換人工膝關節

yeemeif
|
我媽媽可能要換,請問有無jm有經驗,換後情況如何?行得好嗎?謝謝各位先
unknown
|
yeemeif 發表於 18-4-20 20:33
我媽媽可能要換,請問有無jm有經驗,換後情況如何?行得好嗎?謝謝各位先
...

我媽媽兩隻腳膝蓋都換了關節,行得好好,不用擔心!
wcpcelia    發表於 18-4-22 10:47
yeemeif
|
unknown 發表於 18-4-20 20:38

謝謝你回覆呀!請問係咪已經唔再痛啦?做完手術要幾耐先復原?謝謝
ElEl
|

請問要幾錢?
unknown
|
yeemeif 發表於 18-4-20 20:41
謝謝你回覆呀!請問係咪已經唔再痛啦?做完手術要幾耐先復原?謝謝

康復時間視乎個人,我媽媽忍得痛,記得手術后第二天已經有物理治療師來教媽咪做屈膝運動,你可以想像手朮后只一天,個傷口又大,仲有一排釘,第二天就叫你屈膝,真係唔係個個得!物理治療師說我媽媽叻,住院一星期已經可以出院休息了。大概1個月已行動自如。
unknown
|
ElEl 發表於 18-4-20 20:45
請問要幾錢?

我媽媽在公立醫院做的。若無記錯,當年(約8年前?)問過若在私家醫院做大概十幾萬,現在幾錢就不知道了!
tsung
|

yeemeif
|
unknown 發表於 18-4-20 20:52
康復時間視乎個人,我媽媽忍得痛,記得手術后第二天已經有物理治療師來教媽咪做屈膝運動,你可以想像手朮 ...

咁你媽咪真係好叻!請問佢幾多歲?我媽62歲,佢骨裡面有水囊,醫生話無得搞,只有換人工關節,我好擔心,始終唔係小手術
unknown
|
yeemeif 發表於 18-4-20 21:04
咁你媽咪真係好叻!請問佢幾多歲?我媽62歲,佢骨裡面有水囊,醫生話無得搞,只有換人工關節,我好擔心,始 ...

我媽咪做過三次手術,第一次係四十幾歲,第二次係五十几,第三次係六十頭。做咗三次係因為當年四十幾歲時做第一次的關節手術時,那時的人工骹只能用大概十年,所以六十几歲時做第三次。

tigerchaichai
|
我爸早前私家做, 14萬, 未做前行幾步都辛苦, 做完可以去旅行
ElEl
|
tigerchaichai 發表於 18-4-20 21:14
我爸早前私家做, 14萬, 未做前行幾步都辛苦, 做完可以去旅行

可以pm資料給我嗎?
mabelc
|
yeemeif 發表於 18-4-20 20:33
...

我媽七十九歲,都準備做手術,都好擔心
garfield_pooh
|
yeemeif 發表於 18-4-20 21:04
咁你媽咪真係好叻!請問佢幾多歲?我媽62歲,佢骨裡面有水囊,醫生話無得搞,只有換人工關節,我好擔心,始 ...

唔駛担心,你媽年紀唔算大,好快復原,我爸爸早幾年做嘅時候都70歲,仲一次過同一時間換晒兩個膝關節,佢都復原得好好,依家耐唔時去行山同旅行,真係早做早享受呀
mabelc
|
garfield_pooh 發表於 18-4-20 21:21
唔駛担心,你媽年紀唔算大,好快復原,我爸爸早幾年做嘅時候都70歲,仲一次過同一時間換晒兩個膝關節,佢 ...

請問做完手術頭兩天是否很痛呢?
unknown
|
mabelc 發表於 18-4-20 21:19
我媽七十九歲,都準備做手術,都好擔心

現在科技進步,我媽第三次手朮同第一次手術的傷口大細都已經進步了許多,不用太擔心!
始終手朮後行動自如,比之前行唔到嘅痛同辛苦,我覺得值得去做!
加油啦
mabelc
|
unknown 發表於 18-4-20 21:24
現在科技進步,我媽第三次手朮同第一次手術的傷口大細都已經進步了許多,不用太擔心!
始終手朮後行動自如 ...

多謝你
hhmum
|
我膝頭痛左成年了 可以行得走得既但有時就冤冤痛,要睇咩科先?
unknown
|
hhmum 發表於 18-4-20 21:36
我膝頭痛左成年了 可以行得走得既但有時就冤冤痛,要睇咩科先?

骨科
garfield_pooh
|
mabelc 發表於 18-4-20 21:22
請問做完手術頭兩天是否很痛呢?

我爸無嗌過痛,連止痛藥佢都唔肯食,我諗點都有痛,但嗰種痛比起未換膝關節前好好多,因為佢做完手術後精神都好過之前好多
姬絲汀汀
|
我媽67,等左5年終於等到5月中做,醫生最終批准佢一次做2隻,我當初都擔心佢唔可以2隻一齊,咁又要等多幾年做第2隻,而家好期待將來康復的一天。佢已經完全影響生活成10年,當初私院太貴成30萬一隻,而家23萬已經可以2隻,如果係23萬,我會極力建議一早去私院做左去。人今日唔知聽日事,我好後悔媽辛苦左咁多年浪費左寶貴人生。
我現在擔心既係出院後既日子,好驚佢係屋企自理唔到,冇人照顧到佢,老豆抑鬱兼冇能力照顧。獨女既我而家做好心理準備。