生蛇 已睇西醫可否同時睇中醫?

sunniewat
|
昨晚已睇西醫俾佐藥一日食五次,另有止痛,止痕藥同搽嘅粉紅色藥水。但胳肋底仲係好痛好痛!心口都有但冇痛。之前唔知係生蛇我第四日先睇醫生,醫生話我遲佐睇。
了解過遲佐睇好大機會好翻都會有持續神經痛,想問下宜家食緊西藥可否睇中醫?因為宜家真係好痛好痛!
同埋想問下要幾耐d蛇先會好噶?宜家胳肋底同胳肋底前面有水泡,膊頭同心口都有一噠紅,但冇水泡冇痛。唔該曬大家!
CLING261021
|
可以食下中藥同針灸
fanny590
|
我媽生過, 係腰度出左水泡先去睇, 之後食左一個療程的藥, SO FAR冇再返發
大將軍
|
可以睇中醫,之後C6生過,生不如死,又發燒
飲咗中藥有幫助
sunniewat
|
大將軍 發表於 18-4-13 12:41
可以睇中醫,之後C6生過,生不如死,又發燒
飲咗中藥有幫助

請問你C6係中藥,西藥隔開幾耐先食呢?
monkichiii
|
sunniewat 發表於 18-4-13 12:43

我食左兩劑西藥,攪唔掂,再去中醫針加艾炙先攪掂。我唔會中西一齊咯
sunniewat
|
fanny590 發表於 18-4-13 12:41
我媽生過, 係腰度出左水泡先去睇, 之後食左一個療程的藥, SO FAR冇再返發

我都係出佐水泡痛到頂唔順先睇,已經遲佐
chingmon
|
有無接種生蛇疫苗?
ngwong2
|
我考慮緊打吾打?
Toni22
|
我左腳生過,出咗水泡去睇中醫,但飲中藥及搽藥膏都唔夠D水泡生得快,飲咗倆日中藥後轉睇西醫,比抗敏感藥及藥膏我,一個星期好番哂。
lily-of-valley
|
你若太痛, 針灸可幫到止痛。 但中西藥齊食, 問吓中西醫先。
通常食藥後一星期水泡乾成焦。你食咗幾多日藥, 我上月, 一星期後乾成焦。
而家叫蛇好咗, 但D神經仲痛。 睇咗3次針灸, 好DD, 但一路針。
大將軍
|
sunniewat 發表於 18-4-13 12:43

野菊花,蒲公英,薄荷葉,呢條方係C6阿媽問中醫,因為我地唔喺香港,冇得親身去睇
你地去睇中醫先好食
每日一碗,我冇特別計時間,2次西藥中間食
佢食d西藥其實係止痛消炎
大將軍
|
chingmon 發表於 18-4-13 12:47
有無接種生蛇疫苗?

西醫話年過五十先有效
大將軍
|
另外,如果皮膚㾗同痛,同oatmeal bath 浸浴有幫助
sunniewat
|
chingmon 發表於 18-4-13 12:47
有無接種生蛇疫苗?

冇啊,呢隻疫苗係咪50歲先可以打?我宜家30+
sunniewat
|
lily-of-valley 發表於 18-4-13 12:59
你若太痛, 針灸可幫到止痛。 但中西藥齊食, 問吓中西醫先。
通常食藥後一星期水泡乾成焦。你食咗幾多日 ...

我昨晚睇西醫,到宜家為止先食佐三次藥咋
mrs.cool
|
我上年生過, 我個個人經歷中醫幫唔到手。。。
一開始係喉嚨痛去睇中醫, 講起我頸同膊頭有啲疹痕痕地, 俾個中醫睇完話我係生蛇, 問我敢唔敢俾佢艾燒蛇頭, 唔好俾佢越生越多。我又傻下傻下無諗太多就話好, 俾佢燒完就超後悔, 當時痛到七彩唔在講, 真係同用煙頭辣落去咁無分別! 然後因為生蛇本來就好痕, 燒咗嗰所謂蛇頭尾幾個位不停唔小心r甩焦, 就咁無啦啦整多幾撻瘌

我第二日拿拿聲睇返西醫, 食抗生素同止神經痛藥, 痕時有搽藥膏, 但好老實無乜用, 後來轉搽薰衣草精油, 頂到下無咁痕。最後生蛇嗰邊膊頭啲神經隱隱痛咗都兩個月先無事。
木土土
|
sunniewat 發表於 18-4-13 12:35
昨晚已睇西醫俾佐藥一日食五次,另有止痛,止痕藥同搽嘅粉紅色藥水。但胳肋底仲係好痛好痛!心口都有但冇痛 ...

我覺得食完成個西藥療程先睇中醫好d
sunniewat
|
我宜家簡直係痛到旭下隻手個胳肋底都痛到飛起,唔旭俱自己又會痛,見到好大噠水泡,好痛苦啊!我想睇中醫清下體內d濕毒,會唔會有幫助?
sunniewat
|
木土土 發表於 18-4-13 13:50
我覺得食完成個西藥療程先睇中醫好d

昨晚個西醫(政府街症)叫我食完一個星期藥,未好再翻去睇,我聽到好灰啊,係咪有排痛?!