心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DHA勳章

鄭大世 發表於 18-9-14 17:44
見人地家長,出糧都可以買下野獎勵自己,頂我幾年(連生日聖誕父親節)都無得消費或者收過似樣嘅禮物。老婆就 ...

天生購物狂其實係心理病.要從購買拎到滿足感/減壓
不如諗諗

1)轉工
2)睇醫生
3)用apps記錄洗費

(我記得張柏芝都有做過套天生購物狂之類的戲.
你可能睇左會有啲啟發)

子爵府

鄭大世 發表於 18-9-8 20:44
分居嗎?簽名什麼的佢一定唔肯,之前話要改個卡數限額都嘈到拆天。卡數分開計分開收銀行又話無。
分居的話 ...

企硬cut卡啦,話再咁落去你都要負債。簽咗嗰啲你幫佢還清,以後叫佢自己負責返,咁至有錢俾細路報興趣班。佢呢種咁不負責任既人,就算你話離婚佢都未必同你爭撫養權,隨時嫌啲細路阻住佢既自由

水晶宮

回覆樓主:

去坐底溝通,溝之前搵人湊住個細,你唔夠牙力,所以搵埋你外母企係嗰邊一齊開火,發洩下你的不滿,壓力,cut 信用卡果斷的去做

大宅

鄭大世 發表於 18-4-16 21:42
婚之前太太雖然係一個我行我素,唔講得唔鬧得唔批評得嘅人,永遠當自己係法官判官,但都答應過話大家分擔屋 ...

睇完晒,我真係覺得係您自已寵壞佢。1)興趣班佢話要報您多樣您就報多樣咩,錢係您到,您唔比佢可以點。2)Cut 信用卡,呢樣野唔需要佢同意。3)點解一定要幫佢還信用卡數,錢係您戶口,唔還佢會剎您。既然死都唔怕,對呢D女人又怕咩呢

侯爵府

回覆樓主:

扮跌左張card一於cut card唔再申請信用咭, 你自己處理所有支出,減少小朋友興趣班經濟封鎖呢個大花筒

洋房

鄭大世 發表於 18-9-8 21:02
我比較想死多啲,一離開呢個世界就可以踏實的肯定的去離開呢個非人類。但我很不捨得我個女,所以大家無需擔 ...

如果你連死都唔怕,點解會怕cut左佢張卡?最多咪鬧交!想比條生路自己,第一件事係cut卡!傾下將來支出分配。話比佢聽你感受,我就咁睇唔識得你都覺得你生活得好辛苦透唔到氣!如果你另一半真係無動於衷,我直頭覺得佢冷血自私!咁既人值唔值得你為佢辛苦自己?

男爵府

婚之前太太雖然係一個我行我素,唔講得唔鬧得唔批評得嘅人,永遠當自己係法官判官,但都答應過話大家分擔屋 ...

離婚啦!
做人,5好難为自己

伯爵府

回覆樓主:

其實我都係天蠍座, 我都鍾意買嘢! 但因為我有小朋友有得我老公一個工作, 想擺返啲錢喺小朋友學嘢讀書方便。 有陣時人…配對 就係一個凹一個凸。
你都要忍心cut信用卡。 cut之前要同佢講清楚冇錢冇咁嘅能力再還。 女人有陣時好麻煩… 突然間咁咳cut card 佢癲得仲緊要…
不過男人好少會講出離婚兩個字, 我看你都係為咗個女繼續忍耐下去!

伯爵府

如果仲想一齊
你就要諗方法幫佢改

改唔到就要諗下黎緊仲有幾十年 有無可能就到佢一世

我EX 丈夫就係講極嘈極都唔改下
無你咁忍得 我一年就離婚

離婚當下 真係鬆口氣

大宅

明知佢係咁為何當初要取佢

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

樓主,咁快就定左自己下半生玩完真係唔好呀!你一定要實行改變(cut card, 唔幫佢還卡數,帶佢睇醫生社工), 你老婆先有改變 (不論結果如何)。工作只是藉口,你可能情願佢唔大洗,唔做野一家仲開心。物質只令人一時快樂,一屋都係野見到都煩,仲有,你老婆/你既苦一定影響個女既成長,希望你諗到這點會作出行動。

首頁

尾頁

跳至