跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我情況同妳相似, 先生係公民, bb上年八月出世係十月已入紙申請bb入藉, 預計今年內完成 而家正考慮"申請配偶移民", 但又係唔係好明要出示咩野去證明先生會返去長住, 已email去領事館問, 等回覆

複式洋房

monchhi2014 發表於 18-5-2 11:31
我情況同妳相似, 先生係公民, bb上年八月出世係十月已入紙申請bb入藉, 預計今年內完成 而家正考慮"申請配偶 ...

你好呀...如果你收到email 回覆可唔可以講埋比我知?

複式洋房

kimmama 發表於 18-4-12 20:36
回覆 lowblood 的帖子

我老公本身係公民, 但我只係香港人我地結婚有左, 仲有4個月就出世了

想問一下...如果我自己儲左筆錢...返到去要申報比佢打稅嗎?

子爵府

好似有得報, 新移民第一次 or file as "things/asset to follow" 帶入既資產唔洗打稅

複式洋房

kimmama 發表於 18-5-8 03:53

好似有得報, 新移民第一次 or file as "things/asset to follow" 帶入既資產唔洗打 ...

帶幾多都冇限制??

子爵府

lowblood 發表於 18-5-8 14:57
帶幾多都冇限制??

無。
詳情問下會計。
我老公拎黎既都無人問過。

別墅

kimmama 發表於 18-4-12 20:36

我老公本身係公民, 但我只係香港人我地結婚有左, 仲有4個月就出世了

請問有無中介可介紹? 可pm我嗎? thanks

大宅

monchhi2014 發表於 18-5-2 11:31
我情況同妳相似, 先生係公民, bb上年八月出世係十月已入紙申請bb入藉, 預計今年內完成 而家正考慮"申請配偶 ...

由於我地係香港係租樓,無賣樓record同返加拿大係同屋企人住,又唔洗買樓租屋,所以我地比左
- 到埗後1年既plan, 搵工搵學校等
- 幫我仔搵preschool既email
- 同船運公司check 運野返去既quotation
- 同朋友whatsapp講及會返去 (英文)

複式洋房

dragonflies 發表於 18-6-15 09:00
由於我地係香港係租樓,無賣樓record同返加拿大係同屋企人住,又唔洗買樓租屋,所以我地比左
- 到埗後1年 ...
到埗後1年既plan =>係咪要寫篇文?

大宅

lowblood 發表於 18-6-20 11:13
到埗後1年既plan =>係咪要寫篇文?

唔洗呀,我係point form..
e.g. 頭3個月settle down, 4-5個月搵工...etc

複式洋房

dragonflies 發表於 18-7-27 09:52
唔洗呀,我係point form..
e.g. 頭3個月settle down, 4-5個月搵工...etc

請問份plan係申請時已經一併俾埋加拿大個邊?定之後再補?
你而家係咪已經順利返咗加拿大啦?

複式洋房

lowblood 發表於 18-5-4 15:43
你好呀...如果你收到email 回覆可唔可以講埋比我知?

加拿大個邊都係無回覆依個point, 最後我哋唔理依個point照入紙先,入完紙無耐已經要我哋交良民證

大宅

monchhi2014 發表於 18-7-31 09:53
請問份plan係申請時已經一併俾埋加拿大個邊?定之後再補?
你而家係咪已經順利返咗加拿大啦?
...

係呀,我過左加拿大大半年喇

個plan係做完body check,良民證之後,再叫我地補文件時交架

民房

6月已經收到通知family sponsorship application 已transfer 去HK visa office , 已交 police certificate 及 medical check up report. 仲有大概几耐會批申請?

首頁

尾頁

跳至