嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女近呢2星期成日眨眼,眼皮好似好攰,但唔係眼訓,因剛剛訓醒都係會咁!
前後睇過普通科家庭醫生,都係話有機會鼻敏感影響眼,有比眼藥水同抗敏藥一日一次!
但對眼都係咁樣眨...究竟有冇人試過咁?
係咪真係要去睇眼科先知原因?
我認為不是敏感影響眼的

大宅

nikylo 發表於 18-4-17 12:13
女女近呢2星期成日眨眼,眼皮好似好攰,但唔係眼訓,因剛剛訓醒都係會咁!
前後睇過普通科家庭醫生,都係話 ...

我女近日都係不停眨眼,睇左醫生,話眼發炎,要滴眼藥水,但阿女好唔合作,唔俾滴,一滴就喊,d藥水好似都流返出來,搞到滴左藥水都未好過

大宅

cyytt 發表於 18-4-17 15:35
我女近日都係不停眨眼,睇左醫生,話眼發炎,要滴眼藥水,但阿女好唔合作,唔俾滴,一滴就喊,d藥水好似都 ...

我女唔係發炎,所以滴晒眼水,食埋藥都係咁!
nikylo 發表於 18-4-17 12:13
前後睇過普通科家庭醫生,都係話 ...

Hello nikylo, 有好多原因可以引致小朋友眨眼, 可以係因為比風吹到, 引致眼乾或者痕, 睫毛倒生, 或者其他可能性。媽媽留意下室內嘅溫度同濕度要適中, 唔好有風直接吹到女女對眼; 睇下佢嘅眼睫毛有冇向眼嘅方向生。 留意眼睛有冇分秘物, 眼垢多咗, 有紅或者痛, 就要即刻睇醫生啦。可以注意下家居有冇致敏原, 例如塵蟎, 花粉等, 建議勤d抺塵, 每星期洗床單/枕頭袋, 太陽下曬乾, 有助減少塵蟎架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-17 18:00
Hello nikylo, 有好多原因可以引致小朋友眨眼, 可以係因為比風吹到, 引致眼乾或者痕, 睫毛倒生, 亦有可能係 ...

以前女女都未有咁既情況,大概兩星期前腸胃炎發過燒開始對眼就咁....當時以為佢發燒好攰所以對眼咁..但腸胃炎好返冇發燒,對眼都仍然係咁....
nikylo 發表於 18-4-17 18:02
以前女女都未有咁既情況,大概兩星期前腸胃炎發過燒開始對眼就咁....當時以為佢發燒好攰所以對眼咁..但腸 ...

小朋友剛剛病完亦可能影響左身體免疫力 如果囡囡眼睛冇紅腫、痕癢、發炎、分秘物,試下加強囡囡眼睛/手仔/家居衞生,勤D用棉花沾凍熟水由內至外清潔眼睛(每抹一下用一舊新嘅棉花),勤洗手和留意家居清潔,保持室內空氣流通。另一方面係增強囡囡免疫力方面著手,均衡飲食多飲水,足夠休息,多帶囡囡去遊樂場跑跑跳跳,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,有做運動小朋友免疫都好D。如果情況持續冇改善,都建議再睇醫生啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至