自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

aayy 發表於 18-4-17 01:23
咁你除左旅行,有冇做其他野令佢冇咁密呀?

去旅行有好多小朋友,她都是同小朋友不停玩,跑...咁....走來走去無停過...之後見住她每日小d次數了...而家間唔中2下咁....
我而家想回以前個女細個幼稚園時已經不停眨眼...以為她貪玩學人...不停話都無用..之後暑假突然無了眨眼....而家小一又變了咁(emoji)仲有成日扮鬼臉...次次影相無次認真...我仲成日話佢...扮什麼鬼臉好玩ma...

我而家仲有個BB 半歳開始fing 手...初初以為貪玩...而家開始真心驚了...而家歲半都是這樣...我好驚影響佢寫字(emoji)但我觀察佢一比玩具佢佢會即刻停到...但佢一fing 2隻手個可以fing 1分鐘....佢又是間唔中就fing...

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我囡幼稚園已經比老師話上堂夢遊仙境...所以我小一已經選擇了happy school 讀...但無奈happy school 開始改革變了唔happy...日日都會8樣功課,我已經是正常溫書情況無不斷逼...但無奈都要讀呀無可能唔溫返去考...就係溫書個1星期見佢開始有fing 頭,縮膊...
小一老師已經話她夢遊仙境上堂...估她專注力不足...但又話佢成績ok 暫時不會有任何轉介...
我而家看了你們資料發現很多相似...會不會其實他真的有妥瑞症影響了而家都不知點處理好...老公話唔想佢地食藥不如不好看...順其自然發展了...

別墅

Melody_BB 發表於 18-4-14 19:18
你試下帶佢做強力運動,跑跑跳跳,出身汗,睇下會唔會好D。

我果時叫姐姐每日帶佢玩兩個鐘,係有改善。原 ...

我發覺我仔做運動期間同之後會郁得勁d,唔知點解

別墅

回覆樓主

已經三個星期,唔覺有大好轉,有時中間一日半日可能會少左d,但又會再差返。做多左運動,但唔知係咪攰得濟,反而chok勁左。針灸冇明顯幫到,左邊膊頭頸肌肉好實,幫佢按摩話好痛,每日食蕉食核桃飮奶食蛋,正餐食肉食菜,零電視,零温書,瞓長左時間,唯有等時間過……希望會好返,我想我仔返番黎

別墅

回覆樓主

重睇一次所有回覆幫自己打氣!

珍珠宮

aayy 發表於 18-4-23 00:28

子爵府

畀面勳章

aayy 發表於 18-4-23 00:28

係幾難捱,出街比人眼望望,不過我捱過咗兩個,你都加油,時間好快過

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

民房

回覆 aayy 的帖子

想問下你仔仔而家有冇好返 因為我囡囡呢幾日都是咁樣 好擔心唔該你

水晶宮

flowertree 發表於 18-4-15 00:15

眨眼戚咀

我女,都係,chock頸,點搞

水晶宮

ayasbaby 發表於 18-4-15 00:29
原來系抽動症。。。。我仔K3時,縮膊,fing手,清喉嚨聲。我仲不斷鬧佢點解要有呢d壞習慣。我真系好無知:pi ...

我女四歲幾,有時縮膊

大宅

回覆樓主:

台灣有個 fb group叫 妥瑞大小事, 谷主係台灣呢科的醫生, 可入谷交流下。 我地都有個whatsapp 群, 有幾個家長互相鼓勵~
我女都係妥瑞兒,起初都好擔心,但醫生話大部份妥瑞兒過左青春期就會好轉,我地都等待緊~你都要加油! 妥瑞兒對好多野都好敏感,家長在背后的支持好緊要。 最緊要有運動,同埋戒食含咖啡因,人造色素,味精等飲食, 早睡早起,戒/減少電視/電玩等刺激遊戲,都對妥瑞兒有幫助!

大宅

李露眉 發表於 18-5-11 11:27
我女,都係,chock頸,點搞

介左糖果朱古力
好左

水晶宮

flowertree 發表於 18-5-11 12:41
介左糖果朱古力
好左

佢真係成日食,咁真係要介

男爵府

Danhua 發表於 18-5-11 11:04
回覆 aayy 的帖子

想問下你仔仔而家有冇好返 因為我囡囡呢幾日都是咁樣 好擔心唔該你 ...

有啊。其實呢d動作維持左2.3個月,之後甘岩暑假,有大量活動運動後,而且無再鬧佢,慢慢就好返啦。

大宅

李露眉 發表於 18-5-11 12:52
佢真係成日食,咁真係要介

你試吓
我覺得有用

別墅

Danhua 發表於 18-5-11 11:04
回覆 aayy 的帖子

想問下你仔仔而家有冇好返 因為我囡囡呢幾日都是咁樣 好擔心唔該你 ...

俾佢玩多左運動多左,情況有改善,但未完全消失

複式洋房

樓主,請可否加埋我入group. 我都懷疑我仔有抽動症

aayy 發表於 18-4-15 00:06
好,請pm我如想join group

男爵府

我個仔呢兩個月開始fing 頭,幾秒一次,好擔心。我地懷疑係壓力引起,因為同佢去旅行果3日佢冇乜fing。但一返港就開始fing。當佢玩得好開心既時候都唔會fing.

可否加我入group?

別墅

回覆樓主:

好彩睇到lee個post,我小朋友Lee幾日突然眨眼,微戚嘴,勁擔心,現在可以觀察住先。

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊