自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

kw_kung 發表於 19-3-3 17:47
請問係咪好少水?我見水位好底,同埋當用 wool 程序洗衫係咪轉得少?差不多分幾鐘至轉一次。
...

我都覺得水位好低,只見有水,wool 又係好幾分鍾先轉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-6 14:47
用到1200都唔係好乾,其實800同1200差不多
我多數用1千
我試了 ~2次 1000轉, 如果薄衫就比較明顯乾D. 另外, 師傅教用機就選擇"合成衣物" (FYI)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kw_kung 發表於 19-3-7 05:39
我覺得唔嘈,算靜,由其係我之前部金章好嘈,相比之下好大分別。

但留意番原來最常用嘅洗衣程序 Mixed 最 ...
我之前都係用金章, 相比之下算靜

不同衣物洗衣程序是不同洗衣量, 所以要小心 overload. 我見自助洗衣店指示客人~放半機衫,
都有參考價值

男爵府

dw0501 發表於 19-3-7 13:08
我之前都係用金章, 相比之下算靜

不同衣物洗衣程序是不同洗衣量, 所以要小心 overload. 我見自助 ...
Thanks !

男爵府

MRSYUNG 發表於 19-3-3 23:51
回覆 terryllk 的帖子

我仲慘,剛過保養,好似話壞磨打,成個內桶都要換,成2千幾蚊(師傅都話奇怪,歐洲機 ...

依萊克斯洗衣機有39個月保養,同時摩打好似有保養10年,點解要畀錢維修?

侯爵府

kw_kung 發表於 19-3-7 06:25
我部只試過一次,洗完轉 off 後開門着燈,但唔識熄燈,最後要關門扭去洗衣程序,再扭番 off 後開門至熄到 ...
以下純分享

如果連大昌師傅都話唔知點至着同熄, 我就會 call hotline, 講返件事, 佢地係香港總代理,
有責任了解 + resolve, 唔清楚就問返"伊萊克斯"

另外, 睇你有冇需要"照明燈", 我唔清楚 design, 燈係滾筒內是否容易壞, 還是係特別燈防水,
可否要求 disable "照明燈", 保養包括"照明燈"嗎? (我估唔包)

當然以上都要花時間 call hotline to follow up

男爵府

dw0501 發表於 19-3-7 13:22
以下純分享

如果連大昌師傅都話唔知點至着同熄, 我就會 call hotline, 講返件事, 佢地係香港總代 ...
Thanks!
已經打咗去 hotline 問,佢哋或安裝同維修師傅都唔知,好彩冇影響洗衫。

侯爵府

iris007 發表於 19-3-7 13:17

依萊克斯洗衣機有39個月保養,同時磨好似有保養10年,點解要 ...
佢講"剛過保養,成個內桶都要換", 好似冇講是否依萊克斯 ...

我個人 + 朋友經驗, 用西x子, "話"有保養, 但要維修有D parts 係唔包, 要俾 $$ ... 我地心態部機又新俾1-2千, 希望用多幾年, 我就用多2年, 我朋友就 4-5年, 純睇彩數 

男爵府

dw0501 發表於 19-3-7 13:39
佢講"剛過保養,成個內桶都要換", 好似冇講是否依萊克斯 ...

我個人 + 朋友經驗, 用西x子, "話"有保養, 但 ...

我還以前佢係用緊依萊克斯洗衣機,我知西x子洗衣機如果係續保,有兩個classes,一隻$5xx, 一隻$7xx, 平個隻係好多嘢都唔包,所以唔值做續保。

我之前都問過大昌行,保養有邊的包邊的唔包,如大雞眼開門拉手柄爛咗係唔包,我覺得個啲係界別為"人為損壞'', 因為用自然損耗總括來講未必合適,而如果壞電子板(如潮濕)壞咗係保養期內就包換,當然如果電子板係明顯人為損壞,就一定唔包換維修。

我覺得通常最貴parts應該係電子板($1.5k以上)同摩打(新款多數包10年),但如皮帶爛我就唔知包唔包,其他parts如要換應該係相對小數目。

男爵府

kw_kung 發表於 19-3-7 13:30
Thanks!
已經打咗去 hotline 問,佢哋或安裝同維修師傅都唔知,好彩冇影響洗衫。
...

其實你會否試打去依萊克斯陳列室(聽講係灣仔)有冇類似呢隻model陳列,如果有,就問佢有冇得講解呢隻機點用, 如果佢地有提供講解,咁你咪去陳列室了解下。

我覺得水位低,應該可以用電子板調高水位,中間個鈕係預定模式,只方便用家選用。

男爵府

iris007 發表於 19-3-7 14:48

其實你會否試打去依萊克斯陳列室(聽講係灣仔)有冇類似呢隻mo ...
Thanks !

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

kw_kung 發表於 19-3-7 05:39
我覺得唔嘈,算靜,由其係我之前部金章好嘈,相比之下好大分別。

但留意番原來最常用嘅洗衣程序 Mixed 最 ...
佢啲機係低水位, 我用緊嗰部1x年前款已經係咁, 佢話歐洲機係咁可慳水, 當年都唔慣怕洗得唔乾淨, 但用咗咁多年又ok喎, 雖然好似你咁講啲衫冇香噴噴但感覺都係乾淨嘅. 另外, 羊毛衫較輕身, 2kg都可能佔咗半機, 佢又超温柔只啷啷吓咁洗, 就算佢唔話2kg我都怕洗唔乾淨唔敢放太多

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

iris007 發表於 19-3-7 14:48

其實你會否試打去依萊克斯陳列室(聽講係灣仔)有冇類似呢隻mo ...
陳列室只擺咗2款意大利製, 滾筒燈新款嘢(泰國製)反而冇display, btw今日去咗陳列室買機, 職員態度真係麻麻哋, 如果唔係為咗有trade-in價真係無謂去!

子爵府

回覆 iris007 的帖子

我果部係依萊克斯洗衣機,不過唔係變頻,所以無10年保養。其實之前租樓時,用過依萊克斯,覺得好耐用,先買,點知咁黑仔。

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-8 01:11
佢啲機係低水位, 我用緊嗰部1x年前款已經係咁, 佢話歐洲機係咁可慳水, 當年都唔慣怕洗得唔乾淨, 但用咗咁多 ...
Thanks !

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-8 01:22
陳列室只擺咗2款意大利製, 滾筒燈新款嘢(泰國製)反而冇display, btw今日去咗陳列室買機, 職員態度真係麻麻 ...
係呀!之前想買吸塵機同今次買洗衣機前聯絡過,態度真係麻麻㗎!

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-8 01:22
陳列室只擺咗2款意大利製, 滾筒燈新款嘢(泰國製)反而冇display, btw今日去咗陳列室買機, 職員態度真係麻麻 ...

陳列室服務咁差!

侯爵府

iris007 發表於 19-3-7 14:28

我還以前佢係用緊依萊克斯洗衣機,我知西x子洗衣機如果係續 ...
因我係 "The Best" (2008年) 買 (香港現在冇啦, 可以出名), 當時加機價幾個 % (5-8%, 唔記得清楚), 可保5年, 我有問是否包 parts...但當維修時, 西x子就話以下 parts 唔包, 又話有D現在冇問題, 怕日後出問題, 建議換, total 我要俾 ~$900

From quotation:
Filter-fluff (原廠不包括)
Sleeve (原廠不包括)
Fastening ring (原廠不包括)

侯爵府

MRSYUNG 發表於 19-3-3 23:51
回覆 terryllk 的帖子

我仲慘,剛過保養,好似話壞磨打,成個內桶都要換,成2千幾蚊(師傅都話奇怪,歐洲機 ...

差不多經歷...西x子洗衣機最後出事時,就係出煙,我不在家,媽咪+鄰居嚇死 (鄰居發現出煙)。 我同你一樣, 買咗部平平地金章(800轉),用咗5年,壞咗買新的... 請問機出煙時, 你怎樣處理? Total 部機用咗幾耐?

男爵府

dw0501 發表於 19-3-8 11:25
因我係 "The Best" (2008年) 買 (香港現在冇啦, 可以出名), 當時加機價幾個 % (5-8%, 唔記得清楚), ...

我記得好似塞咗去水喉管,要搵師傅通返,保養期內係唔包。

首頁

尾頁

跳至