親子旅遊

跳至
[歐洲] 聖誕芬蘭  

首頁
56789...10

尾頁

公爵府

可愛小肥媽 發表於 18-12-11 13:31
我聖誕先去,去完返嚟再包膠

等你返黎分享,順便話我知點着衫先夠?我1月出發。等你呀!

大宅

回覆 BGCOME08 的帖子

不用客氣! 因剛剛去完, 又曾經在網上找了很多資料, 而我的行程又和你們差不多, 有什麼問題希望幫到大家.

大宅

如果同時住聖誕老人村和雪人世界, 建議可以只join聖誕老人村的活動, 因兩個地方非常近, 個人格個價, 同類活動好似報聖誕老人村的活動比較便宜. 另外, 如同時去Rovaniemi and Inari 兩個地方, join snow activities 都是 Rovaniemi 比較便宜和有組織些. Inari 只有一間safaris公司, 比較獨市生意和貴, 但如只睇極光, 應該Inari地理上比較佔優.

大宅

看見你們的討論又勾起我去芬蘭的回憶, 早兩天才剛剛收到從芬蘭寄來的postcard, 是上次復活節假期時寄的, 聖誕老人果然守信用.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Mingbb2000 發表於 18-12-11 16:31
如果同時住聖誕老人村和雪人世界, 建議可以只join聖誕老人村的活動, 因兩個地方非常近, 個人格個價, 同類活 ...

book唔到聖誕老人村呀
因為太遲了
係rovaniemi 我地join左個 3合1
同埋搵聖誕老人
inari 都會join極光團
妳講得好啱呀
inari 貴過rovaniemi 既活動

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Mingbb2000 發表於 18-12-11 16:59
看見你們的討論又勾起我去芬蘭的回憶, 早兩天才剛剛收到從芬蘭寄來的postcard, 是上次復活節假期時寄的, 聖 ...

嘩。。。半年先收到呀

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 18-12-11 11:08
今年復活節假期剛去過芬蘭, 我join了lapland welcome的極光團, 覺得幾好, 因除了看極光, 還有BBQ, 玩一個叫 ...

請問佢地所謂bbq係咩形式

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 18-12-11 11:08
今年復活節假期剛去過芬蘭, 我join了lapland welcome的極光團, 覺得幾好, 因除了看極光, 還有BBQ, 玩一個叫 ...

大宅

biancaho7 發表於 18-12-11 19:37

BBQ 是看極光地點附近有個帳幕,裏面會起個火爐,當你在室外等極光時太凍的話,可以返帳幕取暖休息和燒腸仔夾麵包小食加熱飮。

大宅

biancaho7 發表於 18-12-11 17:22
嘩。。。半年先收到呀

他們有個郵筒是可以揀近聖誕節才收到信,所以不是要半年時間郵寄,只是我刻意想揀這個日子收到,看郵chop他們是12月頭才寄出。

大宅

Mingbb2000 發表於 18-12-11 22:06
他們有個郵筒是可以揀近聖誕節才收到信,所以不是要半年時間郵寄,只是我刻意想揀這個日子收到,看郵chop ...

所以到聖誕老人村寄postcard, 差不多是每個遊客的指定動作,我估你也可以揀明年的聖誕節才收信的。

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 18-12-11 22:02
BBQ 是看極光地點附近有個帳幕,裏面會起個火爐,當你在室外等極光時太凍的話,可以返帳幕取暖休息和燒腸 ...

都唔錯喎

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 18-12-11 22:06
他們有個郵筒是可以揀近聖誕節才收到信,所以不是要半年時間郵寄,只是我刻意想揀這個日子收到,看郵chop ...

哦。。明白

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 18-12-11 22:09
所以到聖誕老人村寄postcard, 差不多是每個遊客的指定動作,我估你也可以揀明年的聖誕節才收信的。
...

會呀

大宅

biancaho7 發表於 18-12-11 23:01
會呀

me too

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

BGCOME08 發表於 18-12-11 13:04
咁你睇唔睇到極光?去程要幾耐車程?

呢兩晚都睇到啊

伯爵府

Mingbb2000 發表於 18-12-11 16:59
看見你們的討論又勾起我去芬蘭的回憶, 早兩天才剛剛收到從芬蘭寄來的postcard, 是上次復活節假期時寄的, 聖 ...

我暑期去, 寫了一張postcard比個女, 請聖誕老人12月寄出, 上星期我女收到, 超級開心, 仲話聖誕老人村的郵票好靚。好懷念聖誕老人村。

伯爵府

歌莉亞 發表於 18-12-23 05:01
我暑期去, 寫了一張postcard比個女, 請聖誕老人12月寄出, 上星期我女收到, 超級開心, 仲話聖誕老人村的郵 ...

不過, 我去既時候唔係睇極光, 係睇午夜太陽, 都好特別, 希望日後有機會和時間去睇吓極光就好了。

公爵府

JD930 發表於 18-12-23 03:37
呢兩晚都睇到啊

好正呀,你係响邊度睇到。

男爵府

JD930 發表於 18-12-23 03:37
呢兩晚都睇到啊

我今晚出發呀,希望睇到啦

首頁
56789...10

尾頁

跳至