冇效,轉針,打第二和三針才得。
醫生在眼以棉花棒塗黃色藥水(不知道有無麻醉成分),跟著在眼白位置打針,需六七秒左右,打完見藥水在眼白內成一小白點,幾天才散。
可能針頭很幼,痛的情度是忍受得到。
winifredwin
|
teddy923 發表於 18-4-11 20:47
唉,點先叫高劑量

一日要食12粒,當時食藥食到怕