自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔好意思,想問下樓主點解會選擇移國內?雖然話大趨勢都係北上發展,但小朋友讀書又貴咁多,見你都會擔心高考,點解唔等佢地大個啲先送佢去國內讀大學?

利申,我唔討厭國內,只係想大家研究下

男爵府

mamimuimui 發表於 18-4-16 09:52
唔好意思,想問下樓主點解會選擇移國內?雖然話大趨勢都係北上發展,但小朋友讀書又貴咁多,見你都會擔心高 ...

因老公要上去發展,比香港好好多,仲有好多因素嘅,都考慮左好耐,就等睇教育、小朋友心理呢方面

男爵府

alima 發表於 18-4-16 09:44
有,我朋友移居中山,小朋友在當地出名私校就讀,不算國際學校

催唔催谷?

男爵府

tarot_elle 發表於 18-4-16 09:58
因老公要上去發展,比香港好好多,仲有好多因素嘅,都考慮左好耐,就等睇教育、小朋友心理呢方面
...

明白,一家一齊真係最緊要。

伯爵府

tarot_elle 發表於 18-4-16 09:25
我都係上廣州,但你表姐係上面生嘅?定香港生完返上去?

廣州之前我女讀Utahloy, 環境唔錯,學園大。又可以一直讀到上中學。有同事囡囡讀到畢業,再考入UBC

寶石宮

2023年兔年勳章

tarot_elle 發表於 18-4-16 06:03
國際學校係行IB果種嗎?

小朋友上去適拜適應?幾大個開始上去?

細個上去適應應該無乜問題

伯爵府

tarot_elle 發表於 18-4-16 09:25
我都係上廣州,但你表姐係上面生嘅?定香港生完返上去?

香港……當年我表姐夫投資移民來香港識左我表姐,係香港住過幾年,但始終兩邊走唔鐘意,所以我表姐就搬上廣州住……

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔打算參加國內高考?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我有唔少大學朋友,一早就北上打工 (北京/上海多),娶個靚女,孩子响大陸出生,响大陸讀國際學校

男爵府

LucaLuLu 發表於 18-4-16 12:04
唔打算參加國內高考?

我都唔知呀…私立就要參加,國際就唔洗,但就比私立貴8000一個月,三年後阿妹都讀埋就會更貴

子爵府

tarot_elle 發表於 18-4-16 09:59
催唔催谷?

讀得尚算輕鬆,其實國內好多有名私校都會寄宿,我囡去過佛山學校交流,一間又大又靚寄宿學校,英文程度亦很好,我朋友中山嗰間就吾使寄宿,功課主要校內完成,另請補習姐姐,一家生活得好開心

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tarot_elle 發表於 18-4-16 12:06
我都唔知呀…私立就要參加,國際就唔洗,但就比私立貴8000一個月,三年後阿妹都讀埋就會更貴
...
如果你老公上去發展,最好讀國際學校,內地高考咁多人爭,而且非常辛苦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

老公因公司調配到北京,自己不太熟悉北京。

各位有經驗J M,可否分享一下當地嘅衣食住行和學校,萬分感激

首頁

尾頁

跳至