美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Elenalan 發表於 18-4-20 11:06
HABA成日都有free samples送, 現在fb都有得登記新出精華o既試用裝, 你可以試左先, 唔使咁急買。
我唔會o係 ...
好吸引最重要價錢又冇fancl咁貴, 請問個福袋通常幾月開始會有?

別墅

Wendy1017 發表於 18-4-20 11:14
其實我已經做左OVER 10年醫美, 係最近幾個月皮膚搞極都唔好, 可能底層真係積聚得太多污糟冇處理過, 又可能 ...
咁應該唔係玫瑰痤瘡, 因朋友生玫瑰痤瘡時, 情況是很嚴重, 一看就知要睇醫生個隻

水晶宮

Wendy1017 發表於 18-4-20 11:15
好吸引最重要價錢又冇fancl咁貴, 請問個福袋通常幾月開始會有?

HABA日本福袋好似10-11月已有得預訂,1月開售,我會留意下d代購,2018福袋我之前買左呢個日版,$9xx (代購)。香港福袋$1080我都買左幾個,因為佢隻限定品面霜眼霜勁好用,d products基本都係貨size又好啱我用。

子爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 11:47
HABA日本福袋好似10-11月已有得預訂,1月開售,我會留意下d代購,2018福袋我之前買左呢個日版,$9xx (代購 ...
好似好抵 我都留意下先.
我頭先都上網search過, 暫時想試佢ge G-lotion, 油 同 white lady. 請問white lady都適合敏感肌嗎? 我本身皮膚都白, 用左膚色係咪會均勻都通透左?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Elenalan 發表於 18-4-20 10:30
我係敏感偏乾肌, 之前一兩年都成日面紅, 上年年中面頰和眼周仲發濕疹, 好嚴重。
後來轉番用HABA一排, 用左 ...
可以介紹下你用HABA邊幾款嗎?

水晶宮

Wendy1017 發表於 18-4-20 12:18
好似好抵 我都留意下先.
我頭先都上網search過, 暫時想試佢ge G-lotion, 油 同 white lady. 請問whi ...
G-Lotion係佢咁多隻化妝水之中最清爽o既, o岩夏天用, 我老公全年只用G-Lotion做補濕(男人唔鍾意搽cream)。如果用HABA d精華, 要搽左精華先, 再拍G-Lotion (如果有時間我鍾意分少量拍面和頸3-5次, 補濕效果係最好), 之後就可以薄薄印上squalane oil, 已經好夠補濕。我好鍾意佢o既3-steps搽法, 因為可以唔使用面霜/乳液, 我敏感時搽得多乳化劑都易面痕。

秋冬天我就鍾意VC Lotion, 但佢真係幾潤, 拍一次上臉已夠。買大支其實好襟用, 我用來拍埋手腳身體乾燥位置, 可以代替body lotion, 有維C仲有均勻膚色效果(我搽小腿去蚊印效果明顯)。

HABA現在推出左新系列Revitalizing Moisture, 呢個系列隻化妝水(RM Lotion)我估應該比G-Lotion更補濕, 可以去fb登記拎體驗裝(我仲未用)。

White Lady o岩敏感肌, 佢有6% 維C, Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP), 濃度唔算太高, 早晚用都唔會過量(除非好個別人士對Vit C敏感可能會爆瘡, 基本上呢隻Vit C呢個濃度好少機會刺激皮膚。

水晶宮

pppfamily 發表於 18-4-20 12:19
可以介紹下你用HABA邊幾款嗎?

用緊:
Facial Foam (買sets送, 每年我都拎到5-6支trial size, 洗感補濕)
White Lady (長期回購, 1年用2-3支)
G-Lotion (長期回購, 因為老公都用, 我就夏天用)
VC Lotion (秋冬天用)
Moisture Essence Rich Gel (2018福袋限定品, 用好少已好易推, 超水潤補濕, o岩秋冬乾到裂時用, 我當埋eye cream用)
Moisture Essence Eye Treatment (2018福袋限定品, 比Rich Gel薄, 現在天氣我可以搽面和眼, 冇哂乾紋, 用礦物粉都唔怕乾到卡粉。
Squalane oil (我和阿女長期用, 通常唔會刻意買, 跟set 送或free samples先用, 因為定價貴)
Umi No Houseki 海之寶石(主要我女用和老公用, 係for敏感/濕疹時的ointment (油膏狀Squalane+Vit E)
Cleansing Oil (Fancl比HABA洗感清爽d, 唔會刻意回購, 除非跟set送)

以上暫時係我開左福袋用緊o既產品, 或者係跟sets的, 所以我好少就咁去counter買正價貨用。

水晶宮

回覆樓主:

Fancl呢set美白好抵,我都打算買(日版),但唔知點解hk賣果set冇左支防曬又冇個袋

子爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 13:06
用緊:
Facial Foam (買sets送, 每年我都拎到5-6支trial size, 洗感補濕)
White Lady (長期回購, 1年用2-3 ...
請問haba d skincare係咪好似fancl咁, 全部都可以用埋眼位的? thanks

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 Elenalan 的帖子

唔該晒

子爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 13:33
Fancl呢set美白好抵,我都打算買(日版),但唔知點解hk賣果set冇左支防曬又冇個袋
我皮膚容易敏感, 唔敢用美白

水晶宮

Wendy1017 發表於 18-4-20 14:01
請問haba d skincare係咪好似fancl咁, 全部都可以用埋眼位的? thanks

係呀, 冇酒精, 我全部搽埋眼周。

Wendy1017    發表於 18-4-20 14:20

子爵府

回覆樓主

Fancl 都救左我,佢對敏感暗蒼肌好得,我比較鍾意佢綠色個條line!

日本真係平好多,免稅+銀聯卡95折,又多野送,2枝美白精華送多半枝,夠20000 yen又送貨size cleansing oil,仲有extra sample,唔似hk買2k 都係幾包sample仔!

子爵府

suyett 發表於 18-4-20 14:11
Fancl 都救左我,佢對敏感暗蒼肌好得,我比較鍾意佢綠色個條line!

日本真係平好多,免稅+銀聯卡95折,又 ...
日本買真係平好多
香港太孤寒了, sample都唔多, 今個月$1500可以即時換6包膠原精華+1包眼膜, 我買4500做VIP順便換3SET, 好過冇

男爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 08:29
Fancl我鍾意卸妝油,mask, 美白line (現在hk出左美白set, 都幾抵,但當然比日版貴一截仲少了支防曬)。
反而 ...

我想問haba有無面霜果d 定剩係得鯊稀清油?

水晶宮

szenanababe 發表於 18-4-20 16:03
我想問haba有無面霜果d 定剩係得鯊稀清油?

有essence gel (面霜)有乳液,但佢主力推廣用油。可以去官網睇下。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

Wendy1017 發表於 18-4-20 15:19
日本買真係平好多
香港太孤寒了, sample都唔多, 今個月$1500可以即時換6包膠原精華+1包眼膜, 我 ...

我上個月去日本fancl買嘢,人地送咗5枝貨裝cleansing oil比我,夠我用差不多5個月呀,香港fancl咪送幾包試用裝。舊年去日本買又重送咗套碟比我,好精美!

大宅

baby_jkk 發表於 18-4-20 20:01
我上個月去日本fancl買嘢,人地送咗5枝貨裝cleansing oil比我,夠我用差不多5個月呀,香港fancl咪送幾包試 ...

日本同香港包裝唔同,用落係咪都一樣?

大宅

baby_jkk 發表於 18-4-20 20:01
我上個月去日本fancl買嘢,人地送咗5枝貨裝cleansing oil比我,夠我用差不多5個月呀,香港fancl咪送幾包試 ...

Jm你一定大手入貨先會送5支貨size咁多
我果次去日本買fancl, 都送左set餐具比我
玻璃又重 我飛番香港時都驚會爛 係日本買野真係開心好多!

大宅

miffy417 發表於 18-4-20 23:02
日本同香港包裝唔同,用落係咪都一樣?

我用落就冇分別既!

首頁

尾頁

跳至