自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Hongnin 發表於 18-4-12 06:41
如果每個月用3萬,要準備起碼30年退休生活(假定60歲退休),即係要有:3萬*12*30=1080萬。仲要預備一些醫 ...

將啲錢做穩健投資。
唔會零回報的。

公爵府

Froggy_joe 發表於 18-4-12 06:39
BK果然係傳說中的富豪之地
香港地好多人未退休兩公婆加埋都未必有五萬

咁都唔係富唔富豪呢個問題,只不過是一般中產生活,例如駕車出入、請工人、睇私家醫生、出街食飯……如依照現有生活模式,呢啲都係開支,咁當然,改變生活模式咪平好多囉。

男爵府

回覆樓主:

唔計住,醫療,旅行,唔需要請工人,一萬已足夠

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cj712644 發表於 18-4-12 07:48
我反而有興趣想知道,唔去旅行但仲要三萬蚊一個月, 會係點洗既呢
...

當每月30日計,每日用1000

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-4-12 05:19
見有jm開post問退休要儲到幾多錢…… 我又問下大家先, 唔計住嗰方面 ,我先講呀, 我計過我倆公婆三萬蚊每 ...

唔計住屋,唔去旅行,日常生活一萬蚊都夠啦,見大家嘅留言,好似退休後都想好似依家咁豪洗咁喎

水晶宮

qooqoo514 發表於 18-4-12 07:51
當每月30日計,每日用1000

每日點洗到$1000呀?日日去酒店high tea?

珍珠宮

Fishqqma 發表於 18-4-12 07:48
將啲錢做穩健投資。
唔會零回報的。

請教有咩穩健投資適合退休人仕?

水晶宮

heidys 發表於 18-4-12 06:42
我媽5000都夠了

水晶宮

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:54
唔計住屋,唔去旅行,日常生活一萬蚊都夠啦,見大家嘅留言,好似退休後都想好似依家咁豪洗咁喎
...

係羅

水晶宮

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:54
...

上面jm,係本身富貴

子爵府

20020116 發表於 18-4-12 06:29
我都有思考過呢個問題,如到時兩公婆仲有體力想去旅行,我諗要預每月5萬(現在市值),如不需旅行,我諗3 ...

好明顯你係梅媽既朋友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jolps 發表於 18-4-12 07:16
我同老公應該 10000 都夠, 但要預備醫療開支!

屋企水電煤, 管理費, 家居保$3000~4000
每個月買餸錢$3000~4000
退休後都要出下街2人$5000
買住院保險2人$1500
一年去2, 3, 4次旅行!
其實仲有啲可能冇計到嘅濕星$,例如去下飲宴。
雙方父母健在每個月都要畀啲心意$等佢哋開心下。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見有jm開post問退休要儲到幾多錢…… 我又問下大家先, 唔計住嗰方面 ,我先講呀, 我計過我倆公婆三萬蚊每 ...

唔知當時物價點

淨食,坐車,可能一個人幾千蚊都夠

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:55
每日點洗到$1000呀?日日去酒店high tea?

可能呱 俾我每日要用1000,真係唔知點用好,1000我要用好多日㗎……

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

退休後而得兩公婆住,我會搬細d先,可以做少d家務,同埋雜費都少d。唔揸車,人老左都係唔好揸車,又唔係日日出街,去下飲茶就屋企附近都得。年齡大左,要小心飲食,唔好餐餐大魚大肉,所以買餸開支會冇而家咁重。就算仔女時不時上黎食飯,食物開支都唔會大好多。再加埋醫療,用而家嘅物價去計,應該每月15k。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

到時老左,邊食得咁多
開支最大應該係醫療

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Froggy_joe 發表於 18-4-12 06:39
BK果然係傳說中的富豪之地
香港地好多人未退休兩公婆加埋都未必有五萬

可能誠哥,金比,子皮都成日上黎

子爵府

我估我
唔計住+醫療+旅遊
一個月5,000 - 10,000極限了

我都唔明點用30,000-50,000
我都算生活唔錯
揸車返工
可能我成日煮飯
慳到出街又貴又唔值嘅飲食錢掛

大家加油

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

2公婆,有自置樓,一萬元應該夠,已包括管理费、水電煤。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

駛幾多錢都係講生活水平啫.... 退左休仲多時間駛錢, 兩個人乜都打孖上, 有jm講要五萬一個唔係無可能既事.

我6299退左休, 佢地話無事無幹只係小病小痛, 一個月五千都夠用, 不過佢地平時都節儉, 好少買濕星野同唔太中意出街食飯, 平時如果唔係多人煮飯難, 佢地都唔會選擇出街食飯.

首頁
12345...32

尾頁

跳至