嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

孖b而家一歲,阿媽係我返工後就搬埋過來住,日頭我兩公婆返工,佢加工人幫我地湊,我爸有時日頭都會上下來幫眼。夜晚一個b跟我瞓,一個b跟我媽瞓,老公做廳長。其實知佢一心想幫我,但我真係發覺佢係度我越來越唔開心,我好抑鬱!

我媽性格脾氣不嬲都差,以前都經常呼喝我爸、我同我細佬。而家佢脾氣更加臭,有咩唔岩佢心意都唔會平心靜氣講,而係一來就呼喝人。佢不嬲都覺得佢咩都岩晒,我地就咩都唔識一定要聽佢講。我地已經成日為湊b嘈交,有時候我都唔出聲架啦,佢想點都由佢,但佢啲態度越來越差,有時候又做得好離譜,例如成日俾我孖b睇iPad, 又話煮公仔麵俾佢地食,朝早又成日嘈住晒,我老公勁想發佢脾氣。同埋我老公都知佢成日呼喝人話佢好唔尊重人。但我老公唔會出聲。
我成日覺得對仔女唔係我既,我想用自己方法都唔得,一定要我跟佢。
我而家真係好難忍受佢,有時我都會發返佢脾氣,而家我好多時真係唔想同佢講野,我好後悔叫佢搬上來。我真係好想同佢講我想自己湊返,叫佢搬返自己屋企住,但我諗咁同佢講佢又會發癲。

大宅

abbc2015 發表於 18-4-15 22:27
孖b而家一歲,阿媽係我返工後就搬埋過來住,日頭我兩公婆返工,佢加工人幫我地湊,我爸有時日頭都會上下來 ...

我都係一個星期有幾日嘅朝十晚五,呀媽會嚟幫手一齊湊。
佢又係覺得佢先識湊我就乜都唔識,我一講啲想法唔啱佢聽,佢又覺得我管住佢,話冇自由喎。又成日踩我啲做法,所以我同佢都嘈咗好多次,又係唔想同佢講嘢。
佢嚟幫手湊都辛苦嘅,所以我宜家都由得佢。

大宅

protons31 發表於 18-4-16 04:11
我都係一個星期有幾日嘅朝十晚五,呀媽會嚟幫手一齊湊。
佢又係覺得佢先識湊我就乜都唔識,我一講啲想法唔 ...

最大問題係佢成日呼喝人,我好驚小朋友會學到。因為我自己都受了影響,我唔想小朋友第日都係咁,出到街返學都呼喝人,咁樣好有問題。
我同佢講過唔好係小朋友面前咁樣,但佢唔聽,仲覺得自己好委屈,佢點湊有時候我都唔理佢啦,但脾氣方面真係好差。

大宅

abbc2015 發表於 18-4-16 09:40
最大問題係佢成日呼喝人,我好驚小朋友會學到。因為我自己都受了影響,我唔想小朋友第日都係咁,出到街返 ...

‘我同佢講過唔好係小朋友面前咁樣,但佢唔聽,仲覺得自己好委屈’
我嗰個都係㗎

大宅

protons31 發表於 18-4-17 02:18
‘我同佢講過唔好係小朋友面前咁樣,但佢唔聽,仲覺得自己好委屈’
我嗰個都係㗎

唉,而家好似唔識點同佢溝通咁

大宅

abbc2015 發表於 18-4-19 13:44
唉,而家好似唔識點同佢溝通咁

我講親啲關於湊仔嘅嘢,佢本能反應就會反對同百彈齋主,我宜家就當佢唱歌,唔再同佢拗,反正佢永遠覺得佢先啱。
同佢拗或討論係side 氣。

洋房

同阿爸夾埋, 話阿爸悶, 叫佢搬返自己屋企.

同埋話阿B都一歳, (巳不是初生了), 工人攪得掂...etc

大宅

protons31 發表於 18-4-20 03:27
我講親啲關於湊仔嘅嘢,佢本能反應就會反對同百彈齋主,我宜家就當佢唱歌,唔再同佢拗,反正佢永遠覺得佢 ...

完全一模一樣,我頭先幫bb張highchair 整反個防水椅套,佢都要彈,話好焗架,又臭膠味,我買左啲碗既吸盤,等bb食野時吸住個碗係highchair 個托盤食野,佢又唔用,係都要就咁張啲食物放係個托盤度。總之乜都要彈乜都佢岩。

大宅

回覆樓主

唉!我都有對孖,十歲了,回想當初日子係辛苦,自己都湊到怕,其實主力湊係好辛苦,好困身的,冇自由,自己脾氣都差好多,最好搵99 輪流湊幾日,等老人家都可以放鬆一下,日日嘈真係人都顛架!

大宅

abbc2015 發表於 18-4-21 10:45
完全一模一樣,我頭先幫bb張highchair 整反個防水椅套,佢都要彈,話好焗架,又臭膠味,我買左啲碗既吸盤 ...

我呀媽都有彈過我張防水椅套,哈哈。
我都買咗有得吸住嘅碗,佢又係唔俾佢地用㗎。
我話係餵粥時,可以俾啲餐具佢地揸住,入面擺啲食物等佢地習慣自己食,佢又話唔洗,咁樣會食唔到好多。

其實我宜家盡量唔會話俾佢聽,冇佢嘅時候係點湊仔,講俾佢聽佢都係百彈㗎啦。
尤其是去街時,佢最鍾意彈我整咩俾bb食。超煩。

大宅

protons31 發表於 18-4-22 01:20

我呀媽都有彈過我張防水椅套,哈哈。

佢地接受唔到啲新野,總覺得佢地自己諗既就一定岩。
我媽成日大發明家上身,成日話廢物利用,又diy又剩,今日拎左啲維他命膠吉樽俾bb玩,招紙又唔整走,佢地放入口咬咬到成口紙,樽蓋又細,bb成個放左入口,嚇死我!佢唔會諗下有咩潛在危險架喎,乜都拎俾佢地玩。

大宅

little_angels 發表於 18-4-21 22:28
唉!我都有對孖,十歲了,回想當初日子係辛苦,自己都湊到怕,其實主力湊係好辛苦,好困身的,冇自由,自己 ...

我好彩無奶奶,唔係我諗仲煩!

大宅

abbc2015 發表於 18-4-22 23:46
佢地接受唔到啲新野,總覺得佢地自己諗既就一定岩。
我媽成日大發明家上身,成日話廢物利用,又diy又剩, ...

我個奶奶都係同我媽一樣㗎,自把自為,鍾意點湊就點湊,我講乜又唔信㗎,三姑六婆講嘅又信,一話又玻璃心㗎喇。
佢地都係大發明家,好鍾意喺我屋企左攪右攪,懶係好有創意咁。
因為佢地嘅心態係我老過你,講嘅嘢就一定係啱。

大宅

protons31 發表於 18-4-23 18:16

我個奶奶都係同我媽一樣㗎,自把自為,鍾意點湊就點湊, ...

係,我諗佢地心態都係咁,覺得我地一定要聽佢地講。我一開始無諗過自己阿媽都會咁煩。
咁你都好辛苦,個奶奶又係咁煩。

大宅

abbc2015 發表於 18-4-24 22:30
係,我諗佢地心態都係咁,覺得我地一定要聽佢地講。我一開始無諗過自己阿媽都會咁煩。
咁你都好辛苦,個奶 ...

我頭兩個月,奶奶會夜晚嚟過夜幫手,我最後頂唔順同佢反咗面叫佢唔洗再嚟。
我都冇諗過自己呀媽都會有相同問題,不過係自己呀媽,就冇話反面嘅。

大宅

protons31 發表於 18-4-25 12:20
我頭兩個月,奶奶會夜晚嚟過夜幫手,我最後頂唔順同佢反咗面叫佢唔洗再嚟。
我都冇諗過自己呀媽都會有相同 ...

我都完全無諗過會咁架,生完之後可能我地自己荷爾蒙分泌又唔同左,真係好易好激動,好想同人嘈交。

大宅

protons31 發表於 18-4-25 12:20
我都冇諗過自己呀媽都會有相同 ...

我都完全無諗過會咁架,生完之後可能我地自己荷爾蒙分泌又唔同左,真係好易好激動,好想同人嘈交。

大宅

abbc2015 發表於 18-4-27 13:22
...

係呀,我到宜家都係好易發火同會爆人,生仔前係唔會咁。

男爵府

BK Milk勳章

其實樓主 如唔想阿媽湊, 你要諗後著 .....

1. 你自己加工人湊番???
2. 一個工人湊2個??? (我相信佢攪唔掂, 工人自己都好辛苦..

其實如一個人(無論老人家或媽媽長時間對住阿B, 冇得放假, 正常都會脾氣差,呢點要體諒..

如OK, 你咪同佢講, 阿B大..你有新PLAN 攪得惦...佢可以過休息下羅

大宅

peteto 發表於 18-4-28 22:06
其實樓主 如唔想阿媽湊, 你要諗後著 .....

1. 你自己加工人湊番???

其實我不嬲都同我媽講,我放假係度你就返自己屋企,但佢就係唔肯走。佢慣左要日日見住我地,其實我地住得好近,佢仲成日話我地最好搬埋去佢個屋苑,等佢可以隨時過來方便照顧。
佢一啲空間都唔俾我同對仔女,好似琴日咁,星期日我放假,佢拎啲圖書來自己同我仔女講故事,我即時有啲嬲我話你俾我同佢地講啦,佢死都唔走,到我忍唔住我坐埋去搵個背脊對住佢,佢先出去。
咁樣我唔知點同對仔女建立親子關係,加埋佢有脾氣,我而家真係好想叫佢搬返自己屋企。

首頁

尾頁

跳至