自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kwclau 發表於 18-4-18 11:27
好多謝大家發言。成日睇HKDR 之類的網頁,好想領養啲大年紀嘅唐狗,比佢地安享晚年。我自問愛心夠,財力都O ...

欣賞你嘅善心,但領養老年唐狗更多考慮
1. 體型大,空間要大
2. 唐狗有機會體味較濃
3. 如果佢屋企大小便,更勁
4. 無養過狗,攪唔攪得掂咁大隻?佢一發力夠扯你出街,如果脾氣唔好仲大鑊(點知前主人有無教)
5. 年老醫藥費更勁,尤其底子差

真係要三思

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

1. 狗狗鍾意lam你面或手的話,怕唔怕啲口水?
我隻狗公黎 好小LAM我地 又唔比抱 好獨立 但生左小朋友之後好愛小朋友 日LAM夜LAM

2. 有無比隔離屋投訴有狗味,或狗吠聲?
冇 佢冇啦啦唔會吠 有人經過都唔咬 除左郵差速遞企係門外好耐 OR 唔小心閂左閘佢出唔到黎先吠

3. 狗狗會唔會咬爛傢俬或靚衫靚袋或毛公仔?
會 梳化 毛公仔 死無全屍

4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟?
唔比跳上梳化 唔係隻隻狗可以跳 跳得多好易椎間凸出

5. 狗狗食野會唔會食到一地都係?惹曱甴?
唔會 食得乾淨過你呀 你趺落地既飯粒都幫你清埋

6. 狗狗有病或離開時,會唔會好擔心/傷心?
NA

7.有無其他野新手要注意?
睇醫生/ 手術真係好貴好貴

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 kwclau 的帖子

財力OK, 你有呢個心真係好好, 好多人想領養BB因為CUTE, 所以老狗就係忽略既一群
因為老狗除左體弱多病外, 真係要成日執屎執尿 因為失禁,
唯一好既就係老狗冇體力日日散2次步, 如果BB既話要早晚各一次放電, 每次45分鐘

侯爵府

亦可以考慮去做暫托, 有一D救左返黎既BB/ 中/ 老狗未搵到人領養, 希望有人暫托住先, 做一個踏腳石, 都可以幫到好多狗狗的

大宅

mickeyellen 發表於 18-4-18 11:51
亦可以考慮去做暫托, 有一D救左返黎既BB/ 中/ 老狗未搵到人領養, 希望有人暫托住先, 做一個踏腳石, 都可以 ...

係喎,可以做暫托喎。
多謝你。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kwclau 發表於 18-4-18 09:24
我從未養過狗。請問:
想問你知唔知你住地方可養嗎?

大宅

20150618bb 發表於 18-4-18 12:23
想問你知唔知你住地方可養嗎?

而家果度唔得,亦唔係想偷雞。諗住過兩年會搬時,考慮埋狗狗嘅生活習慣,準備定先啫。唔會一時衝動,最理想係退休後,買間有戶外地方嘅村屋,我陪狗,狗陪我。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kwclau 發表於 18-4-18 12:38
而家果度唔得,亦唔係想偷雞。諗住過兩年會搬時,考慮埋狗狗嘅生活習慣,準備定先啫。唔會一時衝動,最理 ...
快速喇,因村屋地下都唔平.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

laiyee6121 發表於 18-4-18 09:53
醫療係好大考慮之一,我朋友狗狗骨折,用咗十萬醫療費

珊瑚宮

好多謝大家發言。成日睇HKDR 之類的網頁,好想領養啲大年紀嘅唐狗,比佢地安享晚年。我自問愛心夠,財力都O ...

只係老年唐狗嗎?如果初生bb唐狗有興趣嗎?

大宅

當你有心愛嘅狗狗,
一切問題都唔係問題,
佢幾臭幾污糟你都唔會嫌棄,
舔你個嘴你都唔會介意,
記得呢個係狗狗一生一世嘅責任,
無時間照顧就唔好玩養狗

大宅

JD930 發表於 18-4-18 13:51
只係老年唐狗嗎?如果初生bb唐狗有興趣嗎?

狗BB真係好可愛,但如果有得揀,我會揀大年紀的先,因為大多數人都鍾意狗BB,大年紀的只有等。而家暫時沒有條件養狗住。我在長遠計畫中。希望幾年內搬屋成功。

joyce02    發表於 18-4-18 16:04

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

唔怕,但我會叫唔好,佢地對住我會克制d。

狗吠試過一次被投訴,跟住就無了

我養細狗,無咬爛呢d大件野,但如果d細件野放附近有時係會遭殃嘅
eg.屋企電話花曬,藍芽同胭脂掃粉身碎骨,狗床咬爛左無限張,最後用bb枕頭就無事。

4. 狗狗痾完大小(假設佢toilet trained,識去厠所痾),pat pat 會唔會仲痴住啲排洩物? 跟住禽上你大比或梳化,咁覺唔覺得污糟?
patpat通常無污糟,我會濕少少水再抹下。不過有時都會痾爛嘅成住痴喺毛,見到會幫佢洗。我未養狗前聽我老公講仲話好嘔心,而家完全唔覺
有時啦,會咬落地慢慢食,抹下囉
當然會,幻想下都會喪喊。好彩暫時仲未經歷過

男爵府

2024年龍年勳章

好多人唔會養老狗,你真好,不過真係要念清楚,係好重嘅責任同愛心。

別墅

唔怕
我養金毛,好少吠,狗味出屋應該聞唔到,但有家人黎探我講過有狗味,自己聞慣可能感覺唔到
一定會,尤其幼犬時。大大下教識左好少亂咬野,除非感覺被忽略(屋企一整天無人在家)

珊瑚宮

kwclau 發表於 18-4-18 14:19
狗BB真係好可愛,但如果有得揀,我會揀大年紀的先,因為大多數人都鍾意狗BB,大年紀的只有等。而家暫時沒 ...

好的

別墅

會,覺污糟,同佢清潔下,當佢小朋友咁
糧正常唔會,零食會,自己做好清潔無昆蟲這問題
必定會,當左一家人,佢病個陣我抱住佢日日喊
好多野要注意,唔知要點講

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我從未養過狗。請問:

怕,所以個個月都要杜蟲,杜毛、杜肚,自己狗=自己仔,你怕口水就乜都怕,唔怕口水就乜都唔怕。

我真心唔覺有任何味道,但老公話係有狗味的,係我化左唔覺,但無人投訴,我家狗個個星期沖涼,個個月理髮。

會,由佢1歲前,過左1歲只咬特定喜好嘅嘢,我家狗多數紙類,銀紙包括在內。

我係有同我家狗忟屎忟尿的。日日回家洗狗口同手腳。

會,所以食完抺下囉。

死前有病醫佢萬萬聲,唔死小病都千千聲,年檢打針都係千千聲。

好多人俾啲唔啱狗食嘅嘢狗食,對狗來說是毒藥。

大宅

kwclau 發表於 18-4-18 09:24
我從未養過狗。請問:

1. 鐘意lam但會stop佢地。養得耐已唔怕口水喇。
2. 無畀人投訴,但阿媽嚟會話有狗味,其他人無講過。狗吠可以train,所以狗狗們都係陌生味先會吠。
3. 初期咬爛好多野,特別係鞋,地下既野就好似係佢地既咁。都係訓練佢地唔咬,之後依家佢地知係玩具先咬。
4. 朋友train到隻狗vv完會吠叫佢清潔。我啲去完大會自己清潔但有時我都會幫佢抹pat
5. 唔會,有野食佢地一定食到乾乾淨淨
6. 會,勁擔心,因為佢地唔舒服只能靠你,佢又唔識講邊到唔舒服。所以我成日都會睇佢地對野食反應而估吓佢地有無咩事
7.養之前要睇吓家居位置可養咩狗,唔好因爲想養雪橇就死命要養,咁樣你辛苦時狗狗都辛苦。同埋養咗狗狗真係好大責任,你就係佢地既全部,要陪玩陪行,但有狗狗係家真係另一份開心嚟,佢地既傻同忠心真係好窩心既。如果同家人住,當然要全體同意唔係又係搵嚟嘈。bb狗會真係好似bb咁要湊,可能初期會辛苦啲。

如果真係想養,可以試吓去做義工,對住hyper狗同佢地啲屎尿自己都頂得住,先諗如果有隻狗係家會係點啦。

寶石宮

2023年兔年勳章

有心人

首頁

尾頁

跳至