如果有灰甲,有咩食療會好返?

大口怪
|
oilymum
|
回覆 大口怪 的帖子

灰甲関食療乜事、只是細菌問題、買支灰甲水或 Tea Tree Oil 搽好過啦

大口怪
|
oilymum 發表於 18-4-16 12:15
回覆 大口怪 的帖子

灰甲関食療乜事、只是細菌問題、買支灰甲水或 Tea Tree Oil 搽好過啦

tea tree oil可以係邊度買? 咩牌子? 謝謝
oilymum
|
回覆 大口怪 的帖子

PM you
midcocc
|
回覆 oilymum 的帖子

一直有用灰甲水 但都冇好轉 , tree oil 是什麼?
oilymum
|
midcocc 發表於 18-4-19 05:59

一直有用灰甲水 但都冇好轉 , tree oil 是什麼?

Tea Tree Oil 茶樹油
無論是灰甲水或茶樹油,也要keep住搽一兩個月才好,另外要保持腳部乾淨通爽。茶樹油要買第一輪蒸製才有效,直接可搽在甲面上。
midcocc
|

茶樹油要買第一輪蒸製才有效,但什麼是第一輪蒸製??
oilymum
|
回覆 midcocc 的帖子

第一輪蒸製才有容易被人體吸收的微小分子及植物性化學物質,即治癒級精樹油,之後再蒸製的精油已經失去大部分功效或只余氣味。所以香薰治療師所採用的精油多是治癒級精油。
midcocc
|

本身沒有認識治癒師,可在市面上買,到治癒級精油??
oilymum
|

PM you
blacklabel82
|
我睇過專科醫生,佢都係叫我去萬X買灰甲藥搽,到宜家我都攪左半年,效果一般,好得好慢
ipcs
|
我睇醫生食左3個月藥好返晒
Adayung
|
ipcs 發表於 18-8-8 17:47
我睇醫生食左3個月藥好返晒

食藥對肝有影響哦,我有乙肝,請問你醫生叫什麼名字。
WingsBobo
|
我諗灰甲唔關飲食事, 反而係衛生同環境問題好似大D.
如果初期買灰甲水都得, 我屋企人而家用緊安甲適灰甲水, 要去到食藥就一定要醫生開, 同埋要定期抽血check肝功能.
leocmf
|
戒凍飲雪糕。戒游水。避免受寒。避免風吹。
babywb
|
大口怪 發表於 18-4-15 14:52

用白醋搽
crystal媽咪
|
以前屋企人有灰甲,係喺西醫度食藥同埋搽藥膏。個多禮拜已經明顯改善
樹熊MA
|

灰甲會傳染的,除了用灰甲水還要處理鞋子襪子床單,不如搵醫院:足病治療科,睇睇,專治灰甲
moerror404
|
留名長知識,我都想知!
midcocc
|
回覆 樹熊MA 的帖子

醫院會治療嗎?是否診所寫信!