自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我自己上 jobsdb 找工 , 好難先有得 in
但透過 agent , 都可以幫我安排到去 in , 其實 agent 手上係咪好多好伏既工 , 即係有 d 工請極都請唔到人 , 所以先經 agent 找人 ?

其實點解一 d 大公司自己又係 jobsdb 請人而同時又用 agent 幫手請人 ?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 18-4-11 20:11
但透過 agent , 都可以幫我安排到去 in , 其實 agent 手上係咪好 ...

理論上,agent 可以做好d mix and match

特別中高層

子爵府

回覆樓主

Agent會幫公司慳時間 直接揀合適的人

寶石宮

2023年兔年勳章

但透過 agent , 都可以幫我安排到去 in , 其實 agent 手上係咪好 ...

公司肯比錢用agent HR做少啲何樂而不為

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

香港搵工經agent係公司比錢唔係僱員比,公司肯花錢都係想搵啱人,點會伏?員工返冇耐走人,損失嘅係公司喎

伯爵府

回覆樓主:

要問清楚agent個post係perm位定係contract位
大部分contract都享受唔到perm嘅福利

男爵府

MM2H 發表於 18-4-11 21:22
香港搵工經agent係公司比錢唔係僱員比,公司肯花錢都係想搵啱人,點會伏?員工返冇耐走人,損失嘅係公司喎
...

其實公司經 agent 搵人有咩幫助 , 自己係 jobsdb 出 post , 自己揀見咩人都得 , 經 agent 咪又係同一班 applicant , 而且 agent 有時會為做得成生意 , 兩邊講假話都唔奇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 18-4-11 21:33
其實公司經 agent 搵人有咩幫助 , 自己係 jobsdb 出 post , 自己揀見咩人都得 , 經 agent 咪又係同一班 ap ...

agent有database, 佢可以call 一d有工返緊,或者打去問下人地有冇興趣轉工呢

珍珠宮

其實公司經 agent 搵人有咩幫助 , 自己係 jobsdb 出 post , 自己揀見咩人都得 , 經 agent 咪又係同一班 ap ...

嗯,其實係咁,經得A準,都係專業範疇或管理層opening

而一間公司如果要由茫茫candidate又scan又contact又interview N 輪,cost係非常大

反而俾少少錢A準,過淨幾個入黎in,effective好多

兩邊講大話?你當係地產A準一單半單咩
正如生果店,你買過一兩次爛橙,都唔會再幫襯佢啦~係咪

諗闊啲~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

當然唔同agent搵嘅階層唔一樣,management level嚟講一定搵agent,保密,請左人上工時叫你即走都有,見工果個都要有道德一日未上工都唔講得,jobsdb就係人都知你請人。

細d職位公司都會放jobsdb,細公司唔夠人手filter就會放agent電話,當然呢類agent規模又會細d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好!agent收公司好多錢架,我十幾年前到依家三份工都係agent幫我搵既,好處係雙方都開左自己條件比agent ,agent幫二者做配對,慳返大家時間。
我依家呢份工,公司比左5萬蚊agent做介紹費,當然agent識揀人。

男爵府

yuyueng 發表於 18-4-11 21:41
好!agent收公司好多錢架,我十幾年前到依家三份工都係agent幫我搵既,好處係雙方都開左自己條件比agent , ...
經 agent 省左 HR , 感覺上 agent 都求其覺得岩就叫人上去 in .
5萬蚊真係好貴 , 如果公司自己做番 filter , 其實邊使咁大畢錢

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yuyueng 發表於 18-4-11 21:41
好!agent收公司好多錢架,我十幾年前到依家三份工都係agent幫我搵既,好處係雙方都開左自己條件比agent , ...

你揾開邊間 agent,可以介紹比我參考下嗎?
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

寶石宮

amychan784 發表於 18-4-11 21:51
經 agent 省左 HR , 感覺上 agent 都求其覺得岩就叫人上去 in .
5萬蚊真係好貴 , 如果公司自己做番 filter ...

時間都係錢,好多都係一個月人工當service charge

男爵府

good_pig 發表於 18-4-11 21:58
時間都係錢,好多都係一個月人工當service charge

一個月人工算少了
好多都係年薪*15-20%
你請一個月薪30k既人就要俾接近8萬了

珍珠宮

係睇咩工種咩職級,普通職位,當然自己搵方便快捷。但某啲專業行業,要求高嘅中高層就 agent 幫到手。有幾何 CEO 會自己 send CV?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

amychan784 發表於 18-4-11 21:51
5萬蚊真係好貴 , 如果公司自己做番 filter ...
我估agent都有好有壞既,收得人地幾萬介紹費,我估agent比公司既HR 見既人更多、更專業,有D公司自己未必可以揀岩人黎請,agent 介紹既唔差。當然又係果句,agent 有分等級既。我自己去過公司直接in ,覺得浪費時間,去到又壓價,話想請我,但話比唔起我期待薪金,有一間個老細直情問我D九唔搭八既野,無誠意請人又浪費人地時間。

侯爵府

回覆樓主:

我嘅打工年代無jobsdbE啲, 多数经agent & 西報. 後來唔再睇西報因為要寫信, 比較煩, 但经agent 就快靚正, 人工都pay得高D.
我agent见我經驗好,流利英語, 佢話可以搵到高D人工. 不过佢会一次只俾一間去見,如果唔成功先俾第二間. 我帮襯辻幾間agent, 都無中過伏,應該可靠的.

寶石宮

choiyan05 發表於 18-4-11 22:07
一個月人工算少了
好多都係年薪*15-20%
你請一個月薪30k既人就要俾接近8萬了

好似話要做夠3個月先比錢?

男爵府

我由11月開始搵工,見渾很多D agent CALL 我去內部interview先, 之後完全冇job interview,可是見D agent係jobsdb non stop up jop openings, 原來只是攞我D DATA 做survey, MEET TARGET only......中agent伏

首頁

尾頁

跳至