自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chichingmama 發表於 19-2-19 08:11
我爸媽55歲就已退休,都廿多年,我們幾個仔女加加埋埋家用,他們一個月都3-4萬用,突然覺得多仔女都幾好(em ...

咁都要仔女考順,婚後有比家用父母

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 18-4-12 06:29
我都有思考過呢個問題,如到時兩公婆仲有體力想去旅行,我諗要預每月5萬(現在市值),如不需旅行,我諗3 ...

咁而家未退休一個月要洗幾多錢呢?

公爵府

ChloeMa 發表於 19-2-19 08:50
咁而家未退休一個月要洗幾多錢呢?

而家就多囉,因為亞仔仲讀緊書,好多駛費!

珍珠宮

cj712644 發表於 18-4-12 07:48
我反而有興趣想知道,唔去旅行但仲要三萬蚊一個月, 會係點洗既呢
...

想知 too,仲要係唔計住屋喎

珍珠宮

lovelyec 發表於 18-12-10 11:26
我估計同C6兩人需要$25000左右:
物業已供滿
水電煤管理費差餉手提電話費寛頻$6000

每個月零用6千,已退休,你會買咩呢?

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 19-2-19 10:58
每個月零用6千,已退休,你會買咩呢?

$6000零用是2個人,交通費,衣著,交際,理髮,護膚,旅行.... 退左休見朋友既時間仲多左,唔會只坐係屋企,亦唔會唔打理自已。當然做facial 或買衫既次數,會比依家減少好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovelyec 發表於 19-2-19 11:27
$6000零用是2個人,交通費,衣著,交際,理髮,護膚,旅行.... 退左休見朋友既時間仲多左,唔會只坐係屋企 ...

侯爵府

heidys 發表於 18-4-12 06:42
我媽5000都夠了

我估我同你媽差不多(唔計龐大醫療費,因為嗰D完全冇得計)
$30K駛費對我來說真係好富貴

大宅

karshing 發表於 19-2-19 08:45
咁都要仔女考順,婚後有比家用父母

我們個個結晒婚廿多年都一直有比家用,就算做主婦,老公都幫忙比家用,感恩個個女婿都肯咁做,都希望我們的仔女見到咁,能夠有樣學樣,(emoji)

大宅

Fishqqma 發表於 19-2-19 08:17
可唔可以分享下你父母點樣每個月用三四萬, 我想睇下自己條數計得啱唔啱。thanks.
我冇諗過要教小朋友供養 ...

可能表達不好,其實啲家用係我們加加埋埋都有3-4萬,是比他們用的,用幾多不用理會,可能他們會儲起的,其實他們都好多時買返好多野比啲孫的,只是有能力米做好啲,都是做給自己的仔女睇

大宅

我要儲3000萬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不需要供樓,工人,車,日常洗費,旅行,外出钓魚.......每月約6萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chichingmama 發表於 19-2-19 19:13

可能表達不好,其實啲家用係我們加加埋埋都有3-4萬, ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

難道係一個細路四百萬既異曲同工

講笑

真係唔知到時用幾多喎!到時先算啦

子爵府

Froggy_joe 發表於 18-4-12 06:39
BK果然係傳說中的富豪之地
香港地好多人未退休兩公婆加埋都未必有五萬

係囉!睇完頭嘅回覆,我唔敢講嘢啦

FJmom    發表於 19-2-20 12:59

男爵府

talktime 發表於 18-12-8 23:27
JM快D介紹下點可以煮到$10/餐,等我學打斧頭

退休後食慾大減
唔係餐餐大魚大肉 ,無問題呀
蔬菜+米粉又當一餐
我見屋企既長者都係粗茶淡飯咋

伯爵府

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:54
唔計住屋,唔去旅行,日常生活一萬蚊都夠啦,見大家嘅留言,好似退休後都想好似依家咁豪洗咁喎
...

我本來都係咁諗。
但諗深一層,其實仲要交保險,所以如果兩公婆,一個月預$12000,扣埋保險及其他雜費,其實都應該唔夠使,可能起碼要預$20000。
單單今日2人食個早餐(河粉加杯奶茶),已經要$115。我都唔想退休之後,日日要係屋企食麥皮或者麵包。

伯爵府

yellowmama 發表於 18-4-12 08:23
我估我
唔計住+醫療+旅遊
一個月5,000 - 10,000極限了

咁$5000就肯定唔夠,兩個人用,即係每日得$166。今時今日嘅物價,剛才2人食個早餐(粉麵加杯奶茶),都要$115。我唔想退休之後,日日要喺屋企食麥皮同麵包:(

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TPMummy 發表於 19-2-20 12:38
咁$5000就肯定唔夠,兩個人用,即係每日得$166。今時今日嘅物價,剛才2人食個早餐(粉麵加杯奶茶),都要$ ...

大家樂,廿幾三十蚊有早餐啦

琥珀宮

TPMummy 發表於 19-2-20 12:38
咁$5000就肯定唔夠,兩個人用,即係每日得$166。今時今日嘅物價,剛才2人食個早餐(粉麵加杯奶茶),都要$ ...

若只講食,退休後唔會三餐都出街食,用你講既,兩個人每日共有 $332用,就算食完$115早餐,都仲有超過$200買餸煮兩餐,好ok

首頁

尾頁

跳至