跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公本身係公民, 但我只係香港人我地結婚有左, 仲有4個月就出世了
1. 我想問到時BB出左世就要幫佢搞申請加藉? (聽人講佢一出世就係公民)
請問係咪要去 "加拿大駐香港及澳門總領事館" 幫佢申請加拿大passport 就OK?

2. 如果我個B 本身係公民佢係咪返去加拿大...都唔叫移民吧? 唔洗做body check / 良民證吧
我就叫 "申請配偶移民" , 如果我同老公要resign左依家份工...
佢做擔保人洗唔洗要入息證明先可以帶我過去?

因為見到要我老公有以下條件....點證明呢?

具有一定的經濟擔保能力:

承諾承擔配偶到達加拿大後3年的基本生活開銷;

承諾承擔子女到底加拿大後10年,或滿22周歲前的基本生活開銷

3. 我想知我要做既野係咪去 "加拿大駐香港及澳門總領事館" 話申請 "申請配偶移民" 就OK?

過程大約要幾耐? 流程有冇人知係點樣架....

4. 萬一我地成功左申請...買機票過去
到埗安頓左之後有咩野要做?
我上網搵到既係要報稅...唔係好明...

大宅

回覆 lowblood 的帖子

first thing first, after your kid is born, you should apply Canadian citizenship for your baby. Once the Canadian citizenship is granted, meaning Canadian citizenship certificate is issued. you can then apply for Child's first passport.

To apply for the Canadian Citizenship certificate, see the below link. All info and instructions are there:
http://www.canadainternational.gc.ca/hong_kong/citizenship_services_citoyennete/new-nouveau_cert.aspx?lang=eng
my first kid took 10~12 months to receive hers (applied in 2014)
my second kid took 9 months to receive hers (applied in 2016)

To apply for Child's first passport, refer to the below link:
http://www.canadainternational.gc.ca/hong_kong/passport_services_passeport/NewChildPassportPremierPasseportEnfant.aspx?lang=eng

子爵府

我老公本身係公民, 但我只係香港人我地結婚有左, 仲有4個月就出世了
1. 我想問到時BB出左世就要幫佢搞申請加藉? (聽人講佢一出世就係公民)
請問係咪要去 "加拿大駐香港及澳門總領事館" 幫佢申請加拿大passport 就OK?第一步申請CITIZENSHIP, 好似可以申請埋PASSPORT, 不過留意小朋友PASSPORT得5年期. 冇急住用可以遲一下先搞PASSPORT.

2. 如果我個B 本身係公民佢係咪返去加拿大...都唔叫移民吧? 唔係移民. 唔洗做body check / 良民證吧 唔洗
我就叫 "申請配偶移民" , 如果我同老公要resign左依家份工... 唔一定要RESIGN左先申請, 但要有足夠理據証明你老公會回加定居既INTENTION.
佢做擔保人洗唔洗要入息證明先可以帶我過去? CIC要求擔保人有經濟能力負擔被保人既日常生活基本需要. 但冇指明係要穩定入息証明, 可以考慮提供資產總值, 如存款, STOCKS, 自住物業, 物業出租收入証明(如有)等.

因為見到要我老公有以下條件....點證明呢?
[p=24, null, left]具有一定的經濟擔保能力:如上

[p=24, null, left]承諾承擔配偶到達加拿大後3年的基本生活開銷;

[p=24, null, left]承諾承擔子女到底加拿大後10年,或滿22周歲前的基本生活開銷

3. 我想知我要做既野係咪去 "加拿大駐香港及澳門總領事館" 話申請 "申請配偶移民" 就OK? 可以上網DL個GUIDELINE同APPLICATION FORM 自己申請 或者比錢中介幫你申請 (2014年個價係大約$20,000)

過程大約要幾耐? 流程有冇人知係點樣架....要上網揾FORUM睇進度, 2014年向香港提交申請書最快半年批左; 大概流程係, 睇GUIDELINE, 摷自己資料後填表, 做良民証, 交表, 等佢叫你去做BODY CHECK, 再等.

4. 萬一我地成功左申請...買機票過去
到埗安頓左之後有咩野要做? 到埗後申請HEALTH CARD, 考車牌, 安排清關提貨(如有寄船), 報學校, 揾屋, 揾醫生, 等等等..
我上網搵到既係要報稅...唔係好明... 番黎係要報番稅, 有冇向加拿大打工都要報, 順手申請埋牛奶金

男爵府

請問係咪要去 "加拿大駐香港及澳門總領事館" 幫佢申請加拿大passport 就OK?第一步申請CITIZENSHIP, 好似可以申請埋PASSPORT, 不過留意小朋友PASSPORT得5年期. 冇急住用可以遲一下先搞PASSPORT.

ARE YOU REALLY SURE?

複式洋房

kimmama 發表於 18-4-12 20:36

好多謝你呀!! 好詳細!!!

有野想問返...
1. 足夠理據証明你老公會回加定居既INTENTION.
<<<<呢個點樣證明? 話比佢聽老公會返去搵工得唔得?

2. 我地申請配偶移民 洗唔洗要打論文(見到forum 咁講)..
whatsapp 記錄print 哂比佢睇就得?我同老公係whatsapp用中文...
同埋相識經過? 拍拖相片? 到時生B合照? BB照聲波得唔得?

3. 報稅方面...我係咪要比返哂依家香港所有入息證明/稅單?

4. DL個GUIDELINE同APPLICATION FORM <<< 唔好意思...想問係呢個網
http://www.canadainternational.gc.ca/hong_kong/index.aspx?lang=eng
既邊度....唔係好搵到
唔好意思...我問好多野

複式洋房

inPink 發表於 18-4-12 17:18

first thing first, after your kid is born, you should apply Canadian citizensh ...

thanks for reply and provide link to me !!!

依家先知幫小朋友申請有分兩種..... "Canadian Citizenship certificate" 同 "assport"

子爵府

dlee_ca 發表於 18-4-13 04:29
請問係咪要去 "加拿大駐香港及澳門總 ...

邊part你覺得唔啱請提出。
我既資料係根據2010年我幫個女申請時cic既advise. 而家有無改到我就唔清楚。

男爵府

kimmama 發表於 18-4-14 05:31
邊part你覺得唔啱請提出。
我既資料係根據2010年我幫個女申請時cic既advise. 而家有無改到我就唔清楚。
...
You have to understand the father is an immigrant or 1st generation.

子爵府

dlee_ca 發表於 18-4-14 08:50
You have to understand the father is an immigrant or 1st generation.

即係點?不如講清楚d。

男爵府

kimmama 發表於 18-4-14 09:51
即係點?不如講清楚d。

去領事館問最好

子爵府

有野想問返...
1. 足夠理據証明你老公會回加定居既INTENTION.
<<<<呢個點樣證明? 話比佢聽老公會返去搵工得唔得?
例如: 揾工既証明, 買加拿大屋, 賣香港屋, 辭職信, 機票BOOKING, 等等都有機會係証明你老公"有心"定居加拿大

2. 我地申請配偶移民 洗唔洗要打論文(見到forum 咁講)..
whatsapp 記錄print 哂比佢睇就得?我同老公係whatsapp用中文...
同埋相識經過? 拍拖相片? 到時生B合照? BB照聲波得唔得?
人人既方法唔同, 我就將拍拖結婚生仔同家庭生活照集成一本連DESCRIPTION交. 亦有我地兩個COMMON FRD寫既信証明我地識左几耐同小小經過等等

3. 報稅方面...我係咪要比返哂依家香港所有入息證明/稅單?
通常係對上一年既入息, 詳情可以到加拿大安頓好之後再揾會計搞. 唔難的

4. DL個GUIDELINE同APPLICATION FORM <<< 唔好意思...想問係呢個網
http://www.canadainternational.gc.ca/hong_kong/index.aspx?lang=eng
既邊度....唔係好搵到
睇official website: http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/spouse.asp
上網揾key word: Canada/ontatio/toronto spousal sponsorship application / timeline/ status 等等字眼可以幫到你.

子爵府

dlee_ca 發表於 18-4-14 11:58
去領事館問最好
香港領事館未必成日有人聽電話. 建議自己去CIC WEBSITE睇哂同了解左基本資料先, 再打去問會MAKE SENSE好多.. 唔睇資料未必知自己想問乜野.

複式洋房

回覆 kimmama 的帖子

好多謝你呀!!! 暫時岩岩搵到D FORM....依家試下填

kimmama    發表於 18-4-17 22:18

大宅

你老公點樣得到公民身份關係到你嗰小朋友做唔做到公民。

子爵府

回覆 hamiji 的帖子

quote from CIC website:
My children were born before April 17, 2009[p=23, null, left]There are many laws and rules that affect if your children are Canadian. Most children born to Canadian parents before April 17, 2009, were citizens at birth.
Find out if they are Canadian by using the scenarios in the instruction guide for Proof of Citizenship.

Find out more about the citizenship rules for people born outside of Canada before April 17, 2009. Â

My children were born on or after April 17, 2009. Your children will only be Canadian at birth if you:
There are exceptions to these rules.

Read details from the below link:

http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=365&top=5

男爵府

hamiji 發表於 18-4-18 01:34

你老公點樣得到公民身份關係到你嗰小朋友做唔做到公民。
You are smart.

大宅

回覆 dlee_ca 的帖子

i will take this compliment lol

大宅

yes, the information is correct as u posted it from CIC. So now lies the question of how the husband obtained his citizenship. Was he born in Canada? Was he an immigrant? Was it passed it by his parents.
If is a yes from the first 2, then his baby will acquire citizenship from his father. But if not, his baby will not be a citizen because as rules have changed that citizenship can only be passed on to the first generation ( the father is the first generation).

子爵府

dlee_ca 發表於 18-4-18 04:36
You are smart.

You two r very smart

複式洋房

請問到時出左land紙既話要到期之前要land可唔可以旅行去咁land?
想land 一land 睇下環境睇下先得唔得...之後再定居

有冇限定land要land 幾耐先返得HK?

首頁

尾頁

跳至