自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我預計50退休,勞碌了咁多年,希望可以享受下下半生預計兩條每月可以用40k

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

carama 發表於 19-2-20 19:52
我預計50退休,勞碌了咁多年,希望可以享受下下半生預計兩條每月可以用40k
...

水晶宮

lalang02 發表於 19-2-20 19:22
去行下超市買下野,飲茶 ,食個晚飯 都可能用左 睇下戲

退休點會日日餐餐出街食

琥珀宮

cj712644 發表於 18-4-12 07:48
我反而有興趣想知道,唔去旅行但仲要三萬蚊一個月, 會係點洗既呢
...

一日都使成千元

侯爵府

回覆樓主:

其實每個人活到幾時自己都唔知,每日為一些唔知結果既事籌謀,盞多幾條白髮。到你活到個時自然會去調節要駛幾多錢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pomanlife 發表於 19-2-20 11:39
我咁諗,依家食得就食玩得就玩,到時耳嚨眼矇骨頭脆都唔敢去得遠或者周車勞頓
...

都係,我媽就係咁心態,請佢都唔去

珍珠宮

pomanlife 發表於 19-2-20 19:39
我咁諗,依家食得就食玩得就玩,到時耳嚨眼矇骨頭脆都唔敢去得遠或者周車勞頓
...

我老公話退休後想上太空
佢話如果到時有呢d載客太空船而佢又通過到健康和體能,佢會捨得花龐大金錢去完成自己的夢想

Ryanma    發表於 19-2-21 09:51

伯爵府

回覆 Froggy_joe 的帖子

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

悉隨尊便

無人知道可以活得多久,但搵錢能力表面上已經去到冷凍階段,亦有不少人有樓收租、收息、投資回報等等。甚麼也沒有就要慳住駛。自問有能力嘅就無需刻薄自己。開心錢應駛就駛啊
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-20 15:40
好似 $2-3 @7仔

我前排買咗排8罐可樂先$22,$3一罐都唔駛。我認我孤寒,極少捨得去7仔買汽水飲。所以我到老咗,應該都可以用比較抵嘅價錢,享受到差唔多水平嘅退休生活。

侯爵府

carama 發表於 19-2-20 19:52
...

我而家已經想退休,未夠40,做到個人好唔開心,奈何小孩又未上小學

侯爵府

大力大力 發表於 19-2-19 19:28
不需要供樓,工人,車,日常洗費,旅行,外出钓魚.......每月約6萬~
...

大力你咁有米,我成世人一個月用兩萬都多

珊瑚宮

cherrieloy 發表於 19-2-20 22:46
退休點會日日餐餐出街食

退休唔等於老
我冇打算65才退休呀。

珊瑚宮

yeunghung 發表於 19-2-20 23:34
其實每個人活到幾時自己都唔知,每日為一些唔知結果既事籌謀,盞多幾條白髮。到你活到個時自然會去調節要駛 ...

所以要早D退休享受人生。

子爵府

Fishqqma 發表於 18-4-12 05:19
見有jm開post問退休要儲到幾多錢…… 我又問下大家先, 唔計住嗰方面 ,我先講呀, 我計過我倆公婆三萬蚊每 ...

睇倒呢啲post好驚,因為我又唔細又大洗。咁日常要飲宴,送禮,做節,飯聚,就算做運動,行山,做gym都要錢,加加埋埋要好多錢,我又鍾意飲酒,天呀~

水晶宮

Fishqqma 發表於 19-2-21 02:06
退休唔等於老
我冇打算65才退休呀。

我冇話退休等於老呀,只不過係話當你完全冇收入嘅時侯,點會日日一日三餐都出街食呢?起碼我自己唔會先,因為唔駛做野,大把閒情逸致留家煮野食

珊瑚宮

cherrieloy 發表於 19-2-21 07:10

我冇話退休等於老呀,只不過係話當你完全冇收入嘅時侯, ...

我冇諗過一日三餐出去食呀, 我一向比較鍾意喺屋企食嘢㗎。 只不過想保持住有質素嘅生活,同埋可以周圍旅行去玩。

水晶宮

Fishqqma 發表於 19-2-21 07:13
我冇諗過一日三餐出去食呀, 我一向比較鍾意喺屋企食嘢㗎。 只不過想保持住有質素嘅生活,同埋可以周圍旅 ...

其實唔係一日三餐出街食,自煮真係平好多,咁慳埋啲錢咪夠去旅行囉

珍珠宮

回覆樓主:

除左交租同雜費,我諗7000左右就可以

珊瑚宮

cherrieloy 發表於 19-2-21 07:19
其實唔係一日三餐出街食,自煮真係平好多,咁慳埋啲錢咪夠去旅行囉
...

自己煮我都係月3, 4 千蚊買餸.
但係有好多基本開支都要計落去.
管理費已經二千, 水電煤差餉2, 3千.
住院保險又二千。
四大長老健在每個月都要畀少少飲茶錢,
兩個人成日出街消費預5, 6千.
紅事白事, 睇醫生錢,屋企家庭電器壞咗都要換。。。

首頁

尾頁

跳至