求止咳方法

frenchmay
|
之前病咗兩個星期,好番後咳點都唔清,搞到長期戴口罩的,又好多嘢唔食得。請問各位jm, 有無止咳良方呢?
另外,成日咳搞到喉嚨痛,有無邊隻喉糖效果好呢?謝謝!
letsdoit
|
frenchmay 發表於 18-4-17 12:31
之前病咗兩個星期,好番後咳點都唔清,搞到長期戴口罩的,又好多嘢唔食得。請問各位jm, 有無止咳良方呢?
...

試下焗果皮水飲,對我work
Yukyuk
|
燉蘋果 (可連皮/去皮) 晚上準備較好,睡得好好! 當然其他時間也吃得! 切走核、芯,放進碗內,不用加水。

隔水燉15 -20分鐘左右,趁熱吃清碗中物。
即晚已見效果!

如是者,兩三天重覆作保險 *(如果冇燉盅,就用隻碟蓋住隻碗去燉)
frenchmay
|
letsdoit 發表於 18-4-17 13:00
試下焗果皮水飲,對我work

謝謝分享!
frenchmay
|
Yukyuk 發表於 18-4-17 13:12
燉蘋果 (可連皮/去皮) 晚上準備較好,睡得好好! 當然其他時間也吃得! 切走核、芯,放進碗內,不用加水 ...

謝謝,我會試下。
Poyau
|
...

試吓龍脷葉湯水
frenchmay
|
Poyau 發表於 18-4-17 21:24
試吓龍脷葉湯水

多謝回覆!
seaheart88
|
...

檸檬。。。漁夫之寶。。。對乾咳,氣管敏感咳好有效
Poyau
|
frenchmay 發表於 18-4-17 21:49
多謝回覆!

不用客氣
CICI_PANG
|
去吉野家打次邊爐,然後筆兩大碗白蘿蔔蓉用少少湯撈埋當藥食左佢!! 三個鐘內見效
may_lingyan
|
...

我食開蜂蜜海底椰,早前我感冒,咳了兩個星期,食藥,保湯都唔得。之後朋友介紹我食蜂蜜海底椰,兩天後就止咳了。細仔平時沒咳都會食。大仔近排咳咳,都食左3日,現在沒事了。