哪個裝修平台比較好?

wmkcnw
|
在網上找到幾個裝修平台:1. 裝x佬
2. 好師x
3. 師x易
4. SpaceP (狄xx開果間)

有無用家可分享評價?

例如合約是否詳細, 幫手監察工程質素 如何?
cinda72.
|
自己執生
剛剛先收到whatsapp叫救命
藍寶石公主
|
小心選擇啊
之前有d係裝修平台揾裝修既中伏新聞
wcpcelia    發表於 18-4-16 17:20
kc_01k
|
從來唔信網上呢啲,大把comment 係做妹做出黎, 裝修,真係要小心啲。自己親身問吓朋友,睇吓人地間屋做得好唔好,問多啲,唔好信網上平台。
ChloeMa
|
有親戚朋友介紹好d喎。
Ytteb
|
有時平台似agent , sell野唔錯的
Poyau
|
wmkcnw 發表於 18-4-15 16:59
在網上找到幾個裝修平台:1. 裝x佬
2. 好師x
3. 師x易

小心為上
rubycourt
|
kc_01k 發表於 18-4-15 17:02
從來唔信網上呢啲,大把comment 係做妹做出黎, 裝修,真係要小心啲。自己親身問吓朋友,睇吓人地間屋做得好 ...

係呀,有可能係媒,有次係bk見有人問叫介紹老實眼鏡店,我見朋友回話邊間好老實,又話幫襯了好多年,但佢就係嗰間舗的東主囉.
wmkcnw
|
cinda72. 發表於 18-4-15 17:01
自己執生
剛剛先收到whatsapp叫救命
可否講講為何叫救命?
wmkcnw
|
ChloeMa 發表於 18-4-15 17:22
有親戚朋友介紹好d喎。
裝修佬都識幾個, 但一般都係簡單裝修。今次要把舊樓大翻新, 乜都要重做和設計。
wmkcnw
|
rubycourt 發表於 18-4-16 01:13
係呀,有可能係媒,有次係bk見有人問叫介紹老實眼鏡店,我見朋友回話邊間好老實,又話幫襯了好多年,但佢 ...
就係怕網上like係做馬, 所以睇下有無真正用家
Taitaimui
|
我都係睇朋友介紹介紹左個又平又溝通到既
cinda72.
|
wmkcnw 發表於 18-4-16 09:19
可否講講為何叫救命?

佢係間劏房,半前話佢咁樣劏唔多work,比埋師傅電話佢自已問啦,
點知聽個fd介紹師傅,可能貪平啦,瀨晒野,唔入開工紙,保險都唔知有冇買(呢樣我估架乍),諗住關埋門做就得,比人投訴,屋宇署殺到,死硬啦
有呢個record,睇怕劏好抽查機會好大,而一早睇左佢個間法,入積都未必批,何況開工紙都冇,而家先黎補飛,後患無窮
wmkcnw
|
cinda72. 發表於 18-4-16 09:31
佢係間劏房,半前話佢咁樣劏唔多work,比埋師傅電話佢自已問啦,
點知聽個fd介紹師傅,可能貪平啦,瀨晒野 ...
聽落個平台都提左佢劏房唔work喎。改劏房要入紙係法律常識, 同cfu手工無關
wmkcnw
|
Taitaimui 發表於 18-4-16 09:28
我都係睇朋友介紹介紹左個又平又溝通到既
你家是大翻新嗎?
cinda72.
|
wmkcnw 發表於 18-4-16 12:57
聽落個平台都提左佢劏房唔work喎。改劏房要入紙係法律常識, 同cfu手工無關
...

都未去到手工果part,咁簡單既野都出事,咁仲有幾多希望手工冇問題呢?
仲有保險喎,睇怕都窄窄地,裝修乍,唔係玩到比政府告呀?
cinda72.
|
wmkcnw 發表於 18-4-16 12:57
...

仲有,唔係個平台話佢知,係我話佢知咁做唔得
wmkcnw
|
cinda72. 發表於 18-4-16 13:04
仲有,唔係個平台話佢知,係我話佢知咁做唔得
不過為左接生意, 好多裝修都係咁。其實好多人唔知, 做開放式廚房, 要入紙。 就算唔用明火, 都要去屋宇署入紙。
ar_mak
|
cinda72. 發表於 18-4-16 09:31
點知聽個fd介紹師傅,可能貪平啦,瀨晒野 ...
首先,除左第3級別既小型工程,其餘都一定係先入則後開工,萬一偷雞做左要補入,咁係要先入則還原(拆左去),然後再入則新做。所以肯定係冇補入則呢D野。
唔好講屋宇署,而家風火水電,樣樣野都要跟規矩做。舉一個最經常做既裝修工程,就係鑿坑做入牆水喉,只係打1823問下水務署可以點去入則申請做,佢已經答你係一定唔批(嚴格上都有技術方案可以做到批,但唔係家居工程可以滿足到技術要求)。

但又係好奇怪喎,通街D師父都係咁做架喎,仲話個個都係咁做架啦,咩野唔得呀!

PS:我已經中過好多次招。
ookaren
|
自己執生啦,呢D都係要睇人同埋人夾人既