自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔好諗太多,總可以克服的,加油!

珍珠宮

回覆樓主:

馬死落地行,既然還債係事實,有d野都要盡量慳,大緊肚有小朋友更加要時刻調節自己既情緒,不如向好方面諗,辛苦d還完就可以重新黎過,而家起碼都仲有個工人幫手,其實好過好多人咖啦,加油

男爵府

sssssssss 發表於 18-4-18 06:35
你甘,5病就其。甘的老公你仲同佢二胎。
女人要好好學好愛自己,否則你為佢做到狗甘,都只會被嫌棄。
...

你睇清楚樓主講乜,都話未大肚前唔知老公欠債咯,學jm話齋知就唔嫁(emoji)啦!
況且你E+講呢D説話又有乜用呢?

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

樓主你好堅強,可以的話同屋企人傾下,你而家有了第二胎,疏導自己的情緒很重要的,祝福你

Happy Everyday      

大宅

回覆樓主:

帶埋老公一齊去搵社工傾下,先解決你地情緒問題,錢方面 唯有慳住洗
仔仔會唔會吃醋你肚裡嘅bb? 係咪近排因為煩少左同仔仔玩/傾計? 比番多小小時間佢同埋話佢知就嚟做哥哥,媽媽2個都錫等等……
事到如今,你自己都要放鬆心情,聽啲輕鬆嘅音樂食啲自己中意嘅野,祝福你

男爵府

祖明 發表於 18-4-18 11:16
你睇清楚樓主講乜,都話未大肚前唔知老公欠債咯,學jm話齋知就唔嫁(emoji)啦!
況且你E+講呢D説話又有乜用 ...

1我講緊男人如此對自己,自私,不懂珍惜樓主仲生2個!。
2我叫佢由今日開始要好好愛自己,否則她為他還了債,崖生崖死,他亦不會感激、可憐她。
所以現在開始好好愛自己。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

明白你壓力很大,想就哭,不要抑壓,要揾方法發洩,可以同一啲你信得過的朋友同事傾吐吓,想通了就再想方法解決問題,同老公慢慢了解欠多少錢?要還幾多年?如果太長,睇下你同老公父母可不可以幫手先還左錢先,再每月還2萬比父母,你覺得可行嗎?

大宅

carriecc 發表於 18-4-19 00:42
明白你壓力很大,想就哭,不要抑壓,要揾方法發洩,可以同一啲你信得過的朋友同事傾吐吓,想通了就再想方法 ...

謝謝各位JM, 經過2日 我沉思左好耐,路要繼續行 只能開源節流,暫時開源都做唔到 第一無生意頭腦亦無咁既時間,只能踏踏實實工作養家。

節流:

1)老公同意我把他的少用而值錢的東西放售,希望可以減輕債務

2)同時 幸好他信貸不錯,銀行即時批了錢給他,我今天將錢找曬落2張信用卡了,然後今晚會叫他Cut左2張信用卡。呢個Loan 每月還1. 4萬。 而仲有剩下一張 因貸款唔夠cover 每月應該要還5千左右。

3)將大仔的奶粉轉食其他平價牌子,變相每月可慳500元

另外同老公約法三張,盡量在家食,因為就算節流,即難以cover 就出世BB既洗費。雖然衫,用具可以用大仔的,但奶粉尿片打針全部都係錢。

另外仲有家居雜費,學費 工人人工,父母家用等,扣扣埋埋,兩份糧仲有1萬2千蚊可做膳食 日常出街,比之前好好多了,起碼不用找min pay, 每個月怕唔夠錢比銀行打來 同罰手續費 late charge ,我唔介意帶飯,希望3至4年可還清曬

多謝各位支持同幸好老公真心悔改

大宅

leathergirl 發表於 18-4-19 18:26
謝謝各位JM, 經過2日 我沉思左好耐,路要繼續行 只能開源節流,暫時開源都做唔到 第一無生意頭腦亦無咁既 ...

好開心見到你已經諗到方法,好正面,加油呀! 加油呀!

子爵府

回覆樓主:

試吓找香港家庭福利會
佢有情緒小組(認知行為治療)係免費
其他仲有遊戲治療俾小朋友,但唔知有無免費,不如打去問吓,睇吓有咩幫到

另外好多區都有家庭服務中心,有時唔止你服務嗰區,另區報名都得,唔好怕煩打去自己區和近幾區問。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

謝謝各位JM, 經過2日 我沉思左好耐,路要繼續行 只能開源節流,暫時開源都做唔到 第一無生意頭腦亦無咁既 ...

好消息喎!希望你老公真心悔改, 會為家庭努力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

加油! 經此一役,大家感情都會成熟左,過了呢關以後就好了,祝福你

珍珠宮

情緒方面如jm所講可以搵健康院,我生第二胎後都同姑娘傾左2次,雖然佢講嘅嘢自己都明,但有個渠道俾自舒發點都好啲

n班可唔可以唔讀?嗰度又慳幾千,到k可讀學券學校,打針可只打健康院針,朋友只打政府針都無事

祝福你,夫妻同心艱難日子好快過!

男爵府

加油,關關難過關關過。你好叻,識正面處理問題,希望你 c6 會從今次得到教訓,祝福你同你嘅家人

大宅

cheung2000 發表於 18-4-19 19:43
情緒方面如jm所講可以搵健康院,我生第二胎後都同姑娘傾左2次,雖然佢講嘅嘢自己都明,但有個渠道俾自舒發 ...

我的情況是大仔N班盡量不能不去 (當然絕境是唔返一定得)。原因是他有發展遲緩,雖然我覺得我仔好叻 學校老師都話佢無完全問題 ,但就是過唔到健康院兒科醫生 同 言語治療師,仲排緊一年後既協康位。做媽媽既我唔擔心就假,雖然我仔社交 溝通 真係完全無問題,但專家話要轉介,我已經無能力比私家的治療或課程因為真係好貴,而家庭入息又確實超過資助。所以我靠學校同自己 同小朋友講多D 教多D, 其實大仔都真係明顯進步左好多。

同時 因為呢間學校是N直升K, K是有學劵,我怕唔讀 到K再讀番, 好難跟上同齡進度 或小朋友被排擠,因大部份都是N升K。所以我應該唔會唔讀N, 同埋只剩3個多月。死慳死抵 捱埋佢。

不過而家老公cut左2張卡,起碼息口唔洗咁多 之前真係還4萬 有1萬5千係利息。

咁我起碼可以解決日常必需要的事,起碼小朋友看醫生都不用去排門診,可以比好小小 小朋友。

琥珀宮

侯爵府

leathergirl 發表於 18-4-18 06:03
我現正懷孕中 7個半月,但突然感到好大好大的壓力,很想哭 或 發洩 但無奈必須撐住

現正有以下問題引起情 ...

請問你老公患有怎麼情緒病,佢現正情況點呀,會唔會病發,你要好好照顧自己呀,小小啲呀,見你話老公搵銀行借咗錢還債,呢幾年希望你哋好快捱過,還哂錢之後好好生活,記住再睇緊你老公唔好再比佢亂駛錢呀,祝福你們一家人生活愉快。

珍珠宮

回覆樓主:

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

cut 卡唔好遲啊, 驚佢唔捨得
jm加油,好快捱過, 幾年後又一條好漢

大宅

男人信唔過⋯
你都係盡量留返私自錢

我生第二個嘅時候都有情緒問題
你一定要睇醫生
只需要去政府醫院同姑娘講
佢哋會轉介你

首頁

尾頁

跳至