母涉疏忽 7歲女永久腦受損 皮包骨滿身傷

十五樓師奶
|
【本報訊】內地女教師與港人誕下一對子女後移居本港,獨遺女兒交內地親人照顧。其後她與夫分居,接女兒來港入學,並為她申請綜援。後來女童突停學,兩個半月後由母親送往急症室,當時7歲女童瘦至皮包骨,皮膚潰爛,一度無生命迹象;經救治後腦部嚴重受損,永久影響身體機能,相信曾長期營養不良及缺乏妥善照顧。母親事後涉向醫生、社工及警員謊稱女兒自小已有發展障礙,一直不懂說話及行走兼厭食。涉案父母昨於高院受審。
記者:楊家樂

被告內地女教師王榮汶(42歲)否認忽略兒童及妨礙司法公正罪,並與其夫凌耀忠(52歲)否認一項妨礙司法公正罪。控方開案陳詞直指本案是悲劇。女被告曾於內地結婚並誕下孖女,及後離婚,2006年嫁給男被告,2008年2月在內地誕下女兒「林林」凌潤林(又名王梓淇或王澤榮),即本案受害女童,其後再有一子。
2012年底,女被告帶孖女及幼子來港與男被告團聚,居於青衣公屋,卻將林林留在汕頭,由外婆照顧。兩被告2013年4月分開,男被告留在青衣與母親居住,女被告則與3子女搬到荃灣,領取綜援,並有社工跟進個案。女被告至2014年11月帶林林來港,安排她入讀幼稚園,又替她申請綜援。控方指林林由女被告獨力照顧,男被告並無負責林林日常起居。惟林林於2015年4月28日後未有再上學。
mother904
|
疏忽會長期營養不良?直情係慢性謀殺啦!
KateC2012
|
為個囡申請綜緩,好明顯係為佢

可憐小朋友
joeyjoey223
|
十五樓師奶 發表於 18-4-19 08:44
【本報訊】內地女教師與港人誕下一對子女後移居本港,獨遺女兒交內地親人照顧。其後她與夫分居,接女兒來港 ...

仲話做老師,個女比佢害死!
mocha20150323
|
果一子一女係咪港男親生嫁?好有假結婚feel
333s    發表於 18-4-19 09:33
c.vieri
|
嘩,一大4小 擺明又係為綜援
mandy952
|
【本報訊】內地女教師與港人誕下一對子女後移居本港,獨遺女兒交內地親人照顧。其後她與夫分居,接女兒來港 ...

簡單黎講要人頭攞綜援,但又唔想使錢係佢身上,社工冇跟進咩,見d細路咁樣,係外國已拉左去坐監
bbbbb001
|
呢d大6假結婚呃綜援
報出來就一單
唔知仲有幾多無辜小朋友受害中
Froggy_joe
|
淨係呢單案,賬面睇香港最少要養多五個

仲要利用啲細路嚟攞綜援(我唔用呃,因為人哋係跟足程序攞)

香港真係遍地黃金,攞晒啲郊野公園起屋都唔得掂
Cherry334    發表於 18-4-19 10:15
ValerieBaBa
|
有親這些新聞都攪到我唔開心
ada0707
|
綜援客
o_____o
|
Lee d女人真係衰到極點
selinako^^
|
都好冇良下, 乜責任都推晒比佢阿媽同個女,
佢自己冇責任既

阿媽頭髮長長, 又唔係皮包骨,
好顯 殘民以自肥啦
333s
|

內地女教師王榮汶(42歲)
接女兒來港入學,並為她申請綜援。女被告則與3子女搬到荃灣,領取綜援,
佢每月收入,唔少呢。每年收入,分分种多于普通人。

是是但但
|
今早睇到新聞, 諗到小妹妹長期捱餓, 重要被虐待, 就想
呢D咁既父母, 要重判, 根本就係謀殺!
Poyau
|

angelacch
|
333s 發表於 18-4-19 09:39
內地女教師王榮汶(42歲)
接女兒來港入學,並為她申請綜援。女被告則與3子女搬到荃灣,領取綜援,
...
佢擺到明為左攞到多啲錢先申請呢個女落黎, 根本就唔鐘意佢, 所以先咁對佢
333s    發表於 18-4-19 12:36
coolman008
|
攞综援要政府養,仲要傷害自己個親生女,不知所謂,點解咁殘忍!究竟還有多少這樣案件,有幾多小朋友受害
natii.mom
|
點解2015年發生嘅事而家先報導及上庭,政府應該正視問題!香港地都有小朋友瘦到皮包骨,學校同社工應該alert, 及時發現可以幫助到小朋友
T96
|
陰公