自由講場

跳至

首頁
56789...32

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

朋友65歲 一個月睇E生 七千

珍珠宮

heidys 發表於 18-4-12 06:42
我媽5000都夠了

x2

子爵府

回覆樓主

其實用呢個退休計算器已可以大約預計要有幾大舊本金先可以退休,穩健買收息股有5%,通脹當3.5%。

BK咁多富豪要兩層 full pay樓,加一千萬都係未夠,真係堅尼地!

http://www.mpfa.org.hk/tch/mpf_education/mpf_calculators/retirement_needs/calculator3.jsp

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

72leelily 發表於 18-4-12 10:26

年輕未老難實際去想退休如何過活

退休唔一定65.
我冇打算做到咁大年紀先退休.

禁止訪問

水晶宮

2007WNIP 發表於 18-4-12 07:34
我姨五年前退休,收HSBC息,用每月$10000@2人,住村屋,無仔女,一個月跟美食之旅玩兩三日,大約$……1200 ...

要幾錢本先可以收過萬月息

水晶宮

heidys 發表於 18-4-12 06:42
我媽5000都夠了

只要身體健康、無居住煩惱都真係夠

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

木土土 發表於 18-4-12 12:30
佢似係講收HSBC 股息,而價股息超過5%,240萬股票就可以了

exactly。我手上hsbc股收緊5.8%.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢D嘢, 豐儉由人, 我同C6都唔係大駛既人, 亦無咩特別娛樂, 老左都無胃口食咁多立雜嘢, 我諗2人$10000都夠用了.小病有醫療卷, 有大病就搵政府算了.

侯爵府

回覆樓主

依個係曬命post

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

到時一個早餐$300 ,一千蚊日唔夠喇

寶石宮

2023年兔年勳章

20020116 發表於 18-4-12 06:29
我都有思考過呢個問題,如到時兩公婆仲有體力想去旅行,我諗要預每月5萬(現在市值),如不需旅行,我諗3 ...

5萬

珊瑚宮

luckybaby2011 發表於 18-4-12 13:00
要幾錢本先可以收過萬月息

3百萬。以年利率4%。
一年利息:120,000。

水晶宮

小艾美 發表於 18-4-12 13:04
依個係曬命post

睇到數字好鬼驚、真係唔想太長命、希望唔太辛苦自己辛苦人時去左算

qoo888    發表於 18-12-8 12:46

珍珠宮

Fishqqma 發表於 18-4-12 05:19
見有jm開post問退休要儲到幾多錢…… 我又問下大家先, 唔計住嗰方面 ,我先講呀, 我計過我倆公婆三萬蚊每 ...

如果3萬。。。不敢退休,無本事

子爵府

供完層樓又係時候夾錢維修...

伯爵府

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:55
每日點洗到$1000呀?日日去酒店high tea?

距話要駕車出入,其實養車都貴。車位現在都3-4000一個月好普通,牌費油費保險,淨係養車都去6-7000。如果距本身住嗰度係比較好d,管理費都2-3000。呢度都已經1萬。加埋工人,水電煤呢d,已經無17000。

當然,我明白如果唔養車唔請工人係可以省返好多。但明顯呢位JM係渣開車用開工人唔想退休之後生活水平下跌咁,又唔係真係離地得咁緊要。

好老實,呢d問題根本無標準,講得多,又被人話你富貴我就幾多幾多就夠喇。咁原本可能距地家庭收入7-8萬以上,咁標準比本身家庭收入2-3萬既自然唔同。

伯爵府

木土土 發表於 18-4-12 11:19
係,年紀大唔會餐餐大魚大肉,兩公婆伙食$300一日已超好(自己煮及普通出面餐廳),一個月先一萬,當每星 ...

你呢度咁計都已經$25000喇窩。
其實有一樣最簡單就係請工人,有人覺得退左休唔會請,但又有人會覺得年紀大左梗係請。其實一個月3萬計埋管理費水電煤出去食下飯,一般交際及交通費,如果請工人,唔係十分離地。

琥珀宮

大豬既老婆 發表於 18-4-12 13:45
你呢度咁計都已經$25000喇窩。
其實有一樣最簡單就係請工人,有人覺得退左休唔會請,但又有人會覺得年紀大 ...

我講呢個每月用兩萬去食,係超豪版,都用唔到三萬。

咁如果有工人,有d屋管理費都四五千,用三萬就d譜,否則,我覺得幾離地

大宅

回覆樓主:

識個婆婆,富家少姐出身
70幾80歲, 個個月慳住洗都要5-7萬蚊零用錢
真係剩洗
出入酒店,成世人未去過茶餐廳
佢層樓係唯一資產
因不善理財,老公又比晒d錢佢洗
依家靠仔女每月進貢

其實退休洗幾多都係量力而為
有地方住,唔洗比租,已經洗小好多

首頁