退休後,每月洗幾錢?

starbuckscoffee
|
我諗得好簡單, 我只假設我今日有既錢(儲蓄+MPF+股票)應該保守計每年可以有3%回報, 利疊利一路碌到我退休, 再加上每年都仲會供MPF同儲蓄買保險
所有錢計到我60退休果一刻, 假設我咁好彩仲有30年玩, 將舊錢除30除365就係我退休每日可洗既錢
但咁計法應該係保守既, 因為D投資係我60既時候其實仲會生息同我唔會真係洗到90然後一蚊都冇就Byebye
|
回覆 bik1229 的帖子

留俾仔女有好有唔好, 如果一早知有遺產等緊我我可能唔會努力多一點,
如果有遺產可能俾仔女既另一半謀左...
所以有錢既話我傾向早D投資係佢地身上,知識就是財富
bik1229
|
starbuckscoffee 發表於 19-2-21 19:54

留俾仔女有好有唔好, 如果一早知有遺產等緊我我可能唔會努力多一點,

家家有本難唸的經。

我啲細路已分別成年及接近成年。長女讀既係搵食科,將來生活一定冇問題。孻女從少到大讀書比較拉牛上樹。C6話要留啲比佢。

但公平起見,我只會公平分配,洗淨除二。
|

唉點做到公平吖。。。要計既其中一個比較唔掂要多D學費資源或住屋企咁只係現金對半又公平咩?
pomanlife
|
yiu_mimi 發表於 19-2-21 12:21
70歲有工做, 你99一定好健康

我一定冇佢叻咁有活力
jodyfan
|
回覆 Fishqqma 的帖子

我99, 退休前最高的入息,只有 3千。 而家話一個月攞著 3 萬蚊家用,先勉勉強強,一日到黑群著班洗脚唔抺脚的無業C9, 飲飲食食去旅行。 唔返工的人,洗錢多過去揾錢的。 FTM 為禍家庭。
Fishqqma
|
jodyfan 發表於 19-2-21 21:53

我99, 退休前最高的入息,只有 3千。 而家話一個月攞著 3 萬蚊家用,先勉勉強強,一 ...

唔太明白
jodyfan
|

不要以現在的入息,洗費,推算退休後的洗費。 好多退休人士,洗錢更多,因太得閒。
fitceo
|

今年一月開始退休生活,一星期煮4至5晚,每餐約$100買餸(三人晚餐)早餐多數食個包,以前番工都係早餐食包,午餐有時煮粉麵,有時去買餸時食個下午茶,只計食其實洗費唔多。係星期六日要出街先洗得多,兩老婆約$1000,如果唔洗供樓保險,2人$10000一定夠洗。

其實就算去旅行都唔會多好多, 一月同女去鹿兒島5天,約5仟一個人, 2月同老公去芽莊7天,約6仟一個人, plan緊6月名古屋6天,預算7仟一個人, 所以要3,4萬一個月退休洗費,似乎多左d. 最緊要身體健康,正常生活費有數得計。

sweetheartb
|
jodyfan 發表於 19-2-21 22:12

不要以現在的入息,洗費,推算退休後的洗費。 好多退休人士,洗錢更多,因太得閒。

計埋通脹,其實定五萬一個月可能真係唔夠,今日幾萬同廿年後幾萬已兩回事
Fishqqma
|
sweetheartb 發表於 19-2-21 22:56
計埋通脹,其實定五萬一個月可能真係唔夠,今日幾萬同廿年後幾萬已兩回事
...

南瓜餅
|

我C6大約十年後退休 我諗預計萬五至兩萬 兩個人洗費
木土土
|
sweetheartb 發表於 19-2-21 22:56
...

通脹係未知之數,將來支出有通脹,收入儲蓄同樣也有通脹,影響其實無想像中大。所以我覺得以現時狀況去做planning 已可以。

等於廿年前,普通人退休時唔會咁易有過百萬人儲蓄,但而家好多一般人都儲到

YY1101
|
可以洗幾錢
就睇下儲左幾錢
况且健康好難講
冇得点計幾耐洗幾多一個月
分分鐘長命百二歲
Chubbpiggy
|
趁後生都係努力儲多d錢好d
millennia
|
木土土 發表於 18-4-12 13:54

我講呢個每月用兩萬去食,係超豪版,都用唔到三萬。

但係養車都要錢。如果唔養車改搭的士都唔會平到好多啊
jarjane
|
millennia 發表於 19-2-23 13:12
但係養車都要錢。如果唔養車改搭的士都唔會平到好多啊

我覺得我哋最大嘅開支一定係食囉
millennia
|
jarjane 發表於 19-2-23 13:27
我覺得我哋最大嘅開支一定係食囉

果然我地係fd
jarjane    發表於 19-2-23 13:35