自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

多謝分享,祝福樓主早日康復

寶石宮

2023年兔年勳章

白頭黨 發表於 18-4-13 16:45
我曾經做過兩次痔瘡槍手術第一次係幾年前,醫生A幫我做痔瘡槍手術後情況幾好,但之後翻發我就去睇另一個醫 ...

男爵府

回覆樓主

多謝分享,無諗過小事變大事會咁嚴重,希望科技發達會有更好改善方案幫到你

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

好同情你及為你感到難受,我家人都有做痔瘡槍,都係做完之後5日都去唔到,家人發現肛門口好窄,根本無法排便,所以再問返醫生,醫生建議做擴張肛門手術,但我反對,因上網查過係好大件事,之後帶家人睇中醫,中醫開咗藥拎便便軟化變水,之後便容易排出,當時食足個幾月藥,之後慢慢修復,再不需食藥便能排便了!
其實好多醫生都無醫德,見你話當時帶問題就即刻建議病人再做多個手術,根本就係賺錢為上,無諗過失敗帶來結果!
另提醒大家,痔瘡槍無外科手術,應由外科醫生去做,不是泌尿科醫生做!
有d醫生唔熟手口釘釘太入會釘到直腸,即好似釘書機釘紙咁都會有釘錯或釘唔完整既情況,所以大家睇醫生要問多幾個醫生意見!
樓主好有心,分享自己件事,真的好明白你既處境!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

樓主保重

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我最近八卦去咗聽一個講座係講痔瘡,有講到痔瘡槍唔可以做兩次,同埋本身係有風險,醫生手勢唔好係有機會影響肛門收窄或鬆咗,嚴重試過隊穿腸。

個講座講咗好幾種療法,有傳統開刀,有痔瘡槍,有用類似橡筋扎死粒瘡,最後賣瓜子,話有隻專利療法,外國用咗十幾年,香港用咗兩年,唔駛入院做,唔駛打麻醉針,唔駛開刀,用D藥水之類再加電流電粒痔瘡根部,等粒嘢入面處於鹼性環境,咁就會個零兩個星期慢慢收縮冇咗粒痔瘡喎。

但依個療法係攞咗專利,公立醫院唔用得,我唔知有幾多人試過,有冇過來人可以分享?

侯爵府

TJ040 發表於 18-4-13 18:40
明白你感爱,我之前都比个医生引導左我去照CT,之後先知好人好者千祈唔好无啦啦去照。结果之後身體一落千丈 ...
係咪要打or食顯影濟呀?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果痔瘡槍真係唔可以做兩次,樓主應該要追究第2個醫生,因為冇理由唔知你之前已經做過,一檢查會CHECK到。

大宅

回覆樓主:

多谢分享,祝早日健復

公爵府

我曾經做過兩次痔瘡槍手術第一次係幾年前,醫生A幫我做痔瘡槍手術後情況幾好,但之後翻發我就去睇另一個醫 ...

請問痔瘡槍同札痔瘡一樣嗎?祝願你快d好返
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

有無得告返佢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

醫生B好無醫德

別墅

回覆樓主

感謝分享你的傷心事,真是估唔到以為是一個小手術,會引發到咁嚴重,樓主你有上班嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好慘
第二個醫生好衰,開名!

男爵府

Man13579 發表於 18-4-13 16:51
傳統手術切割個隻應該最好!

傳統最好

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我做左一次痔瘡槍,完全去唔到廁所,個肚谷到好似有左5個月咁,便便谷到會自己流出黎,返唔到工,出唔到街,甘油泵都用埋,d便便好似一枝筆咁幼,完全經歷人生低潮,最後搵第二個醫生開返個肛門先無事

大宅

個醫生B 冇醫德,如果係情況係真,可以去醫委會告醫生B。
佢應該要同患者講清楚手術後嘅風險及後遺症。

多謝樓主提醒,我自己都有痔瘡,有想過搵醫生做痔瘡槍手術,依家要再諗下先。

男爵府

你超好呀,同我哋分享你既經歷,祝你身體健康!

子爵府

回覆樓主

祝福樓主。謝謝分享⋯

十幾年前浸會醫生話只可做一次⋯ 做完都有可能同一個位番發。一直都無處理過,其實而家仲有無斷尾解決方法?

水晶宮

回覆樓主

醫生B咁冇醫德祝福樓主早日康復!

首頁
34567...17

尾頁

跳至