頭暈了好耐,有冇方法解決

bboo1
|

暈左成年, 係行或坐時都好似想跌咁, 早幾個月手掌指腳指突然麻,伸展到手/大脾,好嚴重,訓唔到,之後單邊腳有踩棉花感,照完有頸椎間盤突出,但醫生話同症狀冇關。宜家好返d,但手/腳掌,腳眼都有麻, 暈又好大影響,訓時又心悸,感到心跳,訓唔到 呼吸都有時唔暢順咁,有冇人試過,宜家暈搞到做唔到野。。。。
sumyuetbaby
|
我同你一樣
上月發生
暈了5天 冇胃口 病假 反而頸問題不太痛
點知今月月經到
再暈返 到現在第5日 真的生不如死 病假返唔到工湊唔到小朋友的程度
cakii
|
點解唔去睇醫生呀
bboo1
|
cakii 發表於 18-4-18 11:54
點解唔去睇醫生呀
睇左西醫,專科
cakii
|
bboo1 發表於 18-4-19 13:47
睇左西醫,專科

咩診斷呢?
楊慧芳
|
回覆 bboo1 的帖子

有冇看中e
bboo1
|
楊慧芳 發表於 18-4-19 23:01
回覆 bboo1 的帖子

有冇看中e
yes
bboo1
|
cakii 發表於 18-4-19 19:43
咩診斷呢?
ngwong2
|
有冇正式睇过医生?要食鐵丸嗎?
bboo1
|
ngwong2 發表於 18-5-3 16:15
有冇正式睇过医生?要食鐵丸嗎?
有中,西醫
hampig
|
hampig
|
Jordan_2006
|
要睇脊醫或物理治療,再唔係要換椎間盤啦!
GloriaCham
|
bboo1 發表於 18-4-16 11:42
暈左成年, 係行或坐時都好似想跌咁, 早幾個月手掌指腳指突然麻,伸展到手/大脾,好嚴重,訓唔到,之後單邊 ...
我係脊椎有問題,而且嚴重到對頸椎都有影響,我都有頭暈同手痺,腳經常抽筋,都會有心跳。宜家睇緊骨科中醫,做左治療後,進展良好,體質改善左好多,而且痛症都減少左。
所以你都可以試試睇骨科中醫,對病情有所幫助既。

yoyolaw
|
bboo1 發表於 18-4-16 11:42
暈左成年, 係行或坐時都好似想跌咁, 早幾個月手掌指腳指突然麻,伸展到手/大脾,好嚴重,訓唔到,之後單邊 ...

血壓正常嗎?E生未有診斷?有冇照過心臟......?你睇中西E之餘可叫E生寫紙比你去政府排期睇,到時排到政府會幚你check哂所有嘢,揾到原因為止,但私家你都要一度睇住
bboo1
|
Jordan_2006 發表於 18-5-17 21:53
要睇脊醫或物理治療,再唔係要換椎間盤啦!
物理治療已睇左好多次
bboo1
|
GloriaCham 發表於 18-5-20 01:32
我係脊椎有問題,而且嚴重到對頸椎都有影響,我都有頭暈同手痺,腳經常抽筋,都會有心跳。宜家睇緊骨科中醫 ...
骨科中醫未必岩我, 想問有冇識得好既按摩師父
bboo1
|
yoyolaw 發表於 18-5-21 00:50
血壓正常嗎?E生未有診斷?有冇照過心臟......?你睇中西E之餘可叫E生寫紙比你去政府排期睇,到時排到政府 ...
血壓OK, E生未有,E生話心臟冇需照
GloriaCham
|
bboo1 發表於 18-5-21 19:25
骨科中醫未必岩我, 想問有冇識得好既按摩師父
但頸椎病如果壓到神經線係有機會引致頭暈同手腳麻痺,肯定唔係因為頸椎間盤骨突出引致嗎?西醫同中醫都係咁講嗎?因為我見你有頸椎病,所以感覺骨科比較專啲。如果係純按摩師父,我就未試過,因為本身脊椎有問題,唔想亂試,出面好多按摩都係冇牌既,感覺冇咩保障,如果整得唔好,後果可能好嚴重。所以都係睇新聞揾到個骨科中醫,做針灸按壓等治療。
如果係純推拿,都聽過出面農x方有醫師推拿,又或者大學既醫師都好似有做推拿,不過唔知有冇成效,但一定安全啲。
bboo1
|
GloriaCham 發表於 18-5-21 21:27
但頸椎病如果壓到神經線係有機會引致頭暈同手腳麻痺,肯定唔係因為頸椎間盤骨突出引致嗎?西醫同中醫都係咁 ...
醫生話同頸椎病冇關, 雙腳掌麻了幾個月, 有時訓著,成隻腳會麻, 手掌都會麻, 企係度腳掌有明顯麻及跳動, 就明顯感覺暈, 唔知點搞