自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我覺得每月有二萬退休用,安全啲。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bigyanb 發表於 19-2-21 01:49
我而家已經想退休,未夠40,做到個人好唔開心,奈何小孩又未上小學

轉過第二份工吧

大宅

其實都好難預計未來通脹後會變成咩世界,真係冇計過要儲多錢先可以退休而無憂。

wcpcelia    發表於 19-2-21 11:54

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我愛Corina 發表於 19-2-20 23:44
都係,我媽就係咁心態,請佢都唔去

怕去到有咩事麻煩到後生,所以寧願唔去

大宅

回覆樓主:

Del

琥珀宮

bb19770101 發表於 19-2-21 09:05
我想四年後提早退休,未夠50歲,那時囡囡剛上小- (遲生, 得-個), 老公收入算可觀, 四年後樓已供用, 還有 ...

老公而家收入算可觀,相信全家生活質素不差,也不會想五六十歲時質素急降!

個女中一12歲,兩公婆退晒休只靠咁既租金及股票收入,我唔會feel comfortable ,比我就唔會咁快提早退休了。

侯爵府

good_pig 發表於 19-2-21 07:43
轉過第二份工吧

我轉工由低做起,可能得一萬蚊仲大獲

侯爵府

cherrieloy 發表於 19-2-21 07:10

我冇話退休等於老呀,只不過係話當你完全冇收入嘅時侯, ...

我肯定自煑,最多一日一餐出去食

珍珠宮

pomanlife 發表於 19-2-20 19:04
我覺得65歲我都唔知郁唔郁到

點解郁唔到呀

我99明年70, 呢幾年都有去旅行呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yiu_mimi 發表於 19-2-21 11:40
點解郁唔到呀

個個人唔同,我99 70時仲返緊工

珍珠宮

pomanlife 發表於 19-2-21 11:46
個個人唔同,我99 70時仲返緊工

70歲有工做, 你99一定好健康

珍珠宮

Phyonafung 發表於 19-2-21 07:33
我覺得每月有二萬退休用,安全啲。

一人定二人?

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 19-2-21 11:40
點解郁唔到呀

咪係,依家70幾仲好後生

侯爵府

環保接龍勳章

早前睇咗林本利寫既專欄, 講到要有多少錢才可以退休呢?
要視乎你每月需要既$$$ 再乘300.
例如...每月要1萬元, x 300 = 300萬退休.
300萬如果有4%回報, 咁每年就有12萬收入(即每月有1萬).
當然呢300萬要放入投資市場, 等佢有機會增值, 用嚟抵消通賬.
好似幾合理咁.

大宅

我諗大概$20000啦﹗
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

珍珠宮

onlam2005 發表於 19-2-21 13:19
例如...每月要1萬 ...

曾經有個賣保險基金朋友,話要同我做退休規劃。

我話唔洗喇,我預左每人500,應該夠喇掛。

佢答我一定唔夠。

琥珀宮

onlam2005 發表於 19-2-21 13:19
例如...每月要1萬 ...

咁去世時就有300萬遺產(probably 仲有另一層自住樓),若無呢個需要留咁多遺產,咁好明顯條數預多咗好多!

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

bik1229 發表於 19-2-21 13:03
一人定二人?
二人

珍珠宮

木土土 發表於 19-2-21 13:56
咁去世時就有300萬遺產(probably 仲有另一層自住樓),若無呢個需要留咁多遺產,咁好明顯條數預多咗好多 ...
幾百唔係好多,如果有兩個細路。洗剩留比佢哋。我認我傳統。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-2-21 16:07
幾百唔係好多,如果有兩個細路。洗剩留比佢哋。我認我傳統。

咁呢個唔係退休需要

若計預算要留咁多錢比子女,咁唔係做自己退休理財計劃,而係做埋子女退休理財計劃,子女一開始做野就做月光族都無問題

首頁

尾頁

跳至