自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

回覆樓主

我女都試過,睇中醫食左幾劑放鬆神經既藥就好左

水晶宮

BK Milk勳章

aayy 發表於 18-4-13 22:39
有,試緊針炙

睇普通中e
應該就可以未必需要針灸
一個月無效果就揾个第个
應該吾夾

水晶宮

BK Milk勳章

connieleobaby 發表於 18-4-13 23:24
我見有報道話唔食得乳製品,係咪架?我仔本身好愛食。

本身敏感底避免奶制品好d

別墅

lovehimhim 發表於 18-4-13 23:17
我買咗啲supplement,唔知關唔關事,但我當時上網查咗好多資料,大仔嗰時又睇咗腦神經科醫生,都話大大吓就 ...

我呢幾日都係咁google,揾到話食益生菌,magnesium同omega魚油有幫助,你記唔記得係咩supplements?

複式洋房

bongbongpatty 發表於 18-4-13 23:29
本身敏感底避免奶制品好d

Thank you(emoji)

伯爵府

aayy 發表於 18-4-13 22:48
頻密程度係點?

嗯,我囝有少少鼻敏感,五官感覺係比較敏銳

一般在春夏同秋冬交替時發作(好似依家D天氣)。轉咗季佢D症狀又會消失。我睇過好多資料,有講話tics 同allergy有關連。

避免看電視同打機,做多D運動,跑跑跳跳出身汗,又會好D,tics頻繁度會減輕。

唔需要刻意提刻意制止佢,同家人講當佢無事人一樣就得了。

如果睇專科醫生要睇精神科,要食藥,但我地唔想。

別墅

Melody_BB 發表於 18-4-13 23:41
一般在春夏同秋冬交替時發作(好似依家D天氣)。轉咗季佢D症狀又會消失。我睇過好多資料,有講話tics 同al ...

如果咁計,係咪要等夏天到先回復正常呢?

伯爵府

aayy 發表於 18-4-14 02:34
如果咁計,係咪要等夏天到先回復正常呢?

唔係個個小朋友tics 發生都同季節變化相關,只是我恰巧發現我個係咁。其他人也可能無關季節事。

你可唔可以講下你小朋友情況?

子爵府

畀面勳章

aayy 發表於 18-4-13 23:30
我呢幾日都係咁google,揾到話食益生菌,magnesium同omega魚油有幫助,你記唔記得係咩supplements?
...

我記得大仔有食magnesium, 另外pm你

別墅

Melody_BB 發表於 18-4-14 08:19
唔係個個小朋友tics 發生都同季節變化相關,只是我恰巧發現我個係咁。其他人也可能無關季節事。

你可唔可 ...

佢4月頭我有晚發現佢睇書時係咁側頭,好似用塊面掂膊頭咁,跟著第二晚又出現,第三日係全日每分鐘都有,第四日犀利時會大力仰頭,第五日去左試針灸,頻率變每兩三分鐘一次,第七日再針,今日觀察情況中
西醫話咁細個會郁唔會照到個腦,話過一排會冇事,但我仲係好擔心……
朋友有介紹我試精油,但效果不顯著

男爵府

Melody_BB 發表於 18-4-13 23:41
一般在春夏同秋冬交替時發作(好似依家D天氣)。轉咗季佢D症狀又會消失。我睇過好多資料,有講話tics 同al ...

我仔而家9歲,情況同你小朋友差不多,多數tics 發生係對眼,我初初擔心,但慢慢佢會自己好返,會突然間又有返,但又會好快冇事,翻發次數亦會減少,所以樓主可以唔洗太擔心。但我提議如果兩個月都冇好轉,就睇醫生check check.

男爵府

aayy 發表於 18-4-14 09:33
佢4月頭我有晚發現佢睇書時係咁側頭,好似用塊面掂膊頭咁,跟著第二晚又出現,第三日係全日每分鐘都有,第 ...

我第一次有用精油幫手,我覺得有用。

別墅

回覆樓主

咁細個睇腦神經科,醫生可以check d咩?定純臨床經驗?請有經驗人士分享一下

公爵府

醒目開學勳章

aayy 發表於 18-4-13 19:11
有冇抽動症好返嘅例子幫我打打氣?
我小朋友就黎5歲,發作左一星期,我真係好擔心…要幾耐先會冇事?
...

我小朋友細個都有,最初清咳,後來眨眼,我地無佢,依家12歳已經無了

別墅

fundfund 發表於 18-4-14 17:43
我小朋友細個都有,最初清咳,後來眨眼,我地無佢,依家12歳已經無了

請問你小朋友幾歲發作到幾歲?每次會持續幾耐?

子爵府

畀面勳章

aayy 發表於 18-4-14 17:00
咁細個睇腦神經科,醫生可以check d咩?定純臨床經驗?請有經驗人士分享一下
...

老實講,冇乜用又貴,所以我細仔有時已冇睇

別墅

lovehimhim 發表於 18-4-14 18:06
老實講,冇乜用又貴,所以我細仔有時已冇睇

明白,咁我可以唔去睇專科醫生,謝謝你

別墅

佢4月頭我有晚發現佢睇書時係咁側頭,好似用塊面掂膊頭咁,跟著第二晚又出現,第三日係全日每分鐘都有,第 ...

今日發現出街時係抽動得密過係屋企

伯爵府

伯爵府

aayy 發表於 18-4-14 18:29
今日發現出街時係抽動得密過係屋企

你試下帶佢做強力運動,跑跑跳跳,出身汗,睇下會唔會好D。

我果時叫姐姐每日帶佢玩兩個鐘,係有改善。原因係運動釋放多巴胺,所以症狀會舒緩。

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊