自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

shita0107 發表於 18-4-12 22:52
我自己唔會,只要佢唔影響到人。

不過我遇過有對夫妻知道同車有人帶狗,係車上大大聲「單打」個女仔,話報 ...

見怪不怪啦,有些港人就是得理不饒人,BK都見唔少。同佢講包容﹖包青天上身!

老實講我是一個隨和的人,不會下下以"法律"、"規則"去大人,人是生的,rule是死的。但我知有些人就係rule大過天,下下講人情會死人的...所以我永遠不會跟這些人做朋友

大宅

leungszeon 發表於 18-4-13 10:46
見怪不怪啦,有些港人就是得理不饒人,BK都見唔少。同佢講包容﹖包青天上身!

老實講我是一個隨和的人,不 ...

我覺得職員捉到無得講,我自己都係的士或揸車出去(如果要睇醫生),無事無幹都唔會帶離自己果區,因為無地方入得。

或者好多人覺行條例係度,無錢唔好養,但邊個可以保證係一世富足,唔通一窮就即唔要毛孩?

男爵府

我好同意呀,其實唔使有法律,只要自己開心唔影響別人就乜都唔使理。

子爵府

lokjoan 發表於 18-4-13 10:59
我好同意呀,其實唔使有法律,只要自己開心唔影響別人就乜都唔使理。

嗯....以我所知法律是用來保護市民性命財產的。但香港唔知幾時開始,法律已變成港人利用為打擊其他人的工具。

男爵府

Reema 發表於 18-4-13 10:25
總之....愛狗還愛狗...

我唔覺得岩~~

咁你即場去話比職員知咪得囉,可以拉到去打劫黎講,9588⋯⋯咪拉個賊下個咪可能打劫你囉呀醒

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 Carsonbb0800 的帖子

好多野都好小事...就無問題....唔去守紀律既...都岩啦
十下十下....(你唔講9588, 我都會好禮貌)
唔係拉打劫黎講~~

只係大家講到咁小事...
被打劫既人又唔係自己...好小事姐......

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

咁我都問...如果有一個人..對毛有敏感而...同一個車廂咁點呢?
敏感既人...係唔會估到....有人突破防線帶狗上車架喎~~

翡翠宮

Reema 發表於 18-4-13 12:34
咁我都問...如果有一個人..對毛有敏感而...同一個車廂咁點呢?
敏感既人...係唔會估到....有人突破防線帶狗 ...

所以你咪去投訴囉
其實你想點做都得
無咩所謂

子爵府

如果佢冇影響我, 即係佢同其他乘客無異, 咁我不會告發佢. 樓上JM講得好啱, 有好多乘客既行為, 例如大聲講野, 大聲睇片, 粗口, 推撞人更加擾民

男爵府

tang0809 發表於 18-4-13 10:00
佢冇影響到人,我唔會多事

樓主見到有人在地鐵食嘢會舉報佢嗎?你要舉報人帶狗,咁見到其他犯例的乘客都要 ...

認同,直情建議樓主要廷身而出,
見到邊個唔岩規距
第一個走出黎舉報正義必勝
自問冇咁得閒 理咁多騷擾唔到自己既野

子爵府

馬霸 發表於 18-4-13 10:19
養狗仲搭地鐵,無錢坐的士就吾好養
首先有冇養狗既人都可以搭地鐵, 你意思係不能攜帶動物搭地鐵嗎?
另外坐的士除左貴過地鐵之外, 仲有好多原因吾會坐, 例如塞車, 截吾到的士, 地鐵更方便...等等, 所以有錢都未必一定揀的士既

男爵府

Reema 發表於 18-4-13 12:31
回覆 Carsonbb0800 的帖子

好多野都好小事...就無問題....唔去守紀律既...都岩啦

咁你咁醒唔即場投訴有咩用呀?上黎講左地鐵職員會捉到人呀?
你講打劫咁小事希望你唔好係下一個

珍珠宮

回覆樓主

放左入袋,吾影響我,無所謂
利申:大細狗都怕

水晶宮

月見草 發表於 18-4-12 19:05
犯例就係犯例,理佢有冇錢坐的士。
無人迫佢養狗無人迫佢出街,養狗前先計清楚自己有冇能力,無借口㗎!
...

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係香港人先不能容下一隻狗,所以d人米大大聲話犯左法囉!香港真係落後,連女性車箱都做唔到,唔好話動物專用車箱啦!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

回覆樓主:

夠膽就指住個人黎鬧 唔好事後先上bk問人意見。
衣家興公審就係因為打字易過開聲講野
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

琥珀宮

回覆樓主:

唔會啦!狗主都有避忌,予人行個方便當積功德。

伯爵府

香港而家更多問題係係包容變縱容...
倒不如改埋規則吧。

人口密集嘅社會守規好重要。

伯爵府

回覆樓主

唔影響到人我唔會厚多士……

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

呢d問題好兩面,鍾意狗既人多數隻眼開隻眼閉,唔鍾意狗咪去告發佢囉,佢確係犯法。呢度好多人愛狗同樣好多人憎狗,討論都冇乜意思

首頁

尾頁

跳至