自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我從未養過狗。請問:
1. 狗狗鍾意lam你面或手的話,怕唔怕啲口水?
2. 有無比隔離屋投訴有狗味,或狗吠聲?
3. 狗狗會唔會咬爛傢俬或靚衫靚袋或毛公仔?
4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟?
5. 狗狗食野會唔會食到一地都係?惹曱甴?
6. 狗狗有病或離開時,會唔會好擔心/傷心?
7.有無其他野新手要注意?

多謝意見。

水晶宮

kwclau 發表於 18-4-18 09:24
我從未養過狗。請問:
妳係想養狗 ?? 停一停, 諗人諗先好喎 !!!

大宅

pbpk03845784 發表於 18-4-18 09:29
妳係想養狗 ?? 停一停, 諗人諗先好喎 !!!

唔會係短期,而家屋苑唔養得。放心,我一定唔會亂嚟。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我從未養過狗。請問:

愛佢的話唔會怕,不過當然有人話唔好比佢lam臉 (嘴) 會有菌。

冇。

會咬牆。

4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟?
每次都會幫佢抹patpat。

唔會。

一定會。

諗清楚先好養,一養就要照顧佢一世。

男爵府

我從未養過狗。請問:

1. 我覺得睇隻狗既性格 我果隻唔會lam人
2. 我養果隻係史納莎冇咩狗味喎 但吠呢就真係有人行過會吠兩野 同埋我或其他家人返到屋企會狂吠歡迎 除此之外都唔會亂吠 所以冇人投訴過
3. 我有買狗狗玩具同埋d狗狗零食骨佢咬 所以我果隻從未咬爛野 除左佢偷食我地d麵包同生果
4 如果隻狗肚痾就會pet pet仲痴住啲排洩物 一般唔會
5. 我果隻狗狗食得好乾淨 如果跌左野食落地會自己食埋
6. 狗狗有病或離開時,會唔會好擔心/傷心? 呢個就一定㗎喇
7.有無其他野新手要注意? 真係諗清楚自己既居住環境同家人支唔支持養狗 因為係一世 仲有就係佢地老左真係會洗好多錢係醫療上 自己負唔負擔到

大宅

1. 狗狗鍾意lam你面或手的話,怕唔怕啲口水? <- 俾佢 LAM 完, 如果要食野既未洗手咯. ( 我教左隻狗唔LAM 我個咀, 最多LAM 我下巴, 我又覺得 OK, 之後洗返就得啦) 佢鍾意你先會LAM 你.

2. 有無比隔離屋投訴有狗味,或狗吠聲? <- 睇下你點教, 我隻狗本身都會吠, 老公用左1星期教到佢唔吠, 而家一個月平均吠少過5次, 其實唔過份既, 無人會投訴. 狗味既KEEP 住清潔咯, 如果係屋入面大小便, 咁你要清潔得快D , 用D除味既野清潔屋企, 保持空氣流通. ( 我屋企有2隻大狗, 但唔係室內大小便, 所以無咩味)
3. 狗狗會唔會咬爛傢俬或靚衫靚袋或毛公仔? <- 會. 我沙發都換左3張. ( 佢地細個個陣特別鍾意咬野, 衫同袋同公仔都要自己收好, 我都俾佢咬爛過小小) 佢地大左之後會好D.
4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟? <- 應該唔會, 佢地痴住既, 自己仲唔舒服過你, 你見到應該幫佢搞掂先. (我個2隻係出街痾的, 痾完返到屋企會即刻幫佢地清潔好)
5. 狗狗食野會唔會食到一地都係?惹曱甴? <- 唔會, 佢地會LAM 返乾淨
6. 狗狗有病或離開時,會唔會好擔心/傷心? <- 應該一定會啦.
7.有無其他野新手要注意? <- 養之前真係要諗清楚, 做個負責任的主人, 如果做唔到每日放狗既, 我覺得你唔好養. 同埋, 養左之後去旅行無以前咁方便, 我自己會放係屋企人度幫我睇住, 朋友會放狗酒店, 佢地同貓唔同, 唔可以放係屋度幾日唔理.
另外, 建議你做左狗義工先, 可以去SAA 度幫下手放狗, 接觸多D 狗狗, 放下狗, 幫佢地清潔下大小二便, 之後先再決定養唔養吧.

男爵府

回覆樓主

你好concern衛生問題,狗嘅便便好大,我第一次處理直頭反胃(領養成犬)。另外,建議你睇訓犬書先,好多都唔suggest俾狗狗上床,加埋便後幫佢抹pat,應該問題唔大。

大宅

1. 狗狗鍾意lam你面或手的話,怕唔怕啲口水?唔怕, 不過最好唔會放條利入我個口...

我隻husky, 俾人話過佢狼叫... 自從之前隻狗過左身, 要keep住有人o係屋企陪佢, 咁就唔會慘叫... 佢好怕寂寞...

sofa, 櫃都爛... 唔想佢咬一定要放房再關門

少, 除左痾爛屎...

唔好, 佢好鍾意乾淨, 不過自己都要勤d吸塵拖地

一定會... 之前隻狗15歲走左, 喊足一星期, 過左2年, 依然會掛住到喊..

一養左, 當佢家人, 無論點都唔可以放棄!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kwclau 發表於 18-4-18 09:31
唔會係短期,而家屋苑唔養得。放心,我一定唔會亂嚟。
妳係將會搬去可以養狗的居所而計劃養狗嗎? 係嘅真係恭喜呀! 我都好想養,無奈大廈公契唔容許。否則恕我直言,點解明知唔可以養都要養呢? 到時打算偷偷摸摸養,要狗狗戴滅聲頸帶防止吠叫、半夜冇人時才放狗? 定係大模斯樣,有人投訴時就用"可憐無辜的小毛孩"去搏愛心人仕撐妳遺規養狗合法化呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

我從未養過狗。請問:

醫療係好大考慮之一,我朋友狗狗骨折,用咗十萬醫療費

男爵府

beauty_shanshan 發表於 18-4-18 09:43
請問點訓練佢唔吠, 我用左好多方法, 佢都仲係見到其他狗, 小朋友就吠人叫人同佢玩, 又或响房時聽到房外有聲就會吠,不過以上情況不算嚴重

大宅

回覆樓主:

最重要現在住既地方一定可以養狗,之後就算遇到幾大問題都要不離不棄,你覺得自己真係可以做到先養狗,一養就是十幾年,而且狗狗老年會用好多醫藥費,獸醫真係好貴,一定要考慮清楚自己既能力

男爵府

我從未養過狗。請問:
其實上述問題好多係睇你自己想點同有無教佢, 例如你勤唔勤幫佢清潔或清潔家居, 你有無教佢或俾足夠玩具及活動俾佢等等, 如果你有心照顧好佢同教好佢, 以上都唔係問題。但要有決心無論如何都要照顧到佢終老, 永遠唔會離棄佢。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

1. 狗狗lam唔lam人係習慣,我隻唔lam
2. 狗狗吠要train。我住市區接受唔到佢騷擾人,所以一早教佢唔可以喪吠。狗種會影響體味,狼狗八哥出名大味,貴婦就少味唔甩毛
3. 睇習慣
4. 會抹pat架嘛,反而覺得貓用貓砂仲污糟。咁狗日日落街,你又接受到嗎?
5. 鯊魚咁一粒都無剩,惹咩鬼
6. 養得寵物就預左呢一日,人生一部分啦!我養鼠兩年就瓜,真係要有心理準備。醫藥費用都要有承擔
7.養狗,預一日落街兩次,打風落雨落雪都不改;狗仔唔舒服,主人即日請假,老闆可能會唔鐘意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tttt709394 發表於 18-4-18 09:48
你好concern衛生問題,狗嘅便便好大,我第一次處理直頭反胃(領養成犬)。另外,建議你睇訓犬書先,好多都 ...

咁養細狗啦,我養poodle督屎好細

珍珠宮

回覆樓主

1. 狗狗鍾意lam你面或手的話,怕唔怕啲口水?面我唔比lam, 我狗都知唔可以,但佢會情不自禁偷lam我一啖,手我比佢lam, lam完洗手,我養3隻對其中一隻狗口水敏感,要1年先適應到佢。
2. 有無比隔離屋投訴有狗味,或狗吠聲?每星期沖涼沒有味,沒有投訴,會教狗仔唔好嘈。注意某啲狗種很大味
3. 狗狗會唔會咬爛傢俬或靚衫靚袋或毛公仔?第一年會,小朋友牙痕咬爛梳化腳枱腳牆身及鞋。第二年開始唔咬野只玩公仔。
4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟?注意腸胃健康便便很靚不會濕pat pat, 佢痾完最好抹一抹pat。但總會有腸胃唔舒服的時間,你有心理準備可能成屋屎尿再跳上梳化,結果全屋大洗。我3隻狗10歲開始腸胃差左,我大洗屋幾次了,我當減肥。
5. 狗狗食野會唔會食到一地都係?惹曱甴?唔會,食野乾淨過你,你跌餅碎幫你清埋
6. 狗狗有病或離開時,會唔會好擔心/傷心?佢病你會精神崩潰,你當照顧人咁,老左又會老人病行唔到會瀨屎尿,睇次醫生最少1千,照下驗下3-5千,入院1萬起計。狗如同親人,想像下佢離開會點。當年我出嫁都攬住娘家狗喊幾次。
7.有無其他野新手要注意? 冇咩野唔好養,我呢3隻百年歸老後我唔會再養了,心力精力付出太多,我好愛佢地,但同時我又好想有自由,好想休息懶一下,養狗去旅行都唔放心,責任一生一世,停一停諗一諗。

大宅

回覆樓主:

好多謝大家發言。成日睇HKDR 之類的網頁,好想領養啲大年紀嘅唐狗,比佢地安享晚年。我自問愛心夠,財力都OK,只是無時間日日帶佢出去walk。可能過幾年搬屋的話,搵到有天台的樓,再計畫一下。我心只係想盡量幫到啲狗狗,要養都一定會係領養。

大宅

回覆樓主:

我覺得你甘問得,吾養好啲

男爵府

kwclau 發表於 18-4-18 11:27
好多謝大家發言。成日睇HKDR 之類的網頁,好想領養啲大年紀嘅唐狗,比佢地安享晚年。我自問愛心夠,財力都O ...

老狗真係少人要,多謝你

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

- 完全唔介意
冇喎, 當然自己要注重清潔
BB時候可能會, 成犬後好少, 唔想俾狗狗咬到既嘢應該放喺佢掂唔到既地方
開完大, 可以幫佢抹下pat pat, 唔覺污糟
狗狗食嘢lam得好乾淨, 佢一日都係食一至兩餐正餐, 即使污糟, 主人都可以幫佢清理, 點會惹曱甴, 反而我覺得有動物味, 少d昆虫爬入屋
除非唔愛佢, 否則都會擔心/傷心
諗下你往後人生既計劃係唔係即使係不同階段, 生活有不同變化, 都可以同狗狗一齊, 不離不棄, 只要存丁點懷欵保留, 都不宜養狗或寵物

首頁

尾頁

跳至